Kulttuuri

Göteborgin matkailutärpit - Ruotsin trendikäs rannikkokaupunki kutsuu ostoksille

Göteborg on vehreä ostos- ja kulttuurikaupunki, jossa myös hyvän ruoan ystävä viihtyy. Ruotsin toiseksi suurin kaupunki on helppo piipahduskohde.

Lähde ostoksille Göteborgin keskustassa

Tarkkaile ensin kauppahallin kulmilla keski-ikäisten naisten tyyliä ja inspiroidu, sillä Göteborgissa ei olla tätimäisiä! Sitten vain flaneeraamaan pitkin Kungsgatania, Magasinsgatania, Vallgatania ja Södra Larmgatania. Avenyn on äveriäille.

Luo rento tyylisi Gudrun Sjödénin, Indiskan, Masain ja Bitte Kai Randin avulla. Naturkompanietista saat huolettomat ulkoiluvaatteet. Mukavat ja kauniit kengät löytyvät jo neljännen polven pyörittämästä paikallisesta Johanssons-ketjusta.

Artilleriet on göteborgilainen keittiötarvikkeisiin erikoistunut puoti ja sisustusmyymälä osoitteessa Magasinsgatan 19.

Upeat keittiötavarat myy Artilleriet, ja Afroartista löydät suoraan kehitysmaiden käsityöläisiltä hankitut korut, kankaat ja matot. Viereinen Odd & raw myy öljykanistereista tehtyjä esineitä ja industrialismityylisiä valaisimia.

Rauhoitu hetki kasvitieteellisessä puutarhassa

Raitiovaunut 1, 7 ja 8 vievät Göteborgin upeaan kasvitieteelliseen puutarhaan, joka on on avoinna joka päivä aamuyhdeksästä auringonlaskuun.

175 hehtaarin kokoisessa puutarhassa on 16 000 eri kasvilajiketta rodoista ja daalioista kaktuksiin sekä eri teemoja kivikkokasveista japanilaiseen puutarhaan tai keittiöpuutarhaan.

Göteborgin kasvitieteellisessä puutarhassa on eri teema-alueita.

Lataa puhelimeesi appi, jonka avulla voit suunnistaa puistossa. Kannattaa muutenkin suunnitella käyntiä etukäteen, jotta saat siitä kaiken irti. Havainnollinen vuosiesite on mainio suunnittelun apuri. Liikuntaesteisille on mahdollista varata etukäteen sähkökäyttöinen pyörätuoli tai sähkömopo.

Älä hämmästy, jos näet vihkiparin tai kastetilaisuuden: göteborgilaiset rakastavat puistoaan niin, että järjestävät tärkeimmät perhejuhlansakin siellä. Puutarhan monipuolinen puoti on visiitin väärtti. Sieltä löytää kasvien ja siementen lisäksi puutarhakirjallisuutta, kortteja, upeita valokuvia ja puutarha-aiheisia tuliaisia.

Nouda lounas tai retkieväät Kalakirkosta

Vuonna 1874 vihityssä Kalakirkossa on tarjolla Ruotsin tuorein ja monipuolisin kala- ja äyriäisvalikoima hummereista turskaan. Alun perin ihan tavalliseksi kalahalliksi nimetty paikka muuntui kansan suussa Kalakirkoksi (murteen mukaisesti Feskekôrka, Fiskekyrka), koska kaupunginarkkitehti Victor von Gegerfeltin piirtämä rakennus muistuttaa kirkkoa.

Keskustan kauppa­­hallilta on kymmenen minuutin kävely­matka kalaan ja äyriäisiin keskitty­neeseen Feskekôrkaan, jonka päädyssä voi lounastaa.

Rosenlundskanalin varrella sijaitsevassa kalahallissa voi nauttia lounasta alhaalla Kajutan-ravintolassa tai yläparven Gabriel-ravintolassa. Jos haluat maistella ostereita ja viinejä, sekin onnistuu.

Niille, jotka päätyvät ostamaan herkullisen kala- tai äyriäisannosannoksen mukaan, hallin päädyssä on ulkopöytiä, joiden ääressä voi nauttia retkieväitä. Kalakirkko on avoinna päiväsaikaan tiistaista lauantaihin.

Nauti tunnelmasta Hagan kaduilla ja kahviloissa

Pikkukaupunkimaisen söpö Hagan kaupunginosa tarjoaa niin kahviloita, erikoisia ostoksia kuin lounasruokaakin. Kasvisruokatrendi jyllää!

Haga Nygata on paras katu kuljeskella ja nauttia tunnelmasta. Voit ostaa puukenkiä Trätoffelfabrikista tai vaipua nirvanaan käsintehtyjen saippuoiden tuoksusta Tvåla och tvaga -liikkeessä. Muita suosikkipaikkoja ovat Tant Grön, Haga hem, Market 29, Bebop Antik, Fåfängan Antikt ja Indigo, Indiskaa parempi etnopuoti, jossa on paljon kokoja.

Hagan kaupunginosan rennossa ilmapiirissä viipyy mielellään tuntikausia kahviloita ja pikkupuoteja koluten.

Kivenheiton päässä Järntorgetilla on Pelastusarmeijan Myrorna-liike. Nelikerroksisen liikkeen esillepano on tyrmäävän siisti. Täältä löytyy helposti sekä vaatteita että kodintavaroita.

Göteborgin opperassa järjestetään ilmaiskonsertteja

Satama- ja telakkakaupungin oopperatalo rakennettiin vuonna 1994 Götajoen rannalle, ja rakennus muistuttaakin laivaa niin sisältä kuin ulkoakin.

Helppo tapa tutustua talon toimintaan on osallistua iltapäivisin pidettäviin ilmaisiin aulakonsertteihin. Katso ohjelmakalenterista esityspäivät, osta kahvilasta lasi viiniä ja skagenröra-leipä tai kupponen kahvia ja nauti rakennuksen arkkitehtuurista, avarasta jokinäkymästä ja huippumuusikoiden työstä aivan nenäsi alla. Tänä vuonna oopperan lavalla on ohjelmaa Taikahuilusta Taubeen ja upeita tanssiesityksiä.

Göteborgin oopperan aulakonsertit ovat suosittuja.

Musiikin ystävän kannattaa tutkia myös vuonna 1905 perustetun kaupunginorkesterin ohjelma, sillä orkesterin pääkapellimestarina kaudella 2017–2018 toimii nuori suomalaistähti Santtu-Matias Rouvali.

Syö hyvin ja edullisesti Göteborgissa

Göteborgissa kalaa ja mereneläviä saa kaikkialla, jopa Lisebergin huvipuistossa. Useat paikalliset suosittelivat Sjöbaren-kalaravintolaa Hagan kaupunginosassa. Eivätkä turhaan, sillä ravintolasta saa arkisin erinomaisen lounaan 11–18 eurolla. Paikka on auki myös iltaisin ja viikonloppuisin, ja se tarjoaa vaihtoehtoja kasvissyöjillekin.

Göteborgista löytyy useita Michelin-tasoa edustavia ravintoloita, kuten Koka, mutta yhtä hyvin tarjolla on tuoretta katuruokaa ja liikkuvia ruoka-autoja, joista saa edullisesti vatsansa täyteen.

Kasvisruoka ja vegaanisuus ovat kala- ja lähiruoan ohella suurimmat trendit kaupungin ravintolamaailmassa. Nyt myös husmanskost eli vanha kunnon kotiruoka on tullut muotiin, ja sitä saa vaikkapa Hos Pelle -ravintolassa. Myös pikaruoka voi olla kala- ja kotiruokaa: Strömmingsluckan ostoskatu Magasinsgatanilla perustettiin 2009 ja siitä asti silakkaa eri muodoissa tarjoava ruokavaunu on ollut supersuosittu.

Nauti iltadrinkki Göteborgin kattojen yllä

Pitkän päivän jälkeen rentoudu hotelli Rivertonin 12. kerroksessa sijaitsevassa baarissa. Panoraamaikkunoista on upeata katsella auringonlaskua, kun satamanostureiden siluetit piirtyvät taivasta vasten ja göteborgilaisten huviveneet vetävät veteen hopeisia vanoja.

Neljän tähden hotelli Rivertonin näköalabaarista on hulppeat näkymät Götajoelle.

Kun siemailet jonkin palkituista herkkucocktaileista, kilistät kuohuvaa tai maistelet erikoisolutta, voit samalla katsella juhlatuulella olevia kaupunkilaisia. Tänne tulevat työpaikkaseurueet, rakastuneet parit ja juhlivat perheet kohottamaan tunnelmaa.

Varaa myös perjantain ”Samppanjaa ja maisema” -paketti itsellesi ja rakkaallesi. Lauantaina voit nauttia iltapäiväteen taiteen kaikkien sääntöjen mukaan.

Lue lisää matkavinkkejä

Kuninkaallinen Tukholma hurmaa matkailijan

Kööpenhamina kutsuu muotiostoksille – lue paikallisvinkit

Täältä löydät Tallinnan muotiputiikit

Tunnetko jo nämä 7 upeaa puistoa ja puutarhaa

Tallinnan Telliskivi on kulinaristin unelmakohde

Kommentoi

Kommentoi juttua: Göteborgin matkailutärpit - Ruotsin trendikäs rannikkokaupunki kutsuu ostoksille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.