Kulttuuri

Elina Saksala jäi eläkkeelle ja ryhtyi kirjoittamaan elämäkertoja - inspiroidu ja tee sinäkin sitä, mitä eniten haluat!

Tehtyään 45 vuotta erilaisia töitä Elina Saksala keksi, mitä hän haluaa todella tehdä. Hänestä tuli elämäkertakirjailija, jolla on jo useita töitä jonossa. Lue Elinan vinkit, miten voit eläkkeellä tehdä sitä, mitä todella haluat.

 

Kun helsinkiläinen Elina Saksala, 64, jäi kesällä 2016 eläkkeelle, hän oli työskennellyt lukiolaisesta asti, peräti 45 vuotta.

Elina Saksala kirjoittaa useimmiten seisten.
Elina Saksala kirjoittaa useimmiten seisten makuuhuoneeseen tehdyssä työpisteessään. Käsillä on muusikko Sakari Kukon elämäkerta.

”Tein lukion loppuun iltaopiskelijana ja kävin päivätyössä hotellin vastaanotossa. Sitten sain kolme lasta, tein koko ajan töitä ja luin tentteihin työmatkalla bussissa. Ei ihme, että valmistuminen yliopistosta vei 16 vuotta,” Elina Saksala sanoo.

25 viime vuotta kului Ylessä ensin kieliohjelmien kirjojen kustannustoimittajana, sitten tv-tuottajana, joka vastasi Ylen avoimesta yliopistosta.  Sen jälkeen hän vastasi tuottajien ja toimittajien koulutuksesta useiden vuosien ajan.

Viimeiset vuodet hän toimitti ja tuotti radio-ohjelmia, kuten Historian ääniä, Kansanradiota ja Kylillä-kesäohjelmaa. Kuusi kuvaa -ohjelman konseptin kehittämisestä hänelle myönnettiin Koura-palkinto yhdessä Eve Mantun kanssa.

Alati vaihtuvat haasteet saivat Elinan aluksi tekemään itselleen tietopaketteja, koska hän halusi selvittää, mitä ilmaisukeinoja tv-dokumentissa voidaan käyttää tai mitä osaamista tv- ja radiojuontamiseen liittyy.

Näistä pohdinnoista syntyi työn ohessa tietokirjoja kuten Asiaa ruudussa, Ammattina juontaja ja Tuottajan käsikirja.

”Ennen yleisradiota olin työskennellyt elokuva- ja äänilevyaloilla ja tehnyt kaikenlaista, jopa kirjanpitäjän hommia. Vähitellen tajusin, että kirjoittaminen olikin se, mitä olen aina halunnut tehdä.”

Unelma alkaa hahmottua

Elina Saksala otti reilun puoli vuotta vuorotteluvapaata synnyttääkseen yhden kirjoistaan. Hän sai myös stipendin, johon kuului asumus kuukaudeksi Pietarin Suomi-talossa.

”Kun siellä näin lasiovien läpi ihmisten istuvan kokouksissa, voin miltei pahoin. Ajattelin, että joudun vielä palaamaan kokouksiin ja muihin toimiston rutiineihin.”

Piirpauke-yhtyeen keulahahmon Sakari Kukon tuore elämäkerta.
Piirpauke-yhtyeen keulahahmon Sakari Kukon elokuussa 2017 ilmestynyt elämäkerta.

Vapaan päätyttyä etätyöpäivät helpottivat työviikkoja. Etäpäivänä sai paljon aikaan, kun jatkuvat keskeytykset ja työpaikan hälinä eivät vaivanneet

Samalla vahvistui käsitys siitä, mitä hän halusi tehdä, kun eläkepäivät pian koittaisivat.

”Kaikkein eniten tässä uudessa elämäntilanteessa minua innostaa se, että kukaan ei hengitä niskaan eikä kukaan sano, mistä kirjoitan.”

Vaikka Elina tekee kirjoitustyötään sitoutuneesti ja ahkerasti, hänestä parasta on vapaus. Hän voi olla lastenlastensa kanssa, käydä kirjastossa hakemassa taustamateriaalia tai mennä harrastamaan liikuntaa, kun siltä tuntuu.

Miehen kanssa kotona töissä

Elina Saksala on naimisissa laulajana ja Topmost -yhtyeestä tunnetun muusikon Harri Saksalan kanssa.

Yhtäkkiä kirjojen aiheet kävelivätkin vastaan omassa keittiössä:  Saksaloilla on pyörinyt vuosikymmenten mittaan yksi jos toinenkin kiinnostava kulttuuripersoona.

”Olin ajatellut kirjoittaa jotakin omasta elämästäni, mutta sitten Piirpauke-yhtyeen perustaja Sakari Kukko kysyi, enkö voisi kirjoittaa hänen elämäkertaansa.”

Asia oli sillä selvä. Elina hoksasi, että koska häntä kiinnostavat ihmisten tarinat kaikkein eniten, juuri elämäkerrat olisivat hänen juttunsa.

Nyt työn alla on muusikko Kisu Jernströmin elämäkerta. Topmostin kundeja aikanaan hänkin.

”Jonossa on jo pari-kolme muutakin kirjaa, sillä ihmiset ottavat minuun nyt suoraan yhteyttä.”

Toinen työpiste on pienen kaari-ikkunan alla.
Toinen työpiste on pienen kaari-ikkunan alla.

Vaikka Saksalat ovat eläkkeellä, molemmat työskentelevät lähes joka päivä, mutta nyt kotona.

Mies puuhaa kellarissa musiikin parissa ja vaimo kirjoittaa yläkerran makuuhuoneessa.

”Kohtaamme toisemme keskikerroksen keittiössä ja juomme puolilta päivin teetä ja myöhemmin iltapäiväkahvit.”

Elämänkertakirjailijan sosiaalinen työ

Elämäkertaa varten tarvitaan 30-40 tapaamiskertaa, paljon lähdemateriaalia, muiden ihmisten haastatteluja ja kuvien etsintää.

Vaikka kirjoitustyö on yksinäistä, elämäkerturin työ on sosiaalista. Kun kirja on ilmestynyt, kirjailija käy puhumassa työstään kirjastoissa ja kirjamessuilla.

”Onneksi en jännitä esiintymistä. Syrjäänvetäytyvälle tietokirjailijalle nykyajan markkinointi voi olla hankalaa.”

Elämäkertaa tehdessä täytyy myös olla tarkkana, kenen totuudesta on kysymys, jotta julkaisun jälkeen ei tule Ei se noin mennyt -älähdyksiä

”Minusta on mielenkiintoista se, miten ihmiset muistavat. Saman asian voi nähdä niin eri tavoin omasta vastaanottokyvystä, tunteista ja mielenkiinnon kohteista riippuen.”

Elina Saksala on hyväksynyt sen, että tietokirjailija ei juuri palkoille pääse.

”Mutta kyse ei olekaan palkkatyöstä, vaan intohimosta kirjoittamiseen.”

”En halua miettiä, minkä nurkan seuraavaksi siivoan, enkä ole käsityöihminenkään. Eläkkeellä ollessa olisi helppo lukea aamun lehteä puoliin päiviin pyjamassa. Jää helposti jumiin, jos ei ole jotakin tavoitteellista tekemistä.”

Elina Saksala pitää tee- ja kahvitaukoja kirjoittaessaan, sillä itsensä hoitaminen on yhtä tärkeää kuin uuden oppiminen.
Elina Saksala pitää tee- ja kahvitaukoja kirjoittaessaan, sillä itsensä hoitaminen on yhtä tärkeää kuin uuden oppiminen. © Riitta Lehtimäki

Inspiroidu Elinan vinkeistä: Näin voit tehdä eläkkeellä sitä, mitä todella haluat

1. Mieti mitä todella haluat. Työelämässä mitataan määriä, paljonko olet hoitanut potilaita tai käsitellyt asioita. Siksi kannattaa vihdoin keskittyä laatuun. Mieti, pitääkö todellakin sännätä joogasta ranskankieleen, ja tehdä kaikki se, mitä et ole työssä ollessa ehtinyt.

2. Pidä itsestäsi huolta. Sitä kukaan muu ei tee puolestasi. Täytyy muistaa liikkua, teet sitten käsitöitä, soitat pianoa tai maalaat akvarelleja. Kaikessa on rasittumisen vaara. Jopa lukeminen rasittaa, jos sitä tekee koko ajan.

3. Muista sosiaalisuuden tarve. Ei ole hyvä vain puurtaa yksinään, pidä yllä suhteita sukulaisiin ja ystäviin. Pidä huolta erityisesti niistä, jotka ovat sinulle tärkeitä, mutta löydä myös aivan uusia ihmisiä lukupiiristä, jumpasta tai muusta sinulle luontaisesta toiminnasta. Eläkkeellä käpertyy helposti omiin vanhoihin juttuihinsa.

4. Ole yhteisösi jäsen. Voimme itse paremmin, jos huolehdimme niistä, jotka tarvitsevat meitä. Olen  paljon lastenlasteni kanssa ja avustan vammautunutta veljeäni, iäkäs äitinikin kaipaa välillä seuraa. Tällainen antaa enemmän kuin ottaa. Sitten voin taas hyvillä mielin vetäytyä kirjoittamaan.

5. Kehitä jatkuvasti itseäsi. Opettele uutta ja tee töitä oppimisen eteen. Täytyy pysyä mukana siinä, miten maailma kehittyy. Mene kohti uutuutta, älä kierrä sitä, muuten ongelma vain kasvaa. Jos siis haluat maalata, käy näyttelyissä, lue kirjoja taiteesta ja mene värienkäyttökurssille. Uteliaisuuden säilyttäminen on voimavara, jota pitää ruokkia ja vahvistaa, koska uteliaisuus antaa voimia tehdä kaikenlaista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Elina Saksala jäi eläkkeelle ja ryhtyi kirjoittamaan elämäkertoja - inspiroidu ja tee sinäkin sitä, mitä eniten haluat!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.