Kulttuuri

Kansallisteatterissa nähdään Ingmar Bergmanin tunnettu avioliittodraama – lue Kotilieden toimittajan arvio klassikkonäytelmästä

Kohtauksia eräästä avioliitosta on Ingmar Bergmanin kirjoittama tunnettu avioliittodraama. Nyt se nähdään Kansallisteatterin lavalla. Mitä ajatuksia näytelmä herätti Kotilieden toimittajassa?

Steriili koti. Ensimmäistäkään lasia tai lautasta ei loju missään. Pöydällä ei ole edes leivänmuruja. Levysoittimesta kuunnellaan vain klassista musiikkia. Lapsetkin on siivottu näkymättömiin.

Kohtauksia eräästä avioliitosta -näytelmän ensiminuuteilla käy selväksi, ettei parisuhde elä tässä porvarillisessa kodissa kiihkeimpiä vuosiaan. 20 vuotta on jo takana. Seksiä harrastetaan vain harvakseltaan. Keskustelua käydään kohteliain sanankääntein, lähes kirjakielellä.

Lue myös: Kilpauimari, nomadi, surffari: Tampereen Työväen Teatterin uudella johtajalla on kiehtova tausta

Näytelmän pääosissa Kristiina Halttu ja Esa-Matti Long

Kansallisteatterin Omapohjan intiimissä interiöörissä Ingmar Bergmanin kirjoittamaa Kohtauksia eräästä avioliitosta (Scener ur ett äktenskap, 1973) tulkitsevat Kristiina Halttu ja ja Esa-Matti Long.

Haltun Marianne on tunteensa loputtomasti hallitseva, liitossa näennäisesti viihtyvä, toisten toiveita toteuttava rouva. Longin Johan taas tunteidensa viemä, lapsenomaisen itsekäs yliopistomies.

Kristiina Halttu ja Esa-Matti Long Kansallisteatterin näytelmässä Kohtauksia eräästä avioliitosta.
Kristiina Halttu ja Esa-Matti Long Kansallisteatterin näytelmässä Kohtauksia eräästä avioliitosta. © Tuomo Manninen

Väliaikaan mennessä Michael Baranin ohjaama ja suomentama näytelmä kehittyy kiinnostavaksi, kun Johan pistää irtiotollaan pitkän parisuhteen perustan järisemään. Long tekee uskottavaa ja hetkittäin jopa hykerryttävää työtä, keski-iän kriisissä tempoilevana aviomiehenä.

”Minä olen surkimus ja matkalla alamäkeen ja peloissani ja koditon”, nuoreen naisen kelkkaan hypännyt Johan vaikeroi.

Parisuhteessakin voi olla yksin

Asetelma on enemmän kuin tunnettu, mutta nykykatsoja olisi kaivannut 1970-luvun teoksen päivittämistä tähän päivään.

Alun perin Bergmanin tv-sarjaksi tekemä, sittemmin elokuvaversion saanut parisuhteen syväluotaus jättää tässä näytelmässä katsojan lopulta kylmäksi. Konfliktit eivät tunnu oikein uskottavilta. Johanin kaltoinkohtelema Marianne säilyy lähes rikkoutumattomana. Eikä irti osata päästää.

Sekä mikä tulee selväksi on, että myös parisuhteessa voi kokea syvää yksinäisyyttä.

Näytelmän äärimmilleen pelkistetty, mustavalkoinen lavastus vahvistaa viestiä etäisyydestä.

Kohtauksia eräästä avioliitosta Suomen Kansallisteatterissa keväällä 2019.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kansallisteatterissa nähdään Ingmar Bergmanin tunnettu avioliittodraama – lue Kotilieden toimittajan arvio klassikkonäytelmästä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.