Kuinka hyvin hallitset suomen kielen sijamuodot? Tee 10 kysymyksen testi!

Komitatiivi, illatiivi, translatiivi... Ovatko suomen kielen sijamuodot hyppysissäsi? Vastaa 10 kysymykseen ja ota selvää!

Mikä on sanan ”kasvishampurilainen” monikon komitatiivi? Entä mikä on sanan ”sähköposti” yksikön genetiivi? Suomen kielen lukuisat sijamuodot taotaan jokaisen päähän kouluaikana, mutta kuinka hyvin muistat ne nykyään? Tee hauska testi ja katso, voitko kutsua itseäsi sijamuotomestariksi!

Lue myös: Jompi kumpi vai jompikumpi? Kirjoitetaanko nämä sanat yhteen vai erikseen? Testaa, kuinka hyvin tunnistat yhdyssanat 

Testaa sijamuoto-osaamisesi!

Montako sijamuotoa suomen kielessä on?

Suomen kielessä on tyypillisesti ajateltu olevan viisitoista sijamuotoa. Kielitieteilijät ovat kuitenkin jo pitkään kiistelleet siitä, pitäisikö akkusatiivia laskea sijamuodoksi enää lainkaan. Ison suomen kieliopissa (2004) akkusatiivi on tiputettu pois sijamuotojen joukosta, ja teoksen mukaan suomen kielessä on vain neljätoista sijamuotoa.

Suomen kielen sijamuodot ovat nominatiivi, genetiivi, partitiivi, essiivi, translatiivi, inessiivi, illatiivi, elatiivi, adessiivi, allatiivi, ablatiivi, abessiivi, instruktiivi ja komitatiivi. Näistä kolme viimeistä on kuitenkin jo käymässä harvinaisiksi.

Suomen kielessä on moniin muihin kieliin verrattuna paljon sijamuotoja. Esimerkiksi englannin kielessä on vain kaksi sijamuotoa, saksassa neljä ja venäjässä kuusi. Suomen kielessä sijamuotoja on ollut aikaisemmin vielä runsaamminkin – jotkin muodot vain ovat muuttuneet harvinaisiksi ajan myötä ja kadonneet lähes kokonaan.

Tällaisista aiemmista sijamuodoista on vielä jäänteitä suomen kielessä. Meillä on esimerkiksi harvinainen, sijan kaltainen muoto prolatiivi (meritse, postitse) ja joissakin suomen kielen murteissa yhä esiintyvä eksessiivi (opettajantakotonta).

Lähteet: Irja Alho & Anneli Kauppinen: Käyttökielioppi (SKS 2017), Kotus: Montako sijamuotoa?, Kielikello: Montako sijamuotoa?

Avainsanat

Keskustelu

Miten niin nuo kolme viimeistä ovat muka käymässä harvinaisiksi? Ihan normaalia suomen kieltä! Ravinnotta on vaikea elää, paljain jaloin kuljetaan, hän menee tuolla kimpsuineen ja kampsuineen.

Kommentoi juttua: Kuinka hyvin hallitset suomen kielen sijamuodot? Tee 10 kysymyksen testi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X