Mikä yhdistää lavatansseja ja Jukolan viestiä? Sama kuin laihialaista nuukuutta ja lumileikkejä

Elävän perinnön kansalliseen luetteloon lisättiin tänä vuonna 12 uutta kohtaa. Mitä tahansa listalle ei hyväksytä, sillä portinvartija Museovirasto on hyväksynyt kansalaisten tekemisestä 175 ehdotuksesta toistaiseksi 64.

Mitä yhteistä on iltasaduilla, jouhikanteleella, nukketeatterilla, kalevalaisella jäsenkorjauksella ja romanien hevostaidoilla? No ne edustavat kaikki ilmiöitä, jotka on hyväksytty vuonna 2020 Elävän perinnön kansalliseen luetteloon.

Vuonna 2020 luetteloon pääsi 12 uutta ilmiötä:

 1. Elävä joulukalenteri Käpylässä
 2. Demoskene
 3. Jouhikanteleen soitto ja rakentaminen
 4. Kanteleen soitto ja rakentaminen
 5. Kuurojen kulttuuripäivät
 6. Nukketeatteri
 7. Sahansoitto
 8. Iltasatu
 9. Ryijyperinne
 10. Tommi-puukon valmistaminen
 11. Kalevalainen jäsenkorjaus perinnehoitona
 12. Romanien hevostaidot

Perustelut valinnoille löydät täältä: Elävän perinnön kansallinen luettelo

Elävän perinnön kansallinen luettelo pitää sisällään myös lumileikit

Elävän perinnön kansallista luetteloa on laadittu Suomessa Unescon aloitteesta 2016 lähtien.  Uudet tulokkaat päätyvät arvokkaaseen seuraan, sillä jo aiemmin listalle on päässyt sellaisia asioita kuin vaikkapa laihialainen nuukuus, lavatanssit, Skruuvin pelaaminen, lumileikit, runolaulu ja Jukolan viesti.

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet Suomen kansallispuvut? Tee 10 kysymyksen hauska testi!

Mitä tahansa listalle ei hyväksytä, sillä portinvartija Museovirasto on hyväksynyt kansalaisten tekemisestä 175 ehdotuksesta toistaiseksi 64.

Listalta puuttuvat vielä ainakin sellaiset vahvasti suomalaiset ilmiöt kuin wc-paperin hamstraaminen kriisin iskiessä sekä häntäsijoille jättäytyminen euroviisuissa.

Ehkä ne pääsevät listalle, kun haku luetteloon avataan seuraavan kerran. Kansallinen luettelo täydentyy määräajoin, ja nyt sitä täydennettiin toista kertaa. Valittujen ehdotusten hakuaika oli vuoden 2019 lopulla. Seuraavan kerran luetteloon voi hakea aikaisintaan vuonna 2021.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mikä yhdistää lavatansseja ja Jukolan viestiä? Sama kuin laihialaista nuukuutta ja lumileikkejä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X