Kulttuuri

Katso seuraava leffa romanttisesti vanhan ajan kinossa! Listasimme perinteiset elokuvateatterit

Perinteiset elokuvateatterit ovat pärjänneet läpi sotien ja lamojen ja osa jatkaa kansan viihdyttämistä edelleen. Suomessa on kymmeniä pieniä "kinoja", jotka tarjoavat ihanaa vanhanajan charmia ja historian havinaa. Katso, mikä teatteri on lähinnä sinua!

Perinteiset elokuvateatterit ovat kuin tuulahduksia menneistä ajoista. Elokuva valitaan parista vaihtoehdosta ja lippu ostetaan ennen elokuvaa karkkipusseilla ja suklaapatukoilla varustetusta kioskista teatterin aulasta. Kun pääsylippu on salin sisäänkäynnillä repäisty kahtia, punaisista samettipenkeistä saa vapaasti valita itselleen mieluisan paikan.

Lue myös: Pelasta päiväsi! Nämä elokuvat saavat sinut hymyilemään

Kun filmi rullaa ja liikkuva kuva tanssii valkokankaalla, tulee lähes juhlallinen olo. Nyt elokuva alkaa. Mieleen tulee vanhat filmit, joissa rakastunut nuoripari suutelee elokuvateatterin takarivissä, tai jossa yksinäinen tyttö seuraa romanttista komediaa suurten silmälasiensa läpi. Ah, mikä tunnelma!

Oletko sinä kokenut vastaavaa? Se on mahdollista ympäri Suomen sijaitsevissa kymmenissä vanhoissa elokuvateattereissa. Kotiliesi listasi Suomen perinteiset elokuvateatterit paikkakunnittain. Katso, mikä teatteri on lähinnä sinua!

Perinteiset elokuvateatterit ovat monet joutuneet lopettamaan toimintansa. Suomessa on kuitenkin edelleen kymmenittäin pieniä yksityisiä elokuvateattereita.
Elokuvateattereiden suosio on kasvanut 2010-luvulla. Vaikka moni perinteinen vanhan ajan elokuvateatteri on joutunut lopettamaan, Suomessa on edelleen kymmenittäin pieniä yksityisiä elokuvateattereita. Kuva: iStock.

Perinteiset elokuvateatterit Uudellamaalla

Kino Tapiola, Espoo

Espoon Tapiolassa sijaitseva Kino Tapiola on vuonna 1955 rakennettu elokuvateatteri, joka on museoviraston suojelema ja Espoon Elokuvajuhlat ry:n omistama. Kino Tapiola on moderni tyyliltään moniin muihin pieniin elokuvateattereihin verrattuna, sillä se remontoitiin perusteellisesti ja avattiin jälleen yleisölle vuonna 2010.

Teatterissa on nyt 35 mm filmikaluston lisäksi digitaalinen esitystekniikka ja aulassa uudistettu kahvila, jossa on myös alkoholitarjoilua.

Kino Tapiolan tarjontaan kuuluvat erityisesti eurooppalaiset ja kotimaiset elokuvat sekä musiikkikonsertit, ooppera ja baletti. Teatteri on myös yksi joka toukokuu järjestettävän Espoo Ciné -elokuvafestivaalin esityspaikoista. Lisäksi Kino Tapiola järjestää erikoisnäytöksiä senioreille, koululaisille ja yrityksille. Elokuvan lippuhinta on 10 euroa ja lippuja voi ostaa myös verkosta.

Lue myös: Tarun ja Mikon hurjapäinen remonttihanke: savolainen leffateatteri taipui uniikiksi perheasunnoksi

Perinteiset elokuvateatterit eivät näytä kaikkia uutuuselokuvia, vaan erottuvat eri painotuksillaan.
Kino Tapiola painottaa tarjonnassaan eurooppalaisia ja kotimaisia elokuvia. Pienten elokuvateattereiden tarjonta on usein suppeampi kuin suurien elokuvateatteriketjujen. Kuva: Kino Tapiola

Vihdin kino

Vihdin kino avasi ovensa vuonna 1946 ja on säilynyt sellaisenaan tähän päivään asti, joitakin pintaremontteja lukuun ottamatta. Näytöksiä teatterissa on päivittäin ja ohjelmistoon kuuluu kymmenkunta elokuvaa kerrallaan. Vihdin kinossa voi myös katsoa klassisia baletteja ja oopperoita.

Balettien ja oopperoiden hinta on 23 euroa, ja se sisältää väliaikatarjoilun. Normaalielokuvan lippuhinta on 8–12 euroa, elokuvasta ja esitysajasta riippuen. Liput voi ostaa etukäteen verkosta. Vaikka Vihdin Kino on vanhimpia toiminnassa olevia maaseututeattereita, sen esitystekniikka on täysin digitalisoitu.

Kino Vaakuna, Lohja

Lohjan keskustaan vuonna 1955 avattu Kino Vaakuna on perinteisen pelkistetty tyyliltään. Aulassa on pieni kioski, jossa myydään lippujen lisäksi makeisia ja juomista. Elokuvatarjonta on laaja – uutuuselokuvia on toiminnasta draamaan ja lastenelokuviin, ja niitä näytetään lähes päivittäin. Lippujen hinnat vaihtelevat 10 ja 15 euron välillä ja ne ostetaan paikan päältä, puoli tuntia ennen elokuvan alkua.

Kino Juha, Nurmijärvi

Nurmijärveen vuonna 1958 rakennettu Kino Juha on Taavi Vartia Tuotannot Oy:n elokuvateatteri, jonka voi vuokrata myös tapahtumakäyttöön. Kino Juhan 0hjelmistoon kuuluu ensi-iltojen suurimmat hitit – sekä kotimaiset että ulkomaiset. Lippujen hinnat liikkuvat 8–12 euron paikkeilla, ja liput voi ostaa myös verkosta.

Perinteinen elokuvateatteri Kino Juha on Nurmijärven ainoa elokuvateatteri. Kuva: Leena Koskela / Nurmijärven museon kuva-arkisto
Kino Juha kuvattuna vuonna 1992. Kuva: Leena Koskela / Nurmijärven museon kuva-arkisto

Bio Grani, Espoo

Bio Grani on perustettu vuonna 1977, ja se sijaitsee ihan Kauniaisten juna-aseman tuntumassa. Tarjonta rajoittuu pariin kolmeen elokuvaan, joiden näytösajat painottavat viikonlopulle. Makeisvalikoima teatterissa on sen sijaan muita pieniä teattereita laajempi. Lippuhinta on 10–11 euroa, ja liput voi varata puhelimitse tai ostaa paikan päältä.

Kino Myyri, Myyrmäki

Myyrmäkitalossa sijatsevassa Kino Myyrissä on enemmän kaupunkilaisteatterin tuntua kuin maaseututeattereissa. Vuonna 1993 perustetussa teatterissa on näytöksiä päivittäin. Teatterin voi vuokrata myös yksityistilaisuuksia varten. Liput maksavat 8-12 euroa.

Perinteiset elokuvateatterit Tampereen seudulla

Arthouse Cinema Niagara, Tampere

Pirkanmaan elokuvakeskus ry:n omistama Arthouse Cinema Niagara sijaitsee aivan Tampereen keskustassa Kehräsaaren vanhalla tehdasalueella. Elokuvateatteria ei voi kutsua vanhaksi teatteriksi, koska se perustettiin vasta 1992, mutta se on kuitenkin pieni tunnelmallinen teatteri, joka ei muistuta suuria elokuvateatteriketjuja.

Niagarassa on laaja valikoima erikoisnäytöksiä, dokumenttielokuvia ja keskusteluiltoja ja teatterin yhteydessä on viihtyisä aulakahvila. Näytöksiä on useita päivässä ja liput maksavat 7–10 euroa.

Kino Toijala

Kino Toijala sijaitsee noin 40 kilometriä Tampereen keskustasta, Kinon Talossa, jonka yritteliäs Erkki Ahonen rakensi 1930-luvulla. Talon yläkerrassa oli Ahosen perheen koti ja alakerrassa elokuvateatteri. Teatteri on ollut toiminnassa perustamisesta lähtien läpi talvisodan ja jatkosodan.

Nykyään Kino Toijala kuuluu TMB Cinemaan, jolla on teatterit myös Valkeakoskella, Heinolassa ja Pieksämäellä. Kino Toijalan ohjelmistoon kuuluu parin kotimaisen ja ulkomaisen uutuuselokuvan lisäksi paljon oopperaa, balettia ja konsertteja. Elokuvilla on 13 euron normaalilipun hinta, mutta sarjalipuilla tai perhelipuilla saa huomattavan alennuksen. Rekistöitymällä Kino Toijalan nettisivuilla, elokuvanäytöksiä pääsee varaamaan verkossa. Pääsylippu maksetaan kuitenkin paikan päällä.

Vanhanajan elokuvateatteri Kino Toijala toimii 1930-luvulla rakennetussa Kinon Talossa.
Kinon Talossa on ollut elokuvateatteri jo 1930-luvulta. Kuva: Kinon Talon kuvagalleria.

Kino Sampo, Riihimäki

Yksi Suomen vanhimpia elokuvateattereita on Kino Sampo, joka aloitti toimintansa jo vuonna 1917. Yli satavuotias rakennus huokuu historiaa. Kino Sammon aulassa on entistä filmikalustoa, käsin tehty istuinkartta ja vanha ohjelappu, jonka mukaan sotilaslipun saavat vain sotilaspuvussa olevat varusmiehet. Historian havinaa on myös elokuvasalissa, jossa istuimien rungot ovat alkuperäiset, vuodelta 1938.

Nykyään Kino Sampo keskittyy kaupallisten suurtuotantojen sijaan enimmäkseen pienemmän budjetin elokuviin ja dokumenttielokuviin. Teatterissa toimii Riihimäen nuorisoteatteri ja Elokuvakulttuuriyhdistys Kino Sampo ry. Käynti Kino Sampossa on harvinaista herkkua – näytöksiä on vain noin 40 kertaa vuodessa. Helpoiten tulevaa ohjelmistoa voi seurata teatterin Facebook-sivuilla.

Perinteiset elokuvateatterit Turun seudulla

Kino Diana, Turku

Turun keskustassa sijaitseva Kino Diana aloitti Astor-nimisenä elokuvateatterina vuonna 1967. Vuodesta 1984 teatteri toimi nimellä Diana, kunnes teatteri sulki ovensa 19. heinäkuuta 2004. Diana oli suljettuna yli 13 vuotta.

Vuonna 2018 Kino Diana avautui uuteen loistoon suomalaisen Cinemahouse Oy:n omistamana. Teatterisa on uudet salikalusteet ja digitalisoitu moderni esitystekniikka. Ohjelmistossa on viitisen elokuvaa tai konserttiesitystä kerrallaan ja esityksiä noin kerran päivässä. Liput maksavat 8–12 euroa kappaleelta, ja ne voi varata verkossa.

Kino Tour, Turku

Harvinaisempi tapaus on Kino Tour Turun liepeillä, joka järjestää ulkoilmaelokuvia, tilausnäytöksiä ja drive-in elokuvanäytöksiä. Oikeata vanhanajan tuntua luo liuta vanhoja amerikanrautoja, jotka seisovat rivissä suurella kentällä, kun amerikkalainen toimintaelokuva pyörii valkokankaalla.

Kino Tour järjestää näytöksiä myös paikkakunnilla, joissa ei ole omaa elokuvateatteria. Esityspaikkoihin kuuluu muiden muassa Naantali, Aura, Pöytyä, Nousiainen, Mynämäki, Taivassalo, Karkkila ja Lieto. Tietoa seuraavista näytöksistä löytyy Kino Tourin Facebook-sivuilta. Kino Tourin omistaa Kino Events Finland Oy.

Perinteiset elokuvateatterit ovat kehittäneet lisäpalveluita, jotta ne voivat kilpailla suurten ketjujen kanssa. Kuva: Kino Tour
Kino Tourin elokuvakalusto on siirrettävissä paikasta toiseen. Siten näytöksiä voi järjestää myös paikkakunnilla, joissa ei ole omaa elokuvateatteria. Kuva: Kino Tour

Perinteiset elokuvateatterit Joensuun seudulla

Kino Mantsi, Ilomantsi

Ilomantsissa punaisen puutalon katolla loistavat kirkkaat valokirjaimet: Kino Mantsi. Ilomantsin kunnan omistama Kino Mantsi on kaupungin ainoa elokuvateatteri. Ohjelmistossa on noin viitisen elokuvaa kerrallaan, ja esityksiä pari kertaa viikossa, usein viikonloppuisin. Liput maksavat 5–10 euroa. Kuten monilla muilla perinteisillä elokuvateattereilla, Kino Mantsillakin on aktiiviset Facebook-sivut.

Kino Marita, Outokumpu

Joensuusta 50 km länteen, Outokummussa, on Kino Marita, joka avattiin vuonna 1957. Kino Marita toimii Kulttuuritalo Maritassa, jossa järjestetään myös paljon muita tapahtumia. Elokuvateatteri avattiin muutaman vuoden tauon jälkeen vuonna 2014 Outokummun kaupungin ja elokuvasäätiön tuella uudistuneella esitystekniikalla.

Teatterissa on viitisen elokuvaa kerrallaan, ja näytösaikoja muutama viikossa. Liput maksavat 8–10 euroa, ja ne voi ostaa myös verkossa. Kino Maritan aulassa on popcorn-kone josta saa tuoreet herkut leffailtaan.

Perinteiset elokuvateatterit Pohjois-Suomessa

Kino Retikka, Suomussalmi

Suomussalmen keskustan Kino Retikka kuvailee itseään ”korpikainuun olohuoneeksi”, jonne jokainen on tervetullut. Teatteri muutti vuonna 2010 vanhalta kirkonkylältä uusiin, suurempiin tiloihin, kulttuurikeskus Teatteri Retikkaan. Uudessa teatterisalissa on 186 paikkaa ja nouseva katsomo. Teatterin yhteydessä on Hotelli Kiannon Kuohut, jossa on ravintola ja kylpylä.

Elokuvia Kino Retikka esittää muutaman kerran viikossa, eniten viikonloppuisin, 10 euron hintaan. Käteistä kannattaa varata mukaan, sillä Kino Retikassa ei käy pankkikortti.

Perinteiset elokuvateatterit toimivat pienillä paikkakunnilla usein myös esittävän taiteen teattereina ja konserttisaleina.
Kino Retikassa on elokuvien lisäksi teatteria, musiikkia, keskusteluja, taidetta ja tanssia. Kuva: Teatteri Retikka

Lapinsuu, Sodankylä

Lapinsuu on kenties Lapin legendaarisin elokuvateatteri, joka aloitti toimintansa nimellä Kuvakota vuonna 1948. Teatteri vaihtoi nimensä Lapinsuuksi vuonna 1961. Elokuvateatterin johtaja Erkki Salin kertoi tuolloin uuden nimen viittaavan teatterin sijaintiin ”laajan Lapin suulla.”

Lapinsuun salissa on 304 paikkaa ja kaksi kerrosta: Alakerta lipunmyynti- ja makeistiskille ja yläkerta odotustilalle ja salille. Tilaa tarvitaan, sillä Lapinsuu on yksi suosittujen Sodankylän elokuvafestivaalien tapahtumapaikoista. Muulloin kuin festivaalien aikaan teatterin ohjelmistossa on pari kolme elokuvaa tai konserttia kerrallaan, ja esityksiä on lähes joka päivä. Elokuvan lippuhinta on 9–10 euroa.

Star, Oulu

Oulussa, Tuiran kaupunginosassa sijaitseva Star on ainoa oululainen kaupallinen elokuvateatteri, joka ei ole Finnkinon omistuksessa. Alunperin tilassa toimi Bio Kuohu, joka aloitti vuonna 1938. Sittemmin on vaihtunut Maximiksi ja lopulta Stariksi. 2000-luvulla Star on uudistanut tilansa perusteellisesti ja nykyisin Starissa on viisi salia, joissa on yhteensä 353 istumapaikkaa. Elokuvateatterin yhteydessä on myös pieni kahvila.

Starin ohjelmisto koostuu lähinnä valtavirtaelokuvista, ja tarjonta on runsas. Elokuvia on ohjelmistossa 12–25 kerrallaan, ja näytöksiä on parhaimmillaan 15 päivässä. Liput maksavat 10–11,50, euroa ja ne voi varata verkossa.

KinoPirtti, Kemi

Kemin helmi on KinoPirtti, joka avattiin ensimmäisen kerran jo 1940-luvulla, suljettiin 2010-luvulla ja avattiin uudestaan vuonna 2018 yritteliään pariskunnan toimesta. Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 ja Kemin kaupunki ovat palkinneet yrittäjät Juha ja Johanna Åhmannin merkittävästä kulttuurityöstä.

KinoPirtti on uusi teatteri, mutta salin oranssissa lämminsävyisessä sisustuksessa on vanhan ajan tuntua. Teatterin ohjelmisto on laaja, ja näytöksiä on useita päivässä. Elokuvaliput KinoPirtissä maksavat 13 euroa.

Tarkat lippuhinnat ja päivittäiset esitykset löytyvät elokuvateattereiden verkkosivuilta.

Mikä on sinusta paras perinteinen elokuvateatteri? Kerro meille!

Juttua on korjattu 13.1.2021: Oulun Star ei sijaitse Oulun keskustassa, vaan Tuiran kaupunginosassa ja tila on toiminut elokuvateatterina jo vuodesta 1938, ei vasta 2000-luvulla, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Juttua on korjattu 19.1.2021: Turun Kino Dianan aikaisemmat nimet ja perustamisvuosi olivat sekaantuneet Helsingissä toimineeseen Diana-elokuvateatteriin. Turun Kino Diana toimi aikaisemmin nimillä Astor ja Diana, ei nimillä Lyyra ja Edison ja Kino Diana avattiin 1967, ei 1910, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Katso seuraava leffa romanttisesti vanhan ajan kinossa! Listasimme perinteiset elokuvateatterit

Mari

Kuvala, Uusikaupunki. Toiminut vuodesta 1924. Kaupungin ainoa elokuvateatteri.

LH

Bio Pallas, Karjaa. Tunnelmaa funkkistalossa.

Paimiolainen

Hassua, että Turun seutu on jäänyt noin tyngäksi. Paimiossa Bio Staran yrittäjäsuku on toimittanut leffaa ihmisten verkkokalvoille vuodesta 1948, tällä hetkellä on menossa kolmas sukupolvi. Kinon näyteikkunassa on 50-luvulta peräisin oleva projektori, jota on käytetty Alvar Aallon suunnittelemassa, maailmanlaajuisesti funktionalismifanien tuntemassa Paimion parantolassa.

Lisäksi Kino Piispanristissä on kunnon perinteistä kinomeininkiä. Lisääkin löytyy, jos kaivaa.

Iltapäivisin elokuviin aina, kun töistä ehtii.

Bio Pallas Karjaalla, aivan ehdottomasti. Jo pihalla tietää saapuvansa elokuvateatteriin. Kun astuu sisään tuoksuvat popparit jq puheensorina täyttää funkkistalon elokuvateatterin aulan ihmisten jonottaessa lippuja ja odottaessa elokuvan alkua. Sali on loistava: penkit juuri sellaiset punaiset upottavat plyysituolit, äänentoisto erinomainen ja sopivalla volyymilla, kenekään pää ei ole edessä. Lisäksi sali on kauniisti alkuperäistä kunnioittaen remontoitu. Tiistaisin tai keskiviikkoisin (päivä vaihtelee) on iltapäiväelokuva kahvitarjoilun kera. Parasta on silti omistajapariskunta. He rakastavat elokuvia, heillä on aikaa vaihtaa muutama sana aina, he kiidättävät popparit elokuvasaliin, jos annokset sattuvat loppumaan kohdallasi, he ylläpitävät hienoa elokuvakulttuuria pienellä paikkakunnalla, joka on alle tunnin junamatkan päässä Helsingistä ja asemalta on 5 minuutin kävelymatka Bio Pallakseen.

Tapio Tapio

Joensuun seudusta puuttuu Joensuu. Joensuun Tapio, joka on nykyisen nelisalisen teatterin yksi osa, on vuodelta 1927. Eli yksi vanhimpia edelleen toiminnassa olevia elokuvateattereita Suomessa.

Blues Bro

Oulun Star on aloittanut nykyisellä nimellä ja konseptilla 1983 ja alunperin tiloissa toiminut Bio Kuohu aloitti 1938. Eikä myöskään sijaitse keskustassa vaan Tuiran puolella, Merikosken kuohujen takana.

Anni Reenpää

Kiitos paljon kommentistasi! Juttua on nyt korjattu.

salonseija

Salon Bio-Salo, toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1938. Vanhaa kunnioittaen modernisoitu viiden tähden leffateatteri.

riitikko

Turun Diana ei ole avattu 1910 Lyyra -nimisenä, vaan Helsingissä toiminut Diana. Turun kaima on avattu 1967 Astor -nimisenä. Kaiken kaikkiaan ylimalkaisesti, hätäisesti ja aiheeseen sen enempiä tutustumatta tehty juttu. Kaikkia teattereitta ei toki voi esitellä mutta vaikka joka seutukunnan vanhimman kinon oikeilla taustatiedoilla

Anni Reenpää

Hei, pahoittelut virheestä ja kiitos kommentistasi! Virhe on nyt korjattu.

Inkeri

Bio Vuoksi Imatralla on upea! Elokuvateatterin rakennus pääsi rapistumaan, mutta se kunnostettiin ja on nyt kuin aikamatka menneisiin nuoruusajan elokuvaelämyksiin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.