Kulttuuri

Karibian-risteily haaveissa? Koe ainakin nämä!

Risteily Karibialla on muutakin kuin auringonpaistetta ja kimaltavaan mereen pulahtelua. Kukin saari voi ylpeillä omalla, kiinnostavalla historiallaan ja identiteetillään.

1. Valitse jättilaiva tai ketterä jahti

Risteilykokemuksissa Karibialla riittää eroja. Mieti siis, mitä haluat: runsasta viihdetarjontaa laivalla vai pienemmän aluksen, joka voi pujahtaa kokonsa puolesta suoraan kauniisiin pikkusatamiin?

Iso laiva on usein kuin uiva kauppakortteli, jonne mahtuu lukemattomia ravintoloita, viihdeteattereita ja vaikkapa keilailurata tai kiipeilyseinä. Yksilöllistä palvelu ei välttämättä ole, mutta esimerkiksi teini-ikäisten kanssa matkustaville tekemistä riittää.

Pienillä laivoilla palveluun panostetaan usein täysillä. Ruoka on viimeisen päälle taituroitua eikä viilentävää juomaa tarvitse odottaa sekuntiakaan. Pikkulaivoja usein suosivat varsinkin aikuiset parit ja häämatkalaiset.

Seadream I -jahdilla lomailijaa hemmotellaan luksuselämyksillä, kuten loistavalla ruoalla.

Itse vierailin Seadream-varustamon jahdilla, jonne mahtuu runsaat sata matkustajaa. Henkilökuntaa on saman verran, ja matkustajat tunnetaan nimeltä. Ravintoloita on vain pari, mutta niiden ruokalista vaihtuu päivittäin. Laivalla ei tarvita lompakkoa, sillä kaikki kulut sisältyvät ennakkoon maksettuun risteilyhintaan.

Parhaaksi kokemuksessa ponkaisi ulkoilmaelämä. Toisin kuin isoilta laivoilta, ketterältä jahdilta saattoi pulahtaa suoraan mereen uimaan. Illalla kannelle oli rakennettu ulkoilmaelokuvateatteri. Lounasta ei välttämättä tarjota ravintolassa, vaan pöydät on katettu valkoisine liinoineen autiolle hiekkarannalle.

Risteilyjen hinnoissa on huikeita eroja. Katso tarkkaan, mitä hinta pitää sisällään. Oletko ostamassa täysihoitopakettia vai joudutko pulittamaan kaikesta erikseen? Hyteissä on myös huomattavia eroja. Viikko sisähytissä voi irrota jo joillakin sadoilla euroilla, mutta kokemus on karumpi kuin loma-asumus parvekkeen kera.

Laivalla pärjää hyvin englannilla, samoin maissa – on saari sitten ranskan-, hollannin- tai espanjankielinen.

2. Purjehdi rennosta Barbudasta julkkisten Saint Bartsiin

Kokemukset eri saarilta vaihtelevat vahvasti. Yksillä puhua pälätetään espanjaa, toisilla ranskaa ja kolmansilla englantia − ja joissakin kaikkia niistä. Toiset kuuluvat edelleen eurooppalaiseen emämaahan, kun osa on ehtinyt itsenäistyä. Nyky-Karibiaa kutsutaan usein paratiisiksi, mutta sen orjamenneisyys kuului pikemminkin silkkaan helvettiin.

Kupliva calypso-musiikki yhdistää afrikkalaisia ja eurooppalaisia vaikutteita.

Saarten taloudellinen vakaus vaihtelee ja siksi esimerkiksi viime syyskuussa raivonneen Irma-hurrikaanin tuhoja on korjattu eri saarilla epätasaiseen tahtiin.

Vierailuni aikana Isolle-Britannialle kuuluvassa Anguillassa näki palmuja, jotka olivat napsahtaneet myrskyssä katki kuin lyijykynät, kun naapurisaarilla viimeisteltiin jo uusittuja kattoja.

Useimmat laivat pysähtyvät joka aamu uudessa satamassa ja jatkavat illansuussa seuraavaan. Pelkkiä meripäiviä on harvoin.

Meidän risteilymme lähti liikkeelle purjehtijoiden paratiisista Antiguasta ja Barbudasta, jonka pääasiallisesti afrikkalaistaustainen väestö vaalii pikku tasavallan kulttuuria varsinkin musiikin avulla. Shoppailu merkitsee siellä lähinnä värikkäitä katumarkkinoita.

Kontrasti luksusmuotitalojen myymälöitä vilisevään, ranskalaisten asuttamaan Saint-Barthélemyyn eli Saint Bartsiin on vahva. Elegantin saaren keskuskaupunki Gustavia – jolle muuten Ruotsin kuningas Kustaa III aikanaan lainasi nimensä ja jossa komeilevat edelleen historian vuoksi ruotsalaiset katukyltit ranskalaisten rinnalla − on kuin Rivieralta lohkaistu palanen viilennettyä roseeviiniä tarjoilevine katukahviloineen ja ranskalaisine postitoimistoineen.

Suihkuseurapiirien suosiman Saint Bartsin keskuskaupunki Gustavia pursuaa luksusliikkeitä.

Läheinen, myös Ranskalle kuuluva Îles des Saintes -saariryhmä taas väläyttää värikkäine taloineen ja letkeine elämänrytmeineen mieleen Provencen maaseudun.

Karibialla on käytössä lukuisia eri valuuttoja Itä-Karibian dollarista esimerkiksi Aruban floriiniin. Monilla saarilla pärjää hyvin Yhdysvaltain dollarilla. Esimerkiksi Ranskan saarilla käytetään kotoisasti euroja.

3. Sukella merikilpikonnien maailmaan

Monelle tärkein syy reissata Karibialle on meri, mutta myös pinnan alla piilevät ihmeet. Pikkusaarien kupeessa vesi häkellyttää kristallimaisuudellaan. Satunnaisella rantapulahduksella harvemmin pääsee tutustumaan meren kauneimpiin kummajaisiin. Sen sijaan ohjatuilla snorklaus- tai sukellusretkillä pienemmät veneet tai katamaraanit vievät sinut ihailemaan suojaisissa poukamissa huojuvia koralleja ja värikkäitä kalaparvia. Esimerkiksi Saint Vincentin ja Grenadiinien minisaarivaltiossa sijaitseva Mayreau on maineikas snorklausvesistään.

Merikilpikonnat tunnetaan Karibian alueen maskotteina.

Siellä, samoin kuin esimerkiksi Barbadoksella pääsee tutustumaan alueen erikoisuuteen eli merikilpikonniin. Pinnan alla polskuttelevat konnat tunnetaan kookkaudestaan, sillä niiden kilven pituus voi helposti ylittää puoli metriä. Ne ujostelevat usein snorklaajia ja laskeutuvat näiden osuessa kohdalle pohjaan – mutta pongahtavat uteliaina pintaan kuin korkki, kun olet juuri ehtinyt kiivetä uimarappusia pitkin ylös takaisin veneeseen.

Lempeät konnat ovat Karibian alueen maskotteja, ja niitä pyritään kaikin voimin suojelemaan. Useimmilla saarilla on käytössä kuuma linja, jonne turisti voi pirauttaa nähtyään konnamuorin pesimispaikan hiekalla. Näin eläinten suojelijat pääsevät aitaamaan paikan, jotta munat pysyvät turvassa.

4. Harrasta vesileikkejä ja lempeää liikuntaa

Moni odottaa risteilyltä leppeää lököilyä kannella. Se luonnistuu, mutta mikäli mieli pitkästyy, tarjolla on aina aktiiviselle säpinää. Vesileikkien ohella voit tarpoa patikkaretkelle vuoristoon iguaaneja bongaamaan. Joillakin risteilylaivoilla on kovakuntoisille lainata myös maastopyöriä.

Barbados tunnetaan värikkäistä rantahuviloistaan, joita monet matkailijat innostuvat vuokraamaan.

Useimmissa laivoissa on tarjolla lempeämpiä, ohjattuja liikuntatunteja: joogaa, tai chitä ja pilatesta. Joskus tunti voidaan järjestää varhain aamulla kannella ennen seuraavaan satamaan ankkuroitumista, kun aurinko ei vielä porota täysillä. Siksi mukaan kannattaa pakata liikuntavaatteet.

5. Nauti Karibian keittiön miksatuista mauista

All inclusive -risteilyillä, joilla kaikki ruoat ja juomat kuuluvat hintaan, jää Karibian makujen maisteleminen vähäisemmälle huomiolle. Se on sääli, sillä alueen raaka-aineet hellivät makunystyröitä. Yksi houkutuksista on paikallinen hummeri, jota voi ostaa usein grillattuna rannalta. Sen erona suomalaisten tuntemaan pohjoisten vesien saksiniekkaan liha keskittyy pyrstöön, kun taas saksissa ei juuri riitä syötävää.

Rantakojut myyvät grillattuja hummereita.

Karibian keittiöt miksaavat eri kulttuurivaikutteita. Esimerkiksi ranskalaiset ja espanjalaiset ovat jättäneet saarille vahvana oman perintönsä, ja niinpä Karibialla pääsee maistelemaan niin yhtä hienostuneita kastikkeita kuin Pariisissa tai Madridin tapaan meheviä piiraita. Afrikasta on napattu kasvisten käyttöä, kun taas kipakat mausteet ovat rantautuneet aasialaismuuttajien matkassa. Cocktaileista tyypillisimmät valmistetaan sokeriruo’osta tislatusta rommista.

Innokkaimmat kokkaajat voivat osallistua ruoanlaittokursseille. Esimerkiksi Barbadoksella järjestetään marraskuisen herkuttelu- ja rommifestivaalien yhteydessä monia näytöskokkauksia. Lisäksi ravintolat pitävät parin tunnin mittaisia kokkausoppitunteja.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Karibian-risteily haaveissa? Koe ainakin nämä!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.