Anja Snellman kohtasi yliopistossa kaksinaismoralismia ja seksuaalista häirintää.

Anja Snellman: ”Olen joutunut kamppailemaan uskottavuuteni kanssa”

Anja Snellman, 63, on työskennellyt kirjailijana jo 36 vuoden ajan ja hänen teoksiaan on käännetty yli 20 kielelle. Hänet palkittiin kirjallisesta urastaan Pro Finlandia -mitalilla vuonna 2007. Anja asuu Helsingissä ja hänellä on kaksi aikuista tytärtä. Nykyisin hän työskentelee myös terapeuttina Psykoterapiakeskus Vastaamossa.

”Olen alkoholistiperheen tytär Helsingin Kalliosta. Olin iäkkäiden vanhempien lapsi ja evakkoudesta puhuttiin meillä paljon. Suulakihalkioiseksi syntynyt siskoni oli sodan ja perhedynamiikan haavoittama eikä hän koskaan saanut kiinni elämästään. Lapsuuteni oli täynnä pelkoja.

Muistan jo koulusta tuntemuksen, että tytöt eivät olleet samalla viivalla poikien kanssa. Poikia suosittiin ja kannustettiin, ja tytöt joutuivat miellyttämään ja mielistelemään, jotta saivat opettajan huomion.

Yliopistossa sama jatkui. Proffat, monesti etenkin naiset, sparrasivat poikia. Kohtasin rankkaa kaksinaismoralismia ja seksuaalista häirintää. Olin todella yllättynyt ja pettynyt, koska naiivisti kuvittelin, että akateemisessa maailmassa kaikki olisivat samalla viivalla.

Anja Snellman kohtasi yliopistossa kaksinaismoralismia ja seksuaalista häirintää.Olen perusluonteeltani hiljainen tarkkailija. Olen joutunut näkemään niin paljon sukupuoleen liittyvää epäoikeudenmukaisuutta, että minun on ollut pakko reagoida ja kapinoida. Asia kärjistyi, kun esikoisteokseni Sonja O. kävi täällä julkaistiin vuonna 1981. Nuoren naisen kirjoittama rohkea kirja naiseksi kasvamisesta ja seksuaalisuudesta järkytti ja puhutti massiivisella volyymillä, vaikka miehet olivat tehneet sitä jo iät ja ajat.

Olen joutunut kamppailemaan uskottavuuden kanssa paljon. Tytöttely ja vähättely eivät jalosta ketään, ne lyövät maahan ja masentavat. Edelleenkin törmään työni vähättelyyn ja ohittamiseen. Toisaalta elän haasteista ja olen aina lopulta etsimässä vastavirtaa.

Oivalsin viisi vuotta sitten, että olen erityisherkkä. Se on synnynnäinen neurologinen ominaisuus, ja olen ymmärtänyt vasta viime vuosina, miten paljon se on vaikuttanut elämääni. On ollut vapauttava oivaltaa, että olisin tällainen, vaikka lapsuuteni olisi ollut turvatumpi.

Pitkän urani aikana olen saanut voimaa herkkyydestäni, vaikka se onkin tehnyt minusta yksinäisen peuran: olen aina valmiina loikkimaan karkuun, tykkään kurkkia vähän etäämmältä ja kuulostella.

Valmistuin ratkaisukeskeiseksi terapeutiksi neljä vuotta sitten. Se tasapainottaa kirjailijan työtä juuri sopivasti, sillä se on täydellinen vastakohta kirjailijan työhön vääjäämättä liittyvälle minäkeskeisyydelle.”

Harmaat Hiekkadyyni-housut, tiedustelut Ilona Pelli. Musta paita 99,90 e, Ril’s. Pihka-kaulakoru, tiedustelut Lovia. Aallon klassinen tuoli kokomustana 
478 e, Artek.

Tyyli: Jenni Juurinen

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 25/17.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Anja Snellman: ”Olen joutunut kamppailemaan uskottavuuteni kanssa”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X