Kulttuuri

Hautajaismusiikki on tärkeä osa siunaustilaisuutta – myös moderni musiikki voi sopia hautajaisiin

Hautajaismusiikki tuo lohtua ja antaa toivoa surun keskelle. Herkkään hetkeen sopiva musiikki onkin usein surumielistä ja kaunista. 

Hautajaismusiikki valitaan tilaisuus ja poismennyt huomioon ottaen. Tilaisuuteen sopivaa musiikkia on tarjolla valtavasti. Kappaleiden valinnasta kannattaakin keskustella yhdessä kanttorin kanssa. Millaista hautajaismusiikki tyypillisesti on? Kysyimme kanttorilta.

Lue myös: Hautajaiskukat valitaan vainajan muistoa kunnioittaen – kukkakauppias kertoo, mitä vaihtoehtoja on

Perinteinen hautajaismusiikki on klassista

Siunaustilaisuus alkaa ja päättyy usein uruilla soitettavalla musiikilla, kertoo Tapiolan seurakunnan johtava kanttori Liisa Malkamäki. Urkumusiikki on alun perin ollut hautajaisissa saattomusiikkia. Loppumusiikin aikana arkkua lähdetään kantamaan hautausmaalle tai ruumisautoon.

Tilaisuuden keskivaiheilla lauletaan usein virsiä yhteislauluna. Myös erilaiset laulu- ja musiikkiesitykset voivat kuulua siunaustilaisuuden ohjelmaan. Instrumenttina voi silloin olla oikeastaan mikä vain. Tyypillisimpiä soittimia ovat esimerkiksi sellot ja viulut.

Surun keskellä hautajaismusiikki on usein melankolista ja kaunista. Se voi olla myös valoisaa ja toiveikasta.

Myös moderni musiikki voi sopia hautajaistilaisuuteen

Monella on tietty mielikuva siitä, millainen musiikki soveltuu hautajaisiin. Hautajaismusiikki voi kuitenkin vaihdella laidasta laitaan. Silloin tällöin toivotaan poismenneen esittämiin omiin toiveisiin pohjautuen musiikkia, joka voi olla hyvinkin vahvaa ja voimakasta.

”Monella voi olla mielipiteitä siitä, että jokin kappale tai instrumentti ei sovi kirkkoon, mutta kirkkoon sopii hyvinkin monenlainen musiikki”, Malkamäki sanoo.

Voisiko hautajaisissa soittaa vaikkapa rokkia?

Toki, jos se on ollut vainajan lempimusiikkia. Silloin kannattaa kuitenkin miettiä tarkasti kappaletta ja sitä, miten se soitetaan.

”Mutta tässä ei ole kyse siitä, etteikö rokkia saisi soittaa hautajaisissa. Vainajan lempikappale voi sopia kirkkoon oikein hyvin”, Malkamäki sanoo.

Lue myös: Heidi Kjelin on kantanut kaksi omaa poikaansa hautaan – nyt hän toimii vapaaehtoisena arkunkantajana: ”Voin voimaannuttaa muita”

Haasteita saattaa tulla siinä, miten kappale saadaan kuulostamaan hyvältä kirkossa. Vaikka melodinen rokkiballadi voi sopia hyvin uruille, räväkämpien kappaleiden soittaminen niillä voi olla hankalaa.

”Silloin on kanttorin paneuduttava asiaan kunnolla, käytävä vaihtoehdot läpi ja keskusteltava omaisten kanssa, mikä onnistuisi ja sopisi parhaiten. Siunauskappelin vaatimattomilla uruilla kyseinen upea teos ei välttämättä kuulosta lainkaan toivotulta”, Malkamäki sanoo.

”Hautajaisten musiikista kannattaa keskustella yhdessä musiikista vastaavan kanttorin kanssa. Hänen kanssaan voi vaikkapa tavata ja testata, kuulostavatko kappaleet siltä, mitä toiveissa oli.”

Rajumman rokin voi siirtää myöhemmin kuunneltavaksi muistotilaisuuteen suoraan äänitteeltä. Silloin musiikiksi käy hyvinkin erilaiset kappaleet, rokista klassiseen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hautajaismusiikki on tärkeä osa siunaustilaisuutta – myös moderni musiikki voi sopia hautajaisiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.