Elena Ferrante ja Napoli-sarja hurmaavat: Kotiliesi arvioi menestyskirjat ja niistä tehdyn tv-sarjan!

Elena Ferrante on noussut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi rakastetulla Napoli-sarjalla. Mistä sarjassa oikein on kyse? Entä kannattaako sarjasta tehty HBO-sarja katsoa?

Salaperäinen, salanimellä kirjoittava Elena Ferrante on onnistunut hurmaamaan kahdesta ystävyksestä kertovalla Napoli-sarjallaan lukijat ympäri maailman. Mistä sarjassa oikein on kyse?

Kotiliesi arvioi sarjan kaikki osat ja sarjasta tehdyn My Brilliant Friend -televisiosarjan. Poimi talteen myös kaksi muuta kirjavinkkiä, joihin kannattaa tarttua, kun Napoli-sarja on luettu!

Lue myös: Lukijat paljastavat: Paras lukemani dekkarisarja – yksi on ylivoimainen!

Loistava ystäväni, Elena Ferrante, Napoli-sarjaKotilieden toimittaja sanoi sen jo kaksi vuotta sitten: ”Tämä on tapaus!”

Kotilieden arvio Loistava ystäväni -kirjasta:

Lähes neljännesvuosisadan salanimellä kirjoittaneen italialaisen Elena Ferranten neliosainen romaanisarja alkaa nyt ilmestyä suomeksi. Kahden tytön elämästä sodanjälkeisessä Napolissa kertova ensimmäinen osa on herkkävaistoisesti kirjoitettua lukujuhlaa, joka käsittelee naiseksi kasvamista, älyn voimaa ja rajuja, ristiriitaisia muutoksia.

Ystävysten ja köyhän Napolin avulla voi eläytyä naisen ja jopa koko Euroopan sodan jälkeisiin näköaloihin. Arvostamani kirjailijat Zadie Smith ja Jhumpa Lahirikin fanittavat tuntematonta kirjailijaa. // Riitta Lehtimäki

Elena Ferrante: Loistava ystäväni, suom. Helinä Kangas (WSOY)

Loistava ystäväni, Elena Ferrante, Napoli-sarjaElena Ferrante kirjoittaa tarkkanäköisesti köyhän tytön noususta

Kotilieden arvio Uuden nimen tarina -kirjasta:

Mikä onni: ylistetyn Napoli-sarjan toinen osa on timantti. Kirja kietoo lukijan heti otteensa, kun Lenu lukee ystävänsä Lilan päiväkirjoista, mitä tämä on oikeasti ajatellut asioista, ja sitten tarina siirtyy noihin tilanteisiin. Tämäkin kirja on kuvaa hienosti kahden tytön ystävyyttä, myös sen vähemmän kauniita puolia. Mutta riipaisevinta on köyhyydestä yliopistoon pääsevän Lenun tarina. Miten epävarmaa tasapainottelua luokkanousun tekevän tytön elämä onkaan. // Mirka Heinonen

Elena Ferrante: Uuden nimen tarina, suom. Helinä Kangas (WSOY)

Loistava ystäväni, Elena Ferrante, Napoli-sarjaKolmannessa kirjassa naiset kiertävät kehää

Kotilieden arvio Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät –kirjasta:

Napoli-sarjan kolmannessa osassa korkeasti koulutettu Elena muuttaa Milanoon ja kokee jäävänsä jumiin perhe-elämään vailla arvostusta. Hänen ystävänsä Lila kamppailee Napolissa katkerana köyhyyttä ja sortoa vastaan.

Naisten välistä sidettä on sarjan edetessä vaikea ymmärtää. Heidän aikuistuttuaankin suhde näyttää ystävyyden sijaan molemminpuoliselta kateudelta ja usein pahaa mieltä aiheuttavalta. // Aino Loikkanen

Elena Ferrante: Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät, suom. Helinä Kangas (WSOY)

Loistava ystäväni, Elena Ferrante, Napoli-sarjaNapoli-sarja paranee osa osalta

Kotilieden arvio Kadonneen lapsen tarina -kirjasta:

Jätitkö ylistetyn Napoli-sarjan kesken ensimmäisen, tyttöjen lapsuudesta kertovan kirjan jälkeen? Niin jätti moni muukin, mutta ei olisi kannattanut. Opiskeluvuosiin keskittynyt kakkososa on hieno, ja sen jälkeiset osat sen kun paranevat.

Tässä neljännessä ja viimeisessä kirjassa Lenu on jättänyt  perheensä rakastajan takia. Mutta voi, uusi suhde osoittautuu raastavaksi. Teksti kiskoo mukaansa kuin merivirta. // Mirka Heinonen

Elena Ferrante: Kadonneen lapsen tarina, suom. Helinä Kangas (WSOY)

Syksyllä 2018 alkanut tv-sarja sai toimittajan pettymään

Napoli-sarjaan perustuva My Brilliant Friend alkoi HBO:lla marraskuussa. Sarja alkaa, kun Elena saa puhelinsoiton Lilan pojalta Gennarolta ja kuulee, että Lila on kadonnut. Tapahtumat palaavat Elenan ja Lilan lapsuuteen ja ensimmäisen kirjan alkuun. Sarjan ensimmäinen kausi kuvaa kirjasarjan ensimmäisen osan tapahtumia.

Kuuntelin intensiivisen nopeasti Napoli-sarjan kirjat äänikirjoina. Sarja veti minut nopeasti mukaansa. Monet ovat valittaneet, että eivät ymmärrä kirjasarjan suosiota: Tapahtumat etenevät heidän mukaansa hitaasti ja henkilöhamoja on liian paljon. Itse rakastuin kirjasarjaan heti. Pystyin luomaan päässäni nopeasti napolilaisen lähiön miljöön ja henkilöhahmot tarttuivat muistiini nopeasti. Tässä saattoi auttaa se, että rakastan Italiaa, osaan kielen ja olen ollut Napolissa monta kertaa.

HBO:n sarjalle minulla oli kovat odotukset. TV-sarja alkaa todella hidastempoisesti, kirjan tyyliin. Sarja etenee täysin kirjan mukaan. ja tapahtumien kulkua on helppo seurata. Hidastempoisuus ei haitannut minua kirjassa, mutta tv-sarjassa se todella häiritsee. Lisäksi napolilainen lähiömiljöö on lavaste ja se on kuvattu rakennetuissa kaupunkilavasteissa. Tuotanto tekee koko sarjasta halvan ja väkisin väännetyn oloisen. // Sanna Mansikkamäki

My Brilliant Friend, HBO

Avainsanat

Keskustelu

Olen ihan koukussa tähän sarjaan. Suosittelen äänikirjana kuuntelua, lukija on loistava. Tunnelma ja henkilöhahmot on todella mukaansatempaavia. Tv-sarjaa en ole vielä katsonut, mutta toivottavasti olis hyvä.

Rakastuin sarjaan ja näyttelijöihin välittömästi. Minua ei sarjan hidastempoisuus haittaa. Melkein toivon että se olisi vieläkin hitaampi jolloin se kestäisi pitempään. Ihastuttaa näyttelijät kuinka pienillä eleillä he sanovat paljon. Sarjaa katsoessa itkee ja nauraa yhtä aikaa. Ulkoisesti itkee tyttöjen tilanteita mutta sisällä on hyvän mielen nauru. Onneksi jenkit eivät ole pilanneet tästä mitään eivätkä ole puuttuneet tuotantoon. Parhaita sarjoja ikinä ja jatkoa on odotettavissa.

Kommentoi juttua: Elena Ferrante ja Napoli-sarja hurmaavat: Kotiliesi arvioi menestyskirjat ja niistä tehdyn tv-sarjan!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X