Kulttuuri

"Pääsiäisenä on aikaa lukea, kuunnella radiota ja pussailla" – Laskeudu juhlaan Heli Laaksosen kyydissä

Pääsiäinen on kevään, ilon, valon ja pyhyyden juhla, pieni keidas arjen keskellä hetki aikaa hengähtää.

Silloin on loistavaa aikaa syventyä kirjaan, lukea runoja! Mikä sopisikaan paremmin pääsiäiseen kuin värejä ja elämäniloa tursuava Heli Laaksonen. No ei mikään! Siksi pyysimme Heliä valitsemaan omasta tuotannostaan parhaiten pääsiäiseen sopivan runon, jonka voi riipustaa värssyksi pääsiäiskorttiin tai sinkauttaa menemään ystävälle pitkin näitä digitaalisia valtateitä.

Helin valinta on tässä

Munapyhäasetelm

Täst päiväst lähtie olen ollu keltane leppäkerttu.

 

Aurinkoki ajo pihal,

mutko meijä salusiini ol kii,

jätti vaa levyllise aamulaului postlootaha.

Sipula pursotti mul

viherkäiset kenkänauha

ja minuhu ol muutonki

valunu häiritteväise hyvä miäl.

 

Yks nimit munt aamul kultuaiseks.

(Heli Laaksonen: Sulavoi)

 

Helin terveiset lukijoille

© Otavamedia

”Pääsiäisen tunnelma on minulle harras olematta uskonnollinen: esikristillisistä ajoista alkaen kevään tulo on alkanut näinä viikkoina näyttää jo varmalta. Virolaisilla on pääsiäiselle mukava nimi: munapühad.

Siihen viittaa runonikin nimi. Munan symboliikka on viisas: kivisen, elottoman kuoren alla kasvaa uusi elämä, jääkansi on murtumassa taas, kohta vesi virtaa, linnut kisaavat ja sirkkalehdet vilkuttavat. (Sillon ko mää viäl asusin Laitlas tein sin muute munanäyttelyn, taita se siäl olla nyyki).

Pääsiäisen vikuroiva aikataulu on sympaattinen: se voi tulla lumivarhain tai krookuksenkukkamyöhään. Sen värejä, keltaista ja vihreää on talven aikana tullut jo monta kertaa ikävä. Pääsiäinen on jouluun verrattuna vapaa, luonnonvaloisa ja vähävelvollisuuksinen. Pääsiäisenä on aikaa lukea kirjoja, kuunnella radion puheohjelmia ja pussailla.

P.S. Lukijoil lähettäissin erityistervesiks, et pitäkä liäs lämpimänä, kulttuurtapahtumat kuumina ja kirjakauppoje saranat sulavina. Ilman teijä silmie valo suamalainen taireväki o yksnäine ja surulline ko Muumilaakson viimene pääskyne.”

Helin kotisivuja pääset lukemaan tästä ja Facebook-sivuja täältä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: "Pääsiäisenä on aikaa lukea, kuunnella radiota ja pussailla" – Laskeudu juhlaan Heli Laaksosen kyydissä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.