Älä jätä tätä uutta kotimaista tv-sarjaa katsomatta! Aktivistit on komea historiallinen pukudraama

Aktivistit on TV1:n sunnuntai-iltojen uusi historiallinen pukudraama, joka kertoo vapautta halajavien suomalaisten kiihkeistä tunteista. Mutta olivatko aktivistit terroristeja vai isänmaallisia sankareita? Ohjaaja Lauri Maijala on tarttunut kuohuvan ajan ristiriitoihin.

1900-luvun alun Suomi oli ristiriitojen halkoma maa ja se näkyi tsaarin vallan alla elävässä, venäläistetyssä Helsingissä. Ylen uusi sunnuntai-iltojen alkuperäissarja Aktivistit sijoittuu tähän häikäilemättömään aikaan.

Aktivistien ensimmäinen osa nähdään sunnuntaina 3.2. kello 21.05 Yle TV1:ssä.

Lue myös: Parhaat Netflix-sarjat: Näihin haluat koukuttua juuri nyt!

Kaikki on sallittua, kun kamppaillaan vallasta, totuudesta ja vapaudesta. Ajanjakso on yksi mielenkiintoisimmista Suomen historiassa, kun emämaa Venäjä natisee liitoksissaan, kansallismielisyys nousee Suomessa, naisille ajetaan äänioikeutta ja työväenliike kokoaa rivejään vaikuttaakseen omaan kohtaloonsa.

Maamme oli vuosisadan vaihteessa täynnä vihaa, joka johti nykysanoin ilmaistuna terroritekoihin.

Aktivistit-sarja onkin sodan ja radikalisoitumisen kuvaus, kun kansallismieliset suomalaiset nuoret käyvät vastustamaan valtaansa kiristänyttä Venäjää yhä kovenevin keinoin.

Aktivistit on kolmiosainen draama

Aktivistit on kolmiosainen draama, jossa fiktio ja tosiasiat sekoittuvat: yksi rakentaa pommeja, toinen ampuu poliisia, kolmas aloittaa passiivisen vastarinnan mutta päätyy valmistelemaan poliittista murhaa.

Aktivistit-sarjan ensimmäinen jakso Veljeni sijoittuu vuosiin 1899–1904 ja kertoo Eugen Schaumanin (Oskar Pöysti) tarinan. Miten Suomen kuuluisin poliittinen murha tapahtui ja miksi kolmekymppinen, yksin toiminut suomenruotsalainen virkamies päätyi ampumaan kenraalikuvernööri  Nikolai Bobrikovin ja sen jälkeen itsensä?

Toinen jakso Primus esittelee Lennart Hohenthalin, Aktiivisen Vastustuspuolueen aktivistin.

Kolmas jakso Verikoirat kertoo helsinkiläisistä lukiolaisista, joiden aktivismista tuleekin totisinta totta.

Lue myös: Viimeisen tsaariparin traaginen rakkaustarina: Olivatko he kaikkien aikojen onnellisin kuninkaallinen pari?

Aktivistien ohjaaja tulee teatterisuvusta

Aktivistit-sarjan on ohjannut teatterisuvun vesa Lauri Maijala. Hänen vanhempansa ovat näyttelijät Heidi Herala ja Seppo Maijala ja isovanhempansa edesmenneet näyttelijät Helge Herala ja Marja Korhonen.

”Aktivistien maailma on aistillinen ja värikäs. Se on täynnä visuaalisia ärsykkeitä, kiellettyjä himoja, peiteltyjä motiiveja, uhoa, manipulaatiota, ahneutta, kirkasotsaisuutta ja hehkuvaa isänmaallista henkeä”, ohjaaja sanoo.

Aktivistit-sarja ei ole pelkkää historiaa, vaan myös tunnehistoriaa. Sarjassa hypätään murhaajien saappaisiin ja siinä näytetäään maailma sellaisena kuin se on voinut tuntua ihmisestä, joka on valmis riistämään toiselta hengen.

Lauri Maijala haluaa, että katsoja tuntee sarjan tapahtumat vatsassa asti. Voimmehan sarjan avulla katsoa nykyaikaan, sen vihapuheeseen, vastakkainasetteluun ja häikäilemättömään oman edun tavoitteluun. Silti jotkut pitävät idealismista kiinni – ja toiset ovat jo valmiita käyttämään sitäkin hyväkseen.

Aktivistit pohtii, onko oikein murhata

Syvälle väkivallan kierteeseen uponnut ihminen ei enää hahmota, mikä on oikein ja väärin. TV-sarjan aktivistit eivät olekaan sankareita eivätkä roistoja.

”He ovat ihmisiä, jotka ovat joutuneet ottamaan tahtomattaan kantaa aikaan, jossa oikean ja väärän, moraalin ja moraalittomuuden välinen ohut kalvo on puhjennut”, ohjaaja Lauri Maijala sanoo.

Aktivistit Yle TV1 sunnuntaisin 3.2. alkaen klo 21.05.

Keskustelu

Kun kommunisti ohjaa ja käsikirjoittaa tuon suomalaisuus miehen ja varsinkin isänmaanystävien sankarin elämästä elokuvaa niin hänestä tehdään mielisairas pervertikko.Törkeää.

Kommentoi juttua: Älä jätä tätä uutta kotimaista tv-sarjaa katsomatta! Aktivistit on komea historiallinen pukudraama

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X