Kulttuuri

Hautajaisvaatteet – katso vinkit hautajaisiin pukeutumiseen

Millaiset hautajaisvaatteet ovat sopivat? Entä onko pakko pukeutua mustaan? Lue neuvot, joiden avulla pukeudut hautajaisiin.

Perinteinen hautajaisasu on musta, mutta pientä joustoa sallitaan. Jos vaatekaapista ei löydy mustaa pukua, hautajaisvaatteet voivat olla tumman sävyiset, kuten tummansiniset.

Lue myös: Ota juhlapukeutumisen etiketti haltuun – näin eri tilainteisiin tulisi pukeutua

Tärkeintä on, että hautajaisiin pukeudutaan tavalla, joka kunnioittaa edesmennyttä ja hänen omaisiaan. Hautajaisasuksi ei siis käy mikä tahansa musta juhlapuku – iloisiin juhliin hankittu pikkumusta on syytä jättää kaappiin. Hautajaisasun tulee olla asiallinen ja tarpeeksi peittävä.

Hautajaisvaatteet miehelle

Hautajaisiin miehet pukeutuvat mustaan tai tummaan pukuun, valkoiseen paitaan ja mustaan solmioon sekä valkoiseen kaulaliinaan.

Miehet voivat käyttää surunauhaa tai surunappia, joskin niiden käytöstä on luovuttu lähes kokonaan. Surunapin paikka on vasemmassa kauluskäänteessä, kaksi senttiä napinlävestä alaspäin. Hautajaisissa nappi otetaan pois, ja se voidaan kiinnittää takaisin niiden jälkeen.

Hautajaisiin pukeudutaan tummiin vaatteisiin.
Hautajaisiin pukeudutaan tummiin vaatteisiin. Miehet pukeutuvat perinteisesti mustaan tai tummaan pukuun, ja naiset juhlavaan kokonaisuuteen, joka on musta tai tumman värinen.

Hautajaisvaatteet naiselle

Naisen suruasu on musta tai tummansininen, yksinkertainen juhlava kokonaisuus, esimerkiksi hihallinen leninki, housupuku tai jakkupuku sekä haluttaessa hattu.

Leski saa halutessaan käyttää suruhuntua.

Kultakorut eivät kuulu hautajaisiin, vaan koruiksi sopivat hillityt hopea- tai helmikorut. Päällysvaatteiksi valitaan tumma takki.

Lue myös Anna.fi:stä: Miltä tuntuu kokeilla arkussa makaamista tai suunnitella omia hautajaisia? Kuolemasta halutaan nyt puhua, ja se on asiantuntijoiden mukaan hyvä asia

Lasten pukeutuminen hautajaisiin

Pieniä lapsia ei tarvitse pukea mustaan hautajaisissa, vaan lapset puetaan siisteihin pyhävaatteisiin. Pojalle sopiva asu on esimerkiksi  siistit tummansiniset tai harmaat housut ja neuletakki ja tytöllä hillitty leninki.

Jos on menossa vieraasta kulttuurista tulleen hautajaisiin, kannattaa tarkistaa pukeutumissuositukset.

Juttua muokattu 24.9.2020: Juttua täydennetty. Asiantuntijana tapakouluttaja Kaarina Suonperä Tapaseurasta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hautajaisvaatteet – katso vinkit hautajaisiin pukeutumiseen

Tarkennus?

Onko ortodoksi hautajaisissa erillistä pukukoodia?

kummeli

on poikani hautajaiset jolla on monta lasta eri vaimojen kanssa. Mikä on kukkalaitteiden lasku järjestys?

kalle kuoppa, alalla yli 50 v

Kuten tässä myös Tyyliniekan pukeutumis ohjeissa on yksi todella paha virhe. Vain KANTAJAT pukeutuvat valkeaan kaulaliinaan, muilla miespuolisilla hautajaisvierailla, omaiset mukaan lukien, kaulaliinan sävy on tumma

Sinun täytyy kommentoidaksesi.