Kulttuuri

Garda on Italian helmi - viisi vinkkiä matkalle

Alppien juurella sijaitseva Gardajärvi on Pohjois-Italian aarre. Moni palaa sinne vuosi vuoden perään, ja joka kerta nähtävää ja koettavaa riittää. Tällä matkalla tutustuimme järven eteläpäähän, Salón ja Brescian seutuun.

1. Hurmaannu 
saaresta

Isola del Gardaa eli Gardan saarta ei kannata jättää näkemättä. Saarella voi vierailla Cavazzan uusgoottilais-venetsialaistyylisessä palatsissa ja hurmaavassa englantilais- ja italialaistyylisessä puutarhassa.

Isola del Garda on järven suurin saari.

Saarelle pääsee esimerkiksi Sirmionesta, Portesesta ja Salósta. Vierailu lauttamatkoineen maksaa aikuiselta 25–30 euroa lähtö­satamasta riippuen. Opastettu kierros kestää kaksi tuntia, ja hinta sisältää tervetuliaismaljan.

• Isola del Garda,  www.isoladelgarda.com

2. Puutarhaunelmia

Gardone Riviera on puutarhakaupunki, jonka 1900-luvun jugendtyyliset puutarhat tunnetaan kansainvälisesti. Yksi niistä, Vittoriale, oli dekadenttina tunnetun kirjailijan Gabriele D’Annunzion residenssi. Benito Mussolini määräsi D’Annunzion kotiarestiin Gardajärvelle vuonna 1919. Gardalla kirjailija keskittyi kirjoittamiseen ja iloiseen, jopa perverssiin elämään. Nykyisin rakennus puutarhoineen on kansallinen muistomerkki.

Andrè Hellerin kasvitieteellinen puutarha

Sen vieressä on André Hellerin kasvitieteellinen puutarha. Sinne professori Arturo Hruska, hammaslääkäri ja tunnettu naturalisti, istutti yli 500 erilaista kasvilajia kaikista maanosista ja eri ilmasto-olosuhteista. Kävelyreitti puutarhassa vie tunnelmasta toiseen, välillä ollaan japanilaisessa puutarhassa, välillä bambumetsässä. Puutarha on avoinna maaliskuusta lokakuuhun klo 9–19.

• Vittoriale Gabriele d’Annunzion residenssi Via Vittoriale, Gardone Riviera • Andrè Hellerin kasvitieteellinen puutarha

3. Pizzalla satamassa

Porto Portesea kutsutaan leikkisästi Gardajärven Saint-Tropeziksi, sillä satamassa on esikuvansa tavoin loistoristeilijöitä ja terassikahviloita.

Satamaa vastapäätä oleva Restaurant Gran Fausto on kuuluisa pizzasta, jonka pohja leivotaan trendikkäästä kamutvehnästä. Speltin kaltainen kamut on Egyptistä kotoisin oleva vehnän antiikkinen lajike, jossa on erittäin korkea proteiinipitoisuus ja paljon mineraaleja ja vitamiineja. Ohut, herkullinen pizza on ehdottomasti maineensa veroinen.

Restaurant Gran Fausto, Via Porto Portese, 5, San felice del Benaco BS

4. Vasalli on kakkutaivas

Länsirannalla sijaitseva Saló on Gardajärven mittapuulla suurehko, joten kaupungista löytyvät kaikki turistin kaipaamat palvelut muotiliikkeistä ja ravintoloista viehättäviin kahviloihin.

Andrea Vasalli perusti konditoria-kahvilan jo 1930-luvulla. Yrityksessä vuodesta 1960 työskennellyt Elvira Vasalli tervehtii asiakkaita aina kassalla. Konditoria on kuuluisa leivonnaisistaan.

Porto Portesea, Gardajärvi

Vinkki: Matkamuistoksi kannattaa ostaa hyvin säilyvä Pane di Saló eli Salón leipä. Tämä ”suklaasalami” sisältää muun muassa kuivattuja hedelmiä, appelsiininkuorta, pinjansiemeniä ja manteleita.

Vassalli Paticcerie, Via S. Carlo 84/86, Salò (Brescia)

5. Majoitu luostarissa

Villa Arcadio Hotel & Resort on vanhasta luostarista kunnostettu luksushotelli, jonka omistaa suomalainen Jaana Nakari miehensä Francesco Gazzieron kanssa. Tyylikäs hotelli on laatutietoisten vieraiden makuun. Mittavan remontin aikana seiniltä paljastui freskoja, joiden iäksi asiantuntijat määrittivät 600 vuotta. Kulinaristeja ilahduttaa, että hotellissa on lähiruoka-ajattelua painottava fine dining -tasoinen ravintola.

Villa Arcadio, Hotel & Resort, sijaitsee Salóssa Brecian sylissä.

 

Lue lisää matkajuttuja:

Matkavinkit aikuisen parin kuherruskuukauteen

Pietari – 5 tärppiä matkailijalle

Galicia – Espanjan vihreä rannikko

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Garda on Italian helmi - viisi vinkkiä matkalle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.