Ajatusviiva, yhdysmerkki vai ei viivaa ollenkaan? Testaa, kuinka hyvin hallitset suomen kielen vaakaviivat!

Luulitko tuntevasi viivojen maailman? Pane taitosi testiin Kotilieden viivatestillä!

25 vuotias – ei, vaan 25–vuotias! Ei, vaan… Häh, miten se menikään? Yhdysmerkin ja ajatusviivan käyttö voi tuntua hankalalta. Niiden käyttöön liittyy kuitenkin suhteellisen suoraviivaiset ohjeet. Testaa tästä, kuinka hyvin hallitset ajatus- ja yhdysviivojen salat!

Lue myös: Suomen kielioppi ei ole helpoimmasta päästä – testaa taitosi 3 testillä!

Yhdysmerkki ja ajatusviiva: viivalla vai ilman?

Suomen kielessä vaakaviivoja käytetään monessa tilanteessa. Lyhyintä viiva – eli yhdysmerkkiä tai yhdysviivaa – käytetään yhdyssanan osien välissä. Lyhyt viiva toimii tarvittaessa myös tavuviivana.

Pidemmällä ajatusviivalla on monta käyttötarkoitusta. Se voi esimerkiksi erottaa virkkeen sisällä olevat välihuomautukset tai osoittaa siirtymisen uuteen asiaan. Sitä käytetään myös rajakohtamerkinnöissä, repliikkiviivoissa ja miinusmerkkinä.

Erityisesti ajatusviivan käyttö on monille hankalaa. Sitä saatetaan viljellä tekstissä liikaa, ja sen sijasta saatetaan virheellisesti käyttää lyhyempää yhdysmerkkiä. Epäselvissä tapauksissa kannattaa kääntyä tutun ja turvallisen puoleen – käyttää pilkkuja ja pisteitä.

Näin saat oikean viivan käyttöön tietokoneella

Oletko sinäkin joskus googlannut ajatusviivan ihan vain siksi, että voit kopioida oikean pituisen viivan tekstiisi? Tietokoneella kirjoittaessa oikean viivan löytäminen voi tuottaa vaikeuksia.

Kokosimme yhteen numeroyhdistelmät, joiden avulla viivojen luominen onnistuu monella näppäimistöllä.

  • Yhdysmerkki: Kun tietokoneen näppäimistöstä painaa viivanäppäintä, näytölle ilmestyvä viiva on useimmiten yhdysmerkki.
  • Lyhyt ajatusviiva: Paina Alt-näppäintä ja näppäile näppäimistön sivusta löytyvästä numeronäppäimistöstä yhdistelmä 0150. Huomaa, että näppäimistön yläreunasta löytyvät numeronäppäimet eivät aja samaa asiaa.
  • Pitkä ajatusviiva: Paina Alt-näppäintä ja näppäile näppäimistön sivusta löytyvästä numeronäppäimistöstä yhdistelmä 0151. Huomaa, että näppäimistön yläreunasta löytyvät numeronäppäimet eivät aja samaa asiaa.

Lähteet: Kielikello, Kotimaisten kielten keskus

Testiä selkiytetty 11.5. klo 09:57.

Avainsanat

Keskustelu

”ja näppäile näppäimistön sivusta löytyvästä numeronäppäimistöstä yhdistelmä 0150″… Ja useimmissahan läppäreissä on noi erilliset numeronäppäimet?

Mitäs jos vaan se AltGr + viiva – ?

Eikä sitä anglo-kielten pitkää viivaa täällä ole ehkä koskaan käytettykään,
nykyäänhän ale-prosentitkin on vaan tavis-tavu-viivalla, ettei liikaa tilaa kulu.

Lisää knoppikyssäreitä, mitens tehdään tämä: ~

(ilman numeronäppäreitä)

Vastasin väärin erään ruuan kohdalla. Testi ei kerro, että juuri se meni väärin eikä myöskään anna oikeita vastauksia (käytössä selaimena Firefox). Aika turha testi siis.

Kommentoi juttua: Ajatusviiva, yhdysmerkki vai ei viivaa ollenkaan? Testaa, kuinka hyvin hallitset suomen kielen vaakaviivat!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X