Kulttuuri

Automatka vehreään Walesiin hurmaa ja lumoaa – katso kuvat ja parhaat tärpit!

Lähdimme autolla läntisessä Iso-Britanniassa 
sijaitsevaan Walesiin. Ihastuimme mereen viettäviin jyrkänteisiin, jännittäviin linnoihin ja kirjahulluun kylään.

1. Walesin syrjäiset kylätiet hurmaavat 

Maalaisteiden pientareet kukkivat ja puut tekevät tunneleita teiden ylle. Välillä ympärillä levittyvät niityt ja lampaiden laitumet. Ajelemme Walesin vehreydessä viikon ajan ristiin rastiin, emmekä kohtaa ruuhkia missään. Se auttaa kummasti totuttelussa vasemmanpuoleiseen liikenteeseen.

wales matka opas auto iso-britannia

Autolla pääsee syrjäisillekin seuduille, joihin muuten olisi hankala mennä. Lounaisrannikolla, Strumble Headissa, lähdemme samoilemaan rantajyrkänteille. Polut mutkittelevat kohti majakkaa, jonka lähellä nähdään usein delfiineitä.

Me emme niitä näe, mutta mieleen jäävät jylhät, avarat maisemat ja kaikkialla  keltaisina kukkivat piikkipensaat. Mieleen jää hiljaisuus, jota lokkien kirkunan lisäksi säestävät rantakiviin loiskuvat mainingit.

2. Conwyn linna on ihanan synkkä

Korpit seistä jäpittävät kuin maskotit Conwyn linnan tornien päällä ja raakkuvat. Kallioisella joenpenkalla kohoava tummanharmaa kivilinna näyttää ilman niitäkin salamyhkäiseltä.

wales matka opas auto iso-britannia, conwy linna
Conwyn linnan torneista näkyvät maaseudun vihreät kukkulat ja pikkukaupunki, joka on kauttaaltaan muurien ympäröimä.

Linna on Unescon maailmanperintökohde, koska se on poikkeuksellisen hyvin säilynyt vankkoine muureineen ja torneineen. Ainoastaan katot ovat poissa.

Wales on täynnä linnoja. Miltei joka paikkakunnalla on yksi, mutta tämä on näkemistämme hienoin. Toisaalta rauniois- sakin on lumoa. Etelä-Walesissa ihastun Carew Castleen juuri siksi, että ruohot puskevat rakenteiden raoista ja muratti kiipeilee seinillä. Tornit ovat lepakoiden koteja.

Linnat ovat hienoja nähtävyyksiä myös siksi, että niiden pihoilla järjestetään etenkin kesäaikaan teatteriesityksiä, konsertteja ja keskiaikatapahtumia.

3. Llandudno on charmikas merenrantakaupunki 

Navakka tuuli tuoksuu suolalle. Lämpöasteita on 14, mutta brittejä kolea sää ei haittaa. Pehmeällä hietikolla pelataan krokettia, tehdään kakkuja ja kahlaillaan rantavedessä. Auringonottajat ovat virittäneet kangasverhot tuulensuojaksi.

Walesissa vietetään jo alkukesästä rantalomaa. Me nautimme kauniista hietikoista mieluummin kävellen, lenkkarit jalassa ja takit päällä.

wales matka opas auto iso-britannia, conwy linna, ravintola
Ravintoloissa kannattaa maistella merenherkkuja, lähivesiltä pyydettyjä kaloja, katkarapuja ja simpukoita.

Yksi mukavimmista yöpaikoistamme on pohjoisrannikon charmikas Llandudno. Merenrantakaupungissa on lomaisa tunnelma jäätelökioskeineen, ravintoloineen ja kodikkaine B&B -majapaikkoineen.

Kesällä Llandudnossa huvitellaan pitkällä laiturilla, jossa on peliautomaatteja ja hattarakojuja. Rantakatua reunustavat vaalein pastellivärein maalatut, 1800-luvun lopulta juontuvat talot koristeellisine erkkereineen ja ruutuikkunoineen. Istahdamme penkille napostelemaan friteerattua kalaa ja ranskanperunoita, jotka on kääräisty paperiin.

4. Vuoroveden vaihtelu lumoaa 

Meri pakenee silmissä. On hypnoottisen hienoa seurata, miten veden täyttämästä lahdesta syntyy suuri, upea hiekkaranta. Tai miten satamassa keinuneet veneet jäävät yhtäkkiä lepäilemään hietikolle kölinsä varaan.

Vuoroveden vaihtelut muuttavat rannikkomaisemat paikoin aivan kokonaan, muutaman kerran vuorokaudessa. Vedenpinnan korkeus voi vaihdella useita metrejä, joten matalilla seuduilla meri vetäytyy jopa satojen metrien päähän.

wales matka opas auto iso-britannia, conwy linna
Syrjäisten majakoiden ympäristössä voi bongailla merilintuja.

Juuri sillä tavoin käy Solvan kylässä eteläisessä Walesissa. L-kirjaimen muotoinen, pitkä satamapoukama tyhjenee laskuveden aikaan tyystin. Kovaksi tiivistynyt hiekkapohja on hyvä kävelyalusta ja täynnä tutkittavaa: simpukoita, vesikasveja, rapuja ja pieniin lammikoihin jääneitä kaloja.

Lapsiperheet kävelevät kostealla hietikolla ämpäreineen ja haaveineen. Muuan mies kaivaa lapiolla hiekasta paksuja matoja, jotka hän pujottaa myöhemmin onkeen.

5. Kirjahullujen kylä on lukutoukkien unelma 

Englannin rajan kupeessa piileksii lukutoukkien unelma: Hay-on-Wye. Alkukesästä kylässä pidetään suosittu kirjallisuus- ja kulttuurifestivaali, mutta paikka on kiehtova milloin tahansa. Britit kutsuvat sitä maailman käytettyjen kirjojen pää-kaupungiksi.

Päänähtävyytenä on Richard Booth’s Bookshop, kolmikerroksinen kirjakauppa, jonka omistaja aloitti kylän kirjavillityksen puoli vuosisataa sitten.

wales matka opas auto iso-britannia
Han-on-Wyen kylässä kiehtovat lukuisat kirjakaupat, antikvariaatit ja vanhojen tavaroiden liikkeet.

Kirjat tulevat vastaamme kaikkialla. Ylös ja alas viettävillä kujilla on parikymmentä kirjakauppaa ja -antikvariaattia. Lukemista saa myös sisustus- ja antiikkiliikkeistä, jopa parturi-kampaamosta, jonka edessä jalkakäytävällä on vanhoilla niteillä täytetty pahvilaatikko ja kuppi, johon 50 pennin kolikon voi tipauttaa.

Pieni paikkakunta on muutenkin hurmaava. Monet harjakattotalot on vuorattu osin puulla ja maalattu kirkkailla väreillä kuten vadelmanpunaisella. On pubeja, teetupia ja kahviloita. Kävelykadulla nuoret katumuusikot laulavat ja soittavat.

Lue lisää:

Paola Suhosen vinkit automatkalle Huippuvinkit matkailijalle: Lontoon ainutlaatuiset museot Suunnitteletko lomareissua? Katso tästä maailman turvallisimmat matkakohteet Koe 7 unohtumatonta elämystä – nämä matkat jokaisen tulee tehdä ennen kuolemaa Matkavinkit aikuisen parin kuherruskuukauteen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Automatka vehreään Walesiin hurmaa ja lumoaa – katso kuvat ja parhaat tärpit!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.