Kulttuuri

Hanna Sumari paljastaa parhaat matkavinkit Saarenmaalle – nämä tärpit kannattaa ottaa talteen!

Viron suurin saari, Saarenmaa, hurmaa hiljaisuudellaan, upealla luonnolla, pitkillä hiekkarannoilla ja ystävällisillä ihmisillä. Saarenmaalla usein vieraileva Hanna Sumari kertoo matkailijoille omat vinkkinsä, jotka saarelle matkaavan tulisi tietää.

”Hiljaisuus, luonto ja ihanat ihmiset. Saaren ainoa kaupunki Kuressaari on pieni ja palvelut löytyvät helposti”, Hanna Sumari luettelee matkailuvaltteja Saarenmaalta, jossa hänen perheellään on ollut mökki jo 12 vuotta. Mökillä käydään niin usein kuin pystytään, joskus siellä voi hurahtaa puolitoista kuukautta yhteen menoon. Alun perin Saarenmaa hurmasi Sumarin saarelle tehtyjen moottoripyöräreissujen yhteydessä.

Hanna Sumari neuvoo varautumaan erilaisiin sääoloihin, sillä Saarenmaalla sää voi vaihdella paljon. Ennen lomasesonkia hinnat ovat alhaisemmat, mutta vierailu kannattaa ajoittaa aikaisintaan kevääseen tai viimeistään syksyyn, sillä talvella Saarenmaa hiljenee.

Tallinnasta kulkee bussiyhteys Kuressaareen, joten autoa Saarenmaahan matkaava ei välttämättä tarvitse.

”Syksyllä Saarenmaa pursuaa kanttarelleja”, Sumari vinkkaa.

Lue muut Hanna Sumarin vinkit Saarenmaalle!

1. Kaalin kraatteri on yllättävä nähtävyys

Kaalin kraatteri Saarenmaalla

Saarenmaalle saapumisen jälkeen kannattaa suunnata Kaalin meteoriittikraatterikentälle. Noin 7 500 vuotta sitten maahan syöksynyt meteoriitti jätti jälkeensä yli sata metriä leveän kraatterin ja kahdeksan pienempää kraatteria. Harvinainen nähtävyys on näkemisen arvoinen paikka!

Kaalin kraatteri sijaitsee kolmen kilometrin päässä Kuivastu-Kuressaare maantieltä. Tutustu aikatauluihin ja alueen matkailutarjontaan Kaalin vierailukeskuksen sivuilla.

2. Kuressaaren antiikkikaupat, putiikit ja ravintolat

Saarenmaan ainoassa kaupungissa Kuressaaressa hansaliiton vaikutus on edelleen nähtävissä. Mieti Tallinnan vanhaakaupunkia, niin saat idean, miltä Kuressaari vuosisatoja vanhoine rakennuksineen näyttää.

Saaremaan kaupunki Kuressaari, katunäkymä

Kaupungissa kannattaa vierailla antiikkikaupoissa, paikallisia käsitöitä myyvissä putiikeissa sekä torilla, josta marjat voi ostaa valmiiksi pakastusrasioihin laitettuna. Hanna Sumarin vierailukohteisiin kuuluu pellavakauppa Teaspon. Kuressaari on kylpyläkaupungin maineessa, joten kaupungista löytyy hemmottelua kaipaaville useita hoitoja ja hierontoja.

Kuressaareen on helppo tutustua kävellen. Kaupungista kannattaa poiketa kävellen myös pieni matka poispäin, niin tulet omakotitaloalueelle, jonka hyvin hoidetut puutarhat ja kasvimaat saavat huokailemaan ihastuksesta.

3. Keskiaikainen piispanlinna ja Saarenmaan museo

Piispanlinna Kuressaaressa Saarenmaalla

Kuressaaressa sijaitseva 1300-luvulla rakennettu Piispanlinna on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista linnoituksista koko Baltiassa ja Hanna Sumarin mielestä ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Piispanlinnassa järjestetään myös jokakesäiset oopperajuhlat.

Nykyään Piispanlinnassa toimiva Saarenmaan museo on mielenkiintoinen vierailupaikka – ja oiva paikka viettää aikaa sateen sattuessa. Museo kertoo Saarenmaan ja Kurresaaren historiasta ja paikallisesta luonnosta. Tiesitkö esimerkiksi, että Neuvostoliiton aikana saaren pääsi vain matkustusluvalla? Museossa on myös nähtävillä veneitä, joilla uskaliaimmat soutivat Ruotsiin.

Katso tarkemmat aukioloajat Saarenmaan museon sivuilta.

4. Bongaa niemennokat: Panga, Tagaranna ja Sõrve säär

Pangan rantajyrkänne Saarenmaalla

Pangan rantajyrkänne on vaikuttava näky. Korkeimmillaan 21 metriä korkealta jyrkältä kalliolta on suora pudotus mereen.

Tagarannan törmän madaltuva ranta ja rannan pienet pyöreät kivet taas tuovat Sumarin mieleen Nizzan.

Saarenmaan eteläkärjessä oleva Sõrve säär (Sõrven kynnäs) on luonnoltaan erityisen kaunis paikka, josta löytyy myös majakka.

”Kaikki kolme ovat ihania paikkoja, joissa käyn monta kertaa ihan vain ulkoilemassa”, Hanna Sumari sanoo.

5. Älä unohda tuliaisia!

Käsitöiden lisäksi Saarenmaalla kannattaa tuoda ruokatuliaisia. Saarenmaalla kasvaa paljon katajaa ja se näkyy ruuissa. Maukas katajasavujuusto tai katajasiirappi ovat eksoottisia tuliaisia. Sumari neuvoo käyttämään katajasiirappia esimerkiksi teen seassa tai lettujen päällä, sillä siirappi ei kestä kuumentamista. Katajasta valmistetut keittiötarvikkeet ovat hyvä tuliaisidea.

Autolla ja kylmälaukun kanssa kulkeva voi tuoda ruokatuliaisina erilaisia raakamakkaroita.

”Itse raahaan Saarenmaalta säkkikaupalla suuria kaurahiutaleita, siitä on tullut minun juttuni. Samoin Saarenmaalla tuotettua hunajaa ostan aina”, Sumari kertoo.

Lue lisää:

Poimi vinkit: Sikke Sumarin 5 suosituinta matkakohdetta Matkavinkit Tallinnaan – näillä tärpeillä täyttyy niin nälkäinen vatsa, utelias mieli kuin ostoskassikin Tallinnan Telliskivi on kulinaristin unelmakohde – katso tästä 10 ravintolavinkkiä Vietä hemmottelupäivä Tallinnassa: testasimme kuusi hyvän olon helmeä Kokosimme 10 vinkkiä: näin löydät halvat lennot netistä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hanna Sumari paljastaa parhaat matkavinkit Saarenmaalle – nämä tärpit kannattaa ottaa talteen!

Without glutein

Hei! Saako Saarenmaalla gluteenitonta ruokaa kylpylähotellissa tai muualla?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.