Kulttuuri

Nyt on aika hylätä lukuhäpeä ja lukea ylpeästi mitä huvittaa! Listasimme 17 viihdekirjavinkkiä

Hus pois lukuhäpeä! Nyt luetaan niin viihteellisiä rakkausromaaneja kuin dekkareitakin, eikä koeta siitä häpeää!

Ilmassa on lukuhäpeää. Ihmiset sanovat lukevansa ”vain tällaista hömppää”, ja Helsingin keskustakirjasto Oodissa on pidetty häpeästä luku­piiriä.

Bazar-kustantamon viestintäpäällikkö Minttu Nikkilä törmää tähän ”väärin lukemiseen” kohdatessaan lukijoita. Häpeilyn kohteena ovat niin viihteelliset rakkausromaanit kuin dekkaritkin.

”Kepeämpiä, niin sanottuja hyvänmielenkirjoja, jotka tarjoavat ajanvietettä, vertaistukea ja hengähdystaukoa arjesta, pidetään usein vähempiarvoisena luettavana. Siitä huolimatta, että niissä käsitellään vakaviakin teemoja”, Nikkilä sanoo.

Ihmiset häpeilevät sitä, etteivät lue sivistyäkseen. Nikkilä arvelee syyksi sen, että meillä suhtaudutaan kirjallisuuteen melko elitistisesti. Viihde ei loista sanomalehtien arvostelupalstoilla, eikä ole palkintoa, joka myönnetään viihdekirjalle.

”Kyllä kunkin pitää voida valita, mistä nauttii. Viihdekirjat myyvät hyvin. Uskon, että näinä aikoina ihmiset haluavat eskapismia lukemalla vaikkapa Lucinda Rileya.”

Vaikka dekkareitakin on pidetty vähempiarvoisempana kesälukemistona, niistä on tullut salonkikelpoisempia, kun kirjoista on tehty tv-sarjoja. Ehkä näin käy myös viihteellisille rakkauskirjoille. 

Kehtaatko sinä lukea mitä tahdot? Listasimme 17 viihdekirjavinkkiä, joiden avulla voit aloittaa lukuhäpeän karistamisen!

Lue jokin näistä, kun kaipaat romantiikkaa ja hyväntuulista luettavaa

Johanna Schreiber: Rivien välissä, suom. Henni Salovaara (Kustantamo S&S)

Rivien välissä

Voi miten pidän kirjoista, jotka sijoittuvat kustannusmaailmaan! Kustantamon markkinoinnissa työskentelevä Emily törmää juhlissa hurmaavaan sarjakuvapiirtäjään, joka vie jalat alta. Mutta miten deittailu sujuu, kun taustalla on kipeä ero ja eksän kanssa pitää jakaa lapsen huoltajuus?

Kepeys ja kipeys kietoutuvat yhteen, kun Emily alkaa pohtia, onko kaikkien muiden elämä yhtä kaoottista ja vaikeaa kuin hänen. Kesäiseen Tukholmaan sijoittuva teos sopii täydellisesti luettavaksi riippumattoon tai laiturinnokkaan. Ulla Lehtinen

Ilona Tuominen: Seurustelusalaliitto (Bazar)

Seurustelusalaliitto

Sannin hääpäivä muuttuu painajaiseksi, kun hänen sulhasensa karkaa alttarilta eksän matkaan. Yhteinen koti jää taakse ja Sanni muuttaa vanhaan mummolaansa, hurmaavaan puutalo-osakkeeseen. Jotta eksä saisi näpäytyksen, Sanni päätyy punomaan yllättävän liittolaisen kanssa teeskennellyn seurustelusuhteen. 

Seurustelusalaliitto yhdistelee hersyvää romanssia ja puutalokorttelin lempeää kotoilutunnelmaa. Loppupuolisko tarinasta on niin vauhdikas, ettei kirjaa malta laskea alas. En ole ainoa, jonka romaani on hurmannut, sillä tarinan filmatisointioikeudet myytiin jo ennen kuin kirja ilmestyi. Ulla Lehtinen

Emilia Suviala: Jaettu (Tammi)

Jaettu

Kannen perusteella kirja näyttää viihderomaanilta, ja on se sitäkin, mutta myös muuta. New Yorkissa asuva suomalainen Meri haluaa pitää elämän hallussa. Mutta kun perheeseen tulee au pairiksi huoleton sukulaistyttö Suomesta, järjestys rakoilee. Meri saa myös vahingossa postipaketin, ­joka sisältää hyvinvointivälineen, siis seksilelun.

Kirjoittaja on ammatiltaan psykologi, ja hän valistaa lukijaa juonen ohella vähän liikaakin niin somen vaaroista, naisen asemasta kuin New Yorkin historiasta. Kiinnostava esikoisromaani silti. Mirka Heinonen

Emmy Abrahamson: Kuinka menestyä hullujenhuoneella, suom. Outi Menna (Gummerus)

Kuinka menestyä hullujenhuoneella

Kompuroiva stand up -koomikko Maja raivoaa terapeutin vastaanotolla omalle kädelleen, jonka on peittänyt sukkanukella. Hän pakenee komeroon ja päätyy poliisien saattamana hullujenhuoneelle. Saako tällaiselle nauraa? Saa, koska ruotsalais-puolalainen kirjailija kertoo mielen järkkymisestä omakohtaisesti.

Majan lailla Emmy Abrahamson käyttää huumoria sekä suurennuslasina elämän omituisuuksille että kilpenä sen kivuliaille piikeille. Välillä tuntuu, että vähempikin hauska riittäisi. Mia Kuntsi

Casey McQuiston: Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä, suom. Johanna Auranheimo (Tammi)

Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä

Miltä kuulostaisi Yhdysvaltojen ensimmäisen naispresidentin pojan ja Britti-prinssin suhteesta kertova romanssi? No aika täydelliseltä! Kirjassa sekoittuvat politiikka, suhteen salailu ja etäsuhteen haasteet.

Kuumien romanssikohtausten lomassa romaani pohdiskelee koskettavasti sitä, mikä on julkisuuden hinta ja saavatko kuninkaalliset ja poliitikkojen lapset rakastua kehen haluavat. Teoksessa on pientä utopian makua, mutta toisaalta maailmaan tarvitaan myös lempeitä tarinoita. Kirja on noussut hitiksi somessa, ja siitä on tekeillä elokuva, joka ilmestyy syksyllä 2023. Ulla Lehtinen

Lucinda Riley: Auroran salaisuus, suom. Hilkka Pekkanen (Bazar)

Auroran salaisuus

Lucinda Rileyn ystäviä hemmotellaan aiemmin suomentamattomalla tarinalla. Kirja ei pääse aivan ­samalle tasolle kuin myöhempi Seitsemän ­sisarta -sarja, mutta on varsin viihdyttävä. Tuttuun tapaan luvassa on sukuhistoriaa, salaisuuksia, surua ja rakkautta.

Orpotyttö Auroran ja kotiseudulleen Irlantiin palaneen Gra­nian ystävyys palauttaa mieliin sukujen väli­set epäselvyydet. Granian äiti pelkää, että historia alkaa toistaa ­itseään, joten on aika kertoa, mitä menneisyydessä tapahtui. Tarja Tegelberg

Alice Oseman: Heartstopper 3, suom. Oona Juutinen (Tammi)

Heartstopper 3

Hearstopper-sarjakuvat nousivat Suomessa nuorten lukijoiden keskuudessa suursuosioon kesällä 2022. Räjähtävän suosion myötä nuorelta hittikirjailija Alice Osemanilta suomennetaan tänä vuonna peräti neljä teosta.

Heartstopper-sarjan kolmannessa osassa Charlie ja Nick pohtivat, miten voisivat kertoa suhteestaan lähipiirilleen. Miten jaksaa se, että kaapista pitää tulla ulos aina uudestaan ja uudestaan? 

Kirja lähestyy tärkeää aihetta koskettavalla tavalla ja aikuinenkin lukija liikuttuu. Liian raskaaksi tarina ei kuitenkaan muodostu, vaan mukaan mahtuu myös söpöilyä ja ihastumisen huumaa. Ulla Lehtinen

Jenny Fagerlund: Kesän suuret ja pienet salaisuudet, suom. Antti Saarilahti (Gummerus)

Kesän suuret ja pienet salaisuudet

Antiikkihuutokaupassa töissä oleva tukholmalainen graafikko Moa perii mummiltaan asunnon, jota hän alkaa remontoida myyntiä varten. Pian postiluukusta alkaa tipahdella kirjeitä mummilta.

Asuntoa siivotessaan Moalla on aikaa tutkia isoäitinsä menneisyyttä ja miettiä omaa elämäänsä vaativan poikaystävän kanssa. Moni pitkään Moan mieltä painanut asia ratkeaa kesän aikana. Ihmissuhteet ovat melko ennalta arvattavia, mutta kirja on silti koukuttavaa luettavaa ja siitä jää hyvä mieli. Hanna Koivisto

Emily Henry: Lomalla kaikki on toisin, suom. Marja Mutru (Karisto)

Lomalla kaikki on toisin

Rakastan romansseja, mutta olen vaativa romanttisten kirjojen lukija. En jaksa myrkyllisiä suhteita, machoilua tai avuttomia sankarittaria. Niitä ei onneksi löydy Emily Henryn ihanasta hyvänmielen tarinasta.

Pääosaan nousevat nokkela sanailu ja matkatoimittaja Poppyn epätoivoinen yritys pelastaa suhde parhaaseen ystäväänsä Alexiin, johon hän on ihastunut. Tulehtuneita välejä lähdetään paikkailemaan kesälomareissulle, joka menee päin honkia heti ensimetreiltä asti.

Ihana romanssi on pakko ahmia alusta loppuun ja vahvistaa, että Henry tosiaan on suosikkini romanssien kirjoittajista. Ulla Lehtinen

Lue jokin näistä, kun haluat jännitystä ja hyytäviä rikoksia

Frieda McFadden: Kotiapulainen, suom. Jussi Tuomas Kivi (Otava)

Kotiapulainen

Tässä ahmittavaa sinulle, joka pidät psykologisissa jännäreissä kieroista käänteistä ja ah-niin-inhottavista tyypeistä.

Vankilasta vapautunut Millie saa paikan kotiapulaisena perheessä, jossa lapsi on hemmoteltu ja äiti aivan mahdoton. Ja isä, hän onkin sekä mukava että mahdottoman komea. Jaa että mitä sitten tapahtuukaan? No, toki ­sitä, mitä luulet, mutta luvassa on lisäksi herkullisia, karmeita yllätyksiä. Kirjasta on tekeillä myös elokuva. Mia Kuntsi

Gu Byeong-Mo: Nainen ja veitsi, suom. Taru Salminen (Bazar)

Nainen ja veitsi

Sarvikynsi on 65-vuotias nainen, joka on jäämässä eläkkeelle. Juhlakahvituksia ei ole luvassa, sillä palkkamurhaajan ammatista ei tehdä numeroa.

Vielä on yksi keikka, jonka suorittamista ei uhkaa jo hitusen kremppaava keho, vaan jotain pahempaa: tunteet. Sellaiset eivät ole aiemmin tulleet työtä häiritsemään, mutta nyt ne saattavat hänet hengenvaaraan.

Virkistävän erilainen jännäri on ollut Etelä-Koreassa hitti. Varoitus: mikään hyvän mielen ”vanhainkotidekkari” tämä ei ole, vaan ruumiita tulee. Mia Kuntsi

Karen M. McManus: Neljä askelta murhaan, suom. Inka Parpola (WSOY)

Neljä askelta murhaan

Brynn aloittaa harjoittelijana true crime -podcastissa. Työtään varten hän alkaa penkoa vanhassa koulussaan sattunutta murhatapausta, jonka tekijästä ei koskaan saatu selvyyttä. Suositun opettajan kuolemaan saattaa olla tavalla tai toisella sotkeutunut myös Brynnin entinen paras kaveri, Tripp. 

Koukuttava nuorten aikuisten dekkari etenee vikkelästi. Karen M. McManus rakentaa mysteeriä agathachristiemäisesti kerros kerrokselta ja hämmentää soppaa heittelemällä mukaan ihmissuhdedraamaa ja perhesalaisuuksia. Ulla Lehtinen

Ruth Ware: Huonetoveri, suom. Elina Koskelin (Otava)

Huonetoveri

Ruth Waren psykologisilta jännäreiltä olen tottunut odottamaan agathachristiemäistä arvuuttelua murhaajasta. Sitä tämäkin toki tarjoaa: kymmenen vuotta sitten yliopistossa tapahtui murha, ja nyt herää epäilys, että siitä tuomittu ei olisikaan syyllinen. Jos ei hän, kuka sitten?

Ware vihjailee moneen suuntaan, mikä aina kutkuttaa, mutta tällä kertaa todellinen uhan tunne jää vaisuksi. Siihen vaikuttaa päähenkilön valjuus: kunnollinen, miehensä ihanuutta hokeva nainen ei herätä sympatiaa. Mia Kuntsi

Max Seeck: Loukko (Tammi)

Loukko

Jos mahdollista, Max Seeckin Loukko-dekkari on vielä parempi kuin aiem­mat, jotka nekin ovat olleet hyviä.

Tällä kertaa tapahtumat sijoittuvat syrjäiselle saarelle Ahvenanmaalle, jonne on aikoinaan majoitettu sotalapsia. Nämä lapset – nykyään vanhukset – kokoontuvat saarella joka kesä. Ja nyt yksi heistä murhataan.

Seeckin luoma skitsofreniaa sairastava rikosylikonstaapeli Jessica Niemi on monitahoinen hahmo, ja kirjan tapahtumat rullaavat niin, että lukija toivoo dekkarisarjalle pitkää elämää. Mirka Heinonen

Rebekka Härkönen: Prinsessamekko (Bazar)

Rebekka Härkönen

Tästä kirjassa ei käänteitä puutu, kun rikostoimittaja Suuna Walta on vauhdissa. Marraskuisessa Helsingissä tapahtuu kaksi kauheaa rikosta ja siellä missä tapahtuu, on myös Suuna Walta.

Taidokkaasti etenevä teos pitää lukijan otteessaan ja siitä välittyy hyvin esikoiskirjailijan, kokeneen rikostoimittaja Rebekka Härkösen asiantuntemus. Kirja aloittaa Walta-dekkarisarjan. Jasmin Ahvensalmi

Lue jokin näistä, kun kaipaat fantasiaa tai kauhua

Stephen King: Satumaa, suom. Ilkka Rekiaro (Tammi)

Satumaa

Kauhun kuningas tarjoaa nyt pakopaikan maailmamme ongelmiin kyllästyneelle. Nimittäin toisen maailman, satumaan prinsessoineen, kulta-aarteineen ja hirviöineen.

Tänne saapuu 17-vuotias Charlie – kunhan hänen lähtöään on pohjustettu parinsadan sivun verran, mikä ei ole lainkaan tylsää sekään. Tarina vetää ja viihdyttää. Stephen King tarjoaa lasten sadut luke­neelle silmäniskuja, monet henkilöt kun muistuttavat tunnettuja satuhah­moja. Ja kuten kunnon sadussa, tässäkin loppu on onnellinen. Mia Kuntsi

John Ajvide Lindqvist: Ystävällisyys, suom. Katriina Huttunen (Gummerus)

Ystävällisyys

Norrtäljessä eletään tavallisesti ja tolkullisesti – kunnes satamaan ilmestyy outo kontti. Sen sisältö tuntuu myrkyttävän ilmapiirin ja pian asukkaat ovat toistensa kurkuissa kiinni. Max ja Siw saavat vilauksia tulevasta pahasta, ja miettivät keinoa estää se.

Kauhukirjoittajana tunnettu Lindqvist maalaa kuvan siitä, mitä tapahtuu kun keskustelu kärjistyy ja mielipiteet mustuvat. Se on oikeasti pelottavaa; muuten tämä Ruotsissa myyntimenestykseksi noussut kirja ei juuri kauhua herätä. Lukuhalua kylläkin. Mia Kuntsi

Lue myös: Nämä 25 kirjaa haluat lukea kesällä – toimitus paljastaa parhaat tänä vuonna lukemansa teokset

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nyt on aika hylätä lukuhäpeä ja lukea ylpeästi mitä huvittaa! Listasimme 17 viihdekirjavinkkiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.