Kulttuuri

Tämä on hienoin uusi miehen nimi, joka pian lisätään kalenteriin! Nimi on tuttu Raamatusta

Vuonna 2025 suomalainen nimipäiväkalenteri saa 15 uutta miehen nimeä. Kotilieden lukijat saivat äänestään suosikkiaan nimistä. Äänestyksen voittanut nimi on useiden tämänhetkisten nimitrendien mukainen.

Vuonna 2025 suomalainen nimipäiväkalenteri saa 15 uutta miehen nimeä. Pyysimme Kotilieden lukijoita äänestämään nimistä omaa suosikkiaan. Äänestys keräsi vajaan kahden viikon aikana 448 ääntä.

Kotilieden lukijat äänestivät suosikikseen nimen Aamos. Nimi keräsi 19 prosenttia annetuista äänistä. Jaetun kakkossijan nappasivat Kaius ja Leon 11,5 prosentin kannatuksella. Neljänneksi sijoittui Eppu noin seitsemän prosentin kannatuksella.

Voittajanimi Aamos noudattaa tämänhetkistä nimimuotia, kertoo nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala Helsingin yliopistosta. Trendikkäitä ovat vokaalialkuiset, etenkin e-alkuiset nimet, kuten Eeli, Eelis, Eemi, Eemil, Eetu ja Eino, sekä a-alkuiset nimet, kuten Aamos ja Aaron.

Suosittuja ovat myös monet Raamatusta tutut el-päätteiset nimet, kuten Samuel, Mikael, Eliel, Rafael ja Manuel, sekä Benjamin ja Nooa. Nimien kristillinen alkuperä ei välttämättä kerro siitä, että vanhemmat olisivat erityisen uskonnollisia.

Yleensä joku keksii vanhasta nimistöstä jonkin nimen ja ottaa sen uudestaan käyttöön. Jos nimi istuu äänteellisesti ja tyylillisesti ajan nimimuotiin, toisetkin tarttuvat siihen. Nimi lähtee leviämään kuten muutkin muoti-ilmiöt.

”Nyt on selvästi palattu vanhalta kalskahtaviin, todella perinteikkäisiin nimiin. 60-luvulla tyypillinen pojan nimi oli Mikko ja 80-luvulla Mika. Nyt nimi halutaan antaa alkuperäisessä muodossaan Mikael”, Saarelma-Paukkala sanoo.

Lue myös: Vau, mitä uusia miesten nimiä pian lisätään kalenteriin! Äänestä, mikä 15 nimestä on suosikkisi

Uudet miesten kalenterinimet 2025: profeetta Aamos puolusti köyhiä

Myös nimi Aamos juontaa juurensa Raamatusta, jonka Vanhasta testamentista löytyy Aamoksen kirja. Aamos oli profeetta, joka puolusti köyhiä ja peräänkuulutti rikkailta sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Nimi Aamos saa suomalaisesta almanakasta nimipäiväkseen 31. maaliskuuta. Samana päivänä katolisessa kirkossa vietetään profeetta Aamoksen muistopäivää. Suomenruotsalaisessa kalenterissa 31. maaliskuuta nimipäiväänsä viettää puolestaan Amos yhdellä a-kirjaimella.

Kyseessä on vanha hepreankielinen nimi, joka tarkoittaa ”taakan kantajaa” tai ”kuormitettua”.

Yksivokaalinen kirjoitusasu löytyi suomalaisesta kalenterista 1700-luvulta vuoteen 1908 asti. Tuolloin nimiuudistuksessa otettiin käyttöön paljon suomenkielisiä nimiä ja tiputettiin vähäiselle käytölle jääneitä kalenterinimiä pois.

Pitkästä historiastaan huolimatta Aamos ei ole ollut suomen kielessä kovinkaan yleinen miehen nimi ennen 2000-lukua.

”Aamos-nimiä oli alle 10 todella pitkään. Vuonna 2003 Suomessa on ollut ensimmäisen kerran yli 10 Aamos-nimistä”, Saarelma-Paukkala sanoo.

Lue myös: Tämä on ihanin uusi naisen nimi, joka pian löytyy kalenterista! Suosikkinimi tarkoittaa keijua

Mies istuu luonnossa. 
Ennen 2000-lukua Aamos oli hyvin harvinainen nimi suomalaisilla. Vasta vuonna 2003 Suomessa oli ensimmäisen kerran yli 10 Aamos-nimistä henkilöä.  © iStockphoto

Näin Aamos päätyi suomalaiseen nimipäiväkalenteriin

Merkittävin ehto omalle nimipäivälle on nimen yleisyys. Nimen on oltava etunimenä vähintään 500 suomenkielisellä henkilöllä, jotta se voi päästä suomalaiseen almanakkaan. Tiedot nimen yleisyydestä perustuvat Digi- ja väestöviraston rekisteriin.

Elokuussa 2023 julkaistujen etunimitilastojen mukaan nimi Aamos on annettu 1 240 henkilölle ja nimi Amos 1 051 henkilölle. Ensimmäisenä etunimenä Aamos on 855 henkilöllä ja Amos 719 henkilöllä. Tilastot kattavat niin äidinkielenään suomea, ruotsia kuin muitakin kieliä puhuvat Suomen kansalaiset, jotka olivat elossa 1. elokuuta 2023.

Nimen yleisyys ei kuitenkaan tarkoita automaattista pääsylippua suomalaiseen nimipäiväkalenteriin. Nimen tulee myös istua tyylillisesti suomenkieliseen nimistöön.

Joustonvaraa toki on.

Vuonna 2025 suomalaiseen nimipäiväkalenteriin lisätään c-kirjaimella kirjoitetut nimet Jessica ja Camilla. Nimet päätyvät almanakkaan kansainvälisessä kirjoitusasussaan, koska suomen kieleen paremmin istuvat nimimuodot Jessika ja Kamilla eivät ole saavuttaneet vastaavaa suosiota.

Voisiko myös Amos yhdellä a-kirjaimella tehdä paluun suomalaiseen almanakkaan?

”Ei ole mahdotonta, etteikö Amos yhdellä a-kirjaimella voisi tulla takaisin. Mutta Aamos kahdella a-kirjaimella on tällä hetkellä suositumpi”, Saarelma-Paukkala sanoo.

Helsingin yliopisto ylläpitää suomalaista ja suomenruotsalaista nimipäiväkalenteria. Nimipäiväuudistus toteutetaan viiden vuoden välein. Vuoden 2025 nimipäiväuudistuksen suomalaisesta nimilistan laati nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala ja suomenruotsalaisesta nimilistan filosofian tohtori Leila Mattfolk.

Lue myös Kaksplus.fi: Kauneimmat 3-kirjaimiset nimet – lyhyet poikien, tyttöjen ja sukupuolineutraalit nimet

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tämä on hienoin uusi miehen nimi, joka pian lisätään kalenteriin! Nimi on tuttu Raamatusta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.