Kulttuuri

Tunnetko Kalevalan kuin omat taskusi? Laita tietosi koetukselle tällä kinkkisellä testillä

Kuinka hyvin tunnet kansalliseepoksemme Kalevalan? Tee Kotilieden testi ja selvitä! Lue ja kertaa testin jälkeen pääkohdat Kalevalan syntyhistoriasta ja sen kirjoittajasta. 

Luuletko muistavasi kaikki Kalevalan sivuilla seikkailevat hahmot ja heidän koettelemuksensa? Osaisitko kertoa ulkomuistista kansalliseepoksemme yllättävimmät juonenkäänteet ja seikkailut? Laita taitosi koetukselle Kalevala-testillämme, jossa vain todelliset tietäjät tietävät oikeat vastaukset kaikkiin kysymyksiin!

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet Suomen kansallispuvut? Tee 10 kysymyksen hauska testi!

Kalevala: Runokirjan matka kansalliseepokseksi

Kansalliseepoksemme Kalevala on Elias Lönnrotin vuosien työn tulos. Se koostuu Lönnrotin keräämistä suomalais-karjalaisista kansanrunoista, jotka on tehty kalevalaiseen runomittaan.

Ensimmäinen painos ilmestyi loppuvuodesta 1835, ja esipuheen Lönnrot päiväsi helmikuun 28. päivänä. Nykyään samaista päivää juhlitaan Kalevalan eli suomalaisen kulttuurin päivänä.

Lönnrot ei kuitenkaan jäänyt lepäämään ensipainoksen jälkeen. Päinvastoin. Hän jatkoi ystävineen edelleen kansanrunojen keräämistä, ja uutta aineistoa kertyi runsaasti. Kalevalan toinen, laajempi versio julkaistiin vuonna 1849. Tämä uudempi painos on se Kalevala, jota Suomessa tänä päivänä luetaan. Se sisältää sisältää 50 runoa ja 22 795 säettä.

Katkelma Kalevalan ensimmäisestä runosta. ”Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi lähteäni laulamahan, saa’ani sanelemahan, sukuvirttä suoltamahan, lajivirttä laulamahan. Sanat suussani sulavat, puhe’et putoelevat, kielelleni kerkiävät, hampahilleni hajoovat.”

Alku Kalevalan kolmannesta runosta. ”Vaka vanha Väinämöinen elelevi aikojansa noilla Väinölän ahoilla, Kalevalan kankahilla. Laulelevi virsiänsä, laulelevi, taitelevi.”

Ilmestyessään Kalevala merkitsi käännettä suomenkieliselle kulttuurille ja herätti huomiota myös ulkomailla. Tänä päivänä kansanrunoista koostuva teos on nostettu yhdeksi suomalaisen kansallisen kulttuurin kulmakivistä. Kalevalaa kutsutaankin suomalaisten kansalliseepokseksi.

Lue myös Seura.fi: 7 erilaista veljestä – Valokuvaaja Lotta Lemetti vei Kalevalan palaset maailman laidalle Amerikkaan

Lue myös Kaksplus.fi: Kalevalan päivää vietetään 28. helmikuuta – mitä hauskaa voisi kertoa Kalevalasta lapsille?

Lähteet: Kalevala, Suomalaisen kirjallisuuden seura, Kansallisbiografia

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tunnetko Kalevalan kuin omat taskusi? Laita tietosi koetukselle tällä kinkkisellä testillä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.