Kulttuuri

Berliinin muuri murtui 30 vuotta sitten – näissä kiinnostavissa radio- ja tv-ohjelmissa palataan vuoden 1989 mullistuksiin

Berliinin muurin murtuminen vuonna 1989 oli niin merkittävä tapahtuma Euroopan lähihistoriassa, että Yleisradio tarjoaa megaspektaakkelin 30 vuotta sitten tapahtuneesta sekä televisiossa että radiossa.

Berliinin muurin murtumisesta 9.11.1989 sai alkunsa Saksan tie uudelleen Euroopan keskeiseksi suurvaltioksi. Tuota Eurooppaa perinpohjin mullistanutta tapahtumaa muistellaan nyt tänä syksynä Yleisradiossa sekä Teemalla että Yle Radio 1:ssä. Useat eri ohjelmat, elokuvat ja dokumentit valottavat vuoden 1989 tapahtumia monista eri näkökulmista.

Lue myös: Napoleon, Kleopatra vai Elvis? Tee testi ja selvitä, kuka historiallinen henkilö olet!

Muurin murtumista tarkastellaan syksyn aikana eri televisio-ohjelmissa niin Berliinissä opiskelleen nuoren helluntalaisperheestä kotoisin olevan viulistin Raakel Lignellin kuin tallinnalaisten neuvosto-punkrokkareidenkin näkökulmasta.

Mukana muuria murtamassa ovat olleet myös kansainväliset muusikot, kuten David Bowie, Bruce Springsteen ja Leonard Bernstein.

Kokosimme oppaan Berliinin muurin murtumista käsittelevistä tv-ja radio-ohjelmista, jotka kannattaa katsoa ja kuunnella!

David Bowie ja sankarit muurilla

David Bowie ja muut muusikot olivat muurilla jo ennen sen murtumista.

”Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella”, David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta.

Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan.

Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pitkää musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla.

Apuna olivat rocktähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä Itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

Avaruusromua taas on ohjelma David Bowiesta Berliinin muurin varjossa.

David Bowie ja sankarit muurilla Yle Areenassa 17.11. asti. klo 17.10

David Bowie ja Avaruusromua Yle Radio 1 sunnuntai 03.11. klo 22.05.

Berliinin muurin tarina: The Berlin Wall -dokumentti

Berliinin muurin murtuminen aloitti uuden aikakauden ja se merkitsi myös kylmän sodan lopun alkua.

Miten muuri aikoinaan rakennettiin ja millaista elämä oli jaetussa Berliinissä? Sen kertoo The Berlin Wall -dokumentti, Rondo Production, Iso-Britannia.

Berliinin muurin tarina brittidokumentissa ma 4.11. Yle TV1 klo 19.

Musiikki elää ajassa: muuria murtamassa

Kylmän sodan symboli, vuonna 1961 nopeasti pystytetty Berliinin muuri, avautui dramaattisten vaiheiden jälkeen 9. marraskuuta 1989. Vajaa vuosi myöhemmin, 3. lokakuuta 1990 Saksat yhdistyivät jälleen.

Kylmän sodan aikana ja sen päättymisessä musiikilla oli voimaannuttava merkitys. Mukana olleita artisteja ovat muun muassa Billy Joel, Nena, David Bowie, David Hasselhoff, Pink Floyd ja the Scorpions.

Soundtracks: Musiikki elää ajassa. Jakso 7: Berliinin muurin ja kommunismin murtuminen. Yle Teema 9.11. klo 12. Lisäksi Areenassa 30 vrk.

Täällä Berliini! Radion mukana Berliinin muurilla

Arkistodokumentissa on hyödynnetty radioarkiston aarteita vuosilta 1950-89. Muistammehan Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn kuuluisan puheen Berliinissä: ”Ich bin ein berliner” eli olen berliiniläinen.

Radiofonisen teoksen ”elokuvamusiikkina” on käytetty saksalaisten säveltäjien säveltämää ja Berliinin Filharmonikoiden esittämää musiikkia. Säveltäjistä ovat mukana Christoph Willibald von Gluck, Richard Wagner ja Ludwig van Beethoven. Kapellimestareina toimivat Wilhelm Furtwängler ja Hans Knappertsbusch.

Radioarkiston äänitteillä esiintyvät moninaiset äänet: Leo Matiskainen (1950), Leo Meller (1950 ja 1955), Heidi Hahm (1950), Erna Sack (1955), Walter Ulbricht (1961), Anna-Liisa Fenske (1961), Eila Rantanen (1962), John F. Kennedy (1963), Markku Sopanen (1966), Eero Saarenheimo (1972), Juha Virkkunen (1973), Matti Hara (1973), Erich Honecker (1973), Peter von Bagh (1974), Atte Blom (1974), Yrjö Lautela (1977), Hannu Taanila (1983), Teppo Tiilikainen (1987), Ronald Reagan (1987), Eero Toukkari (1989), Irja Wendisch (1989) ja Esa Tuominen (1989).

Toimittajat ovat Jukka Mikkola ja Jukka Kuosmanen, äänisuunnittelijana Kai Rantala, arkistomateriaalittoimittaja Raimo Mäkelä. Tuottaja Sari Siekkinen.

Täällä Berliini! Radion mukana Berliinin muurilla Yle Radio 1 la 9.11. klo 17.10.

Mitä muistat DDR:stä?

Berliinin muurin murtumisen vuosipäivä huipentuu lauantaina 9.11., kun kuuntelijat muistelevat DDR:ää suorassa puhelinlähetyksessä.

Studiovieraina Saksan asiantuntija, emeritusprofessori Seppo Hentilä ja toimittaja Teppo Tiilikainen, joka oli Kansan Uutisten ja Yleisradion kirjeenvaihtaja DDR:ssä 1980-luvun lopulla.

 Berliinin muurista 30 vuotta: Mitä muistat DDR:stä? Yle Radio 1 la 9.11.  klo 19.02.

Raakel Lignellin Berliini

Arkistomatka Yle Teemalla kertoo kolmessa ohjelmassa Berliinin vuoden 1989 tapahtumista. Ohjelmat pureutuvat myös muutoksen vaikutuksiin muun muassa Baltiassa. Juontajana toimii Marko Gustafsson.

Myös Raakel Lignell todisti muurin murtumista: Maailma avautui aivan uudella tavalla Mikkelin helluntailaispiireistä olevalle nuorelle viulistille, kun hän aloitti musiikin opiskelun Berliinissä. Siihen kuului kovaa juhlintaa ja myös seksuaalista väkivaltaa ja ahdistelua.

Aamuyöllä 10. marraskuuta 1989 Raakel lähti viulun kanssa muurille, kun tuhannet ihmiset velloivat sen yli idästä länteen.

Arkistomatka: Raakel Lignellin Berliini Yle Teema 7.11. klo 22.25.

Itä-Berliinin salattu elämä

Kommunistisukuun Tampereen Pispalassa syntynyt Kirsi Marie Liimatainen opiskeli marxismi-leninismiä DDR:n nuorisokorkeakoulussa juuri ennen muurin murtumista.

Virallisen totuuden ja Stasin varjon alla Itä-Berliinissä eli kuitenkin oma vaihtoehtokulttuurinsa lesbo- ja homobaareineen. Myöhemmin Kirsi Marie palasi yhdistyneeseen Saksaan tekemään elokuvia.

Arkistomatka: Itä-Berliinin salattu elämä Yle Teema 14.11. klo 22.25.

Tallinna, punk ja Berliini

Joose Berglund perusti 1980-luvulla levy-yhtiön, koska hän halusi julkaista Suomessa punk-rockia Neuvosto-Virosta. Villu Tammen J.M.K.E -yhtyeen biisistä Tere perestroika tuli pieni hitti.

Syksyllä 1989 Joose katsoi yhdessä virolaisten punkkarien kanssa televisiosta, kun Berliinin muuri murtui, ja silloin nostettiin malja. Pitkään odotettu vapaus oli nyt käden ulottuvilla myös virolaisille.

Arkistomatka: Tallinna, punk ja Berliini Yle Teema 21.11. klo 22.25

Toveri, missä olet nyt?

Vuonna 2017 ensi-iltansa saanut suomalais-saksalainen dokumenttielokuva nähdään nyt ensimmäisen kerran televisiossa.

Vuonna 1988 parikymppinen Kirsi Marie Liimatainen lähtee Itä-Berliiniin. Tampereella hän on kuulunut talonvaltaajiin, nyt nuoren naisen suuntana on DDR:n kansainvälinen nuorisokorkeakoulu Wilhelm Pieck ja oppiaineena on oleva marxismi-leninismi.

Opiskelijat tulevat ympäri maailmaa rautaesiripun molemmin puolin. Osa on saapunut maahan laillisesti, toiset peitenimen turvin. He ovat vapaustaistelijoita, puolueaktivisteja ja opiskelijaliikkeen edustajia. Nuoria ihmisiä, joita yhdistää toivo paremmasta maailmasta.

Kampuksella eletään kansainvälisen solidaarisuuden hengessä, mutta reaalisosialismi näyttää kolikon toisen puolen: teoria ja käytäntö eivät kohtaa.

Kesällä 1989 kurssi päättyy – ja samana syksynä Berliinin muuri murtuu.

24 vuotta myöhemmin Kirsi Marie Liimatainen matkustaa Saksaan, Boliviaan, Chileen, Libanoniin ja Etelä-Afrikkaan. Vain muutaman valokuvan ja tiedossaan olevan koodinimen turvin elokuvantekijä koettaa selvittää, mitä entisille opiskelutovereille ja vapaustaistelijoille tapahtui.

Mitä yhteisestä päämäärästä kaikkien kansojen vapauttamisesta jäi jäljelle? Onko tämän päivän globalisoituneessa maailmassa vielä unelmia, joiden puolesta kannattaa taistella?

Toveri, missä olet nyt? Teeman kuukauden dokumentti 17.11. klo 12. Nähtävissä Areenassa seitsemän vuorokautta.

Mies kylmästä – arkea ja juhlaa Itä-Berliinissä

Kansan Uutisten ja Yleisradion toimittaja Teppo Tiilikainen teki Berliinissä töitä 1980-luvun loppupuolella ja näki DDR:n romahduksen. Myöhemmin Tiilikainen näki myös oman Stasi-kansionsa ja hämmästyi.

Millaista oli elää arkea DDR:ssä ja miltä tiukan kurin valtion lopunajat näyttivät? Toimittajana Jukka Kuosmanen.

Mies kylmästä – arkea ja juhlaa Itä-Berliinissä Yle Radio 1 7.11. klo 17.10.

Elokuvia Berliinin taivaan alla

Ensimmäinen Berliinin muurin ylityksestä – tai pikemminkin alituksesta – kertova elokuva Escape from East Berlin valmistui hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen.

Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen, jopa itse George Lucas ohjasi muuria symbolisesti kuvaavan lyhytelokuvan Freiheit.

Billy Wilder puolestaan teki muurista ja kylmästä sodasta huumoria elokuvassaan Yks, kaks, kolme.

Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina.

Berliinin muuria käsittelevän elokuvaohjelman toimittajana on Jukka Mikkola.

Elokuvia Berliinin taivaan alla Yle Radio 1 31.10. to klo 17.10

Älä unohda tätä: 30 vuotta Tšekkoslovakian samettivallankumousta

Kun Berliinissä murrettiin muuria, syksyn 1989 jännittynyt poliittinen tilanne huipentui Tšekkoslovakiassa samettivallankumoukseen.

Samettivallankumouksen 30-vuotispäivää vietetään  viikkoa myöhemmin kuin Berliinin muurin murtumisen päivää eli 17.11.

Yksinvaltaisen kommunistisen puolueen valtakausi päättyi Tšekkoslovakiassa , ja veretön vallankumous aloitti maassa uuden aikakauden. Samettivallankumous oli osa silloista itäblokkia ravistellutta muutosvaihetta, minkä seurauksena vanha ja vakiintunut, sodanjälkeinen poliittinen asemoituminen päättyi.

Jo Prahan kevään aikana 1968 oli kansa noussut vastarintaan, mutta silloin aika ei ollut vielä kypsä muutoksille, ainakaan ei Neuvostoliiton näkökulmasta.

VTT Heikki Larmola on laajasti Tšekkoslovakiaan perehtynyt tutkija, joka valottaa nyt samettivallankumoukseen johtaneita syitä ja seurauksia. Toimittajana on Jari Aula.

30 vuotta Tšekkoslovakian samettivallankumouksesta Yle Radio 1 sunnuntaina 17.11.2019 klo 13 ja  Yle Areena.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Berliinin muuri murtui 30 vuotta sitten – näissä kiinnostavissa radio- ja tv-ohjelmissa palataan vuoden 1989 mullistuksiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.