aprillipäivä tulee monelle yllätyksenä
Kulttuuri

Tiedätkö, miksi aprillipäivää vietetään? Kotilieden lukijat paljastavat parhaat pilansa

Aprillipäivä on hassuttelun juhla, joka ei sovi tosikoille. Juhlan juurten uskotaan ulottuvan 1500-luvun Ranskaan, ja jo silloin tarkoituksena oli pilailla tietämättömien kustannuksella.

Aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle! Tämän rimpsun sinäkin luultavasti kuulet, jos haksahdat pilaan. Aprillipäivä koittaa joka vuosi 1.4.

Lue myös: Milloin on kevätpäiväntasaus? Tarkista päivämäärä, jonka jälkeen valon määrä Suomessa pääsee valloileen

Miksi aprillina kehotetaan syömään silliä?

Aprillipäivän juuret ovat jossain määrin hämärän peitossa. Yleisimmän teorian mukaan päivä sai alkunsa vuonna 1582, kun Ranskassa siirryttiin gregoriaaniseen kalenteriin. Ennen siirtymää ranskalaiset juhlivat uutta vuotta eri alueilla eri aikoihin, tyypillisesti maalis–huhtikuussa. Uuden kalenterin myötä uusi vuosi siirrettiin tammikuun ensimmäiselle päivälle.

Kaikille muutos ei ollut selkeä, ja erityisesti maaseudulla moni jatkoi sinnikkäästi uuden vuoden juhlimista huhtikuun tienoilla. Niinpä maalaisia ryhdyttiin pilkkaamaan ja kutsumaan ”huhtikuun kaloiksi”, kun he viettivät uutta vuotta vanhaan tapaan. Kalat sopivat ajankohtaan, koska pääsiäistä edeltävän paaston aikana ei ollut sallittua syödä liharuokia. Sen sijaan syötiin runsaasti kalaruokia.

Ranskassa aprillipilaan haksahtanut onkin edelleen ”poisson d’Avril”, huhtikuun kala, ja siellä on tapana pilailla aprillina kiinnittämällä paperikaloja ihmisten selkään.

Kalaperinne on levinnyt myös ainakin Suomeen ja Ruotsiin. Ruotsissa hokema kuuluu: ”April, april, din dumma sill!

Pilailu ei sovi kaikille

Aprillipäivää ei yleensä merkitä kalentereihin. Tätä perustellaan sillä, että juhlan yllätyksellisyys säilyisi paremmin. Muista siis olla tarkkana, jos kuulet 1.4. jotain epäilyttävää!

Kotilieden aprillipäivä-kyselyyn vastanneista lukijoista 83 prosenttia kertoo muistavansa juhlan lähestymisen ja pysyvänsä päivän aikana erityisen valppaana. Pilailijoita vastaajien joukosta löytyi hieman alle 50 prosenttia, kun taas loput eivät harrasta aprillipäivänä muiden juksaamista.

aprillipäivä tulee monelle yllätyksenä
Aprillipäivä unohtuu monelta.

Lähes 80 prosenttia vastaajista kertoi nauravansa mukana joutuessaan pilan kohteeksi. Muut suhtautuvat välinpitämättömästi tai jopa suuttuvat pilailijalle. Moni huomauttikin, että pilat kannattaa kohdistaa sellaisiin henkilöihin, joiden huumori kestää huiputtamisen.

Lähteet: Infoplease, Kotimaisten kielten keskus

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiedätkö, miksi aprillipäivää vietetään? Kotilieden lukijat paljastavat parhaat pilansa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.