Kulttuuri

Päivitimme laskiaisennustukset nykypäivään sopiviksi! Lue, mitä tarkoittaa, jos laskiaisena sataa räntää tai puhut vahingossa saunan lauteilla

Entisaikaan laskiaisena laskettiin mäkeä ja huudettiin pitkiä pellavia paremman sadon toiveessa. Mitä huudetaan nyt, kun pelloissa ei enää kasva pellavaa? Päivitimme perinteiset laskiaisennustukset ja -huudahdukset nykymaailmaan sopiviksi. Katso leikkimieliset ja modernit ennustukset alta.

Miksi laskiaisena lasketaan mäkeä? Entä miksi tukan pitää hulmuta avoimena?

Laskiaisella on juuret sekä kristinuskossa että kansan enne- ja uskomusperinteessä. Kristinuskon perintöä ovat juhlapäivän ajankohta ja nimi. Laskiaista vietetään seitsemän viikkoa ennen kristittyjen tärkeintä juhlaa, pääsiäistä. Juhlapäivän nimi tulee siitä, että laskiaisena laskeuduttiin paastoon ja pääsiäisenä päästiin paastosta.

Uskonpuhdistuksen jälkeen Suomessa luovuttiin katolisen ja ortodoksisen kirkon noudattamasta paastosta. Tapa mässäillä ennen paastoa rasvaisella liharuoalla, kuten siansorkkarokalla, jäi kuitenkin elämään.

Kansanperinteestä kumpuaa puolestaan mäenlasku, joka oli osa maaseudulla vietettyä talonpoikien, erityisesti naisten, työnjuhlaa. Siihen mennessä pellavat ja hamput oli kehrättävä langoiksi, jotta katseet saattoi kääntää kohti tulevaa kasvukautta. Tulevaa pellava- ja hamppusatoa ennustettiin sillä, miten pitkälle kelkka liukui mäessä. Onnea toivat muun muassa avoimena hulmuava tukka ja laskun aikana ääneen lausutut huudahdukset.

Nykyään harvalla kasvaa enää pelloilla pellavaa ja hamppua, joten päivitimme laskiaisen ennustukset ja huudahdukset nykymaailmaan sopiviksi. Poimi leikkimieliset ennustukset ja huudahdukset alta.

Lue myös: Unohda kaivoon kurkistelu! 5 modernia juhannustaikaa, jotka teet somessa

Laskiaisen sää ennusti tulevaa satoa – nyt myöhästyneitä junia ja suoria lähetyksiä

Perinteinen ennustus: Jos laskiaissunnuntaina tulee lunta ja paistaa aurinko vielä samana päivänä, ensi kesästä tulee hyvä marjavuosi.

Moderni ennustus: Jos laskiaissunnuntaina tulee räntää vaakatasossa ja paistaa aurinko vielä samana päivänä, ensi kesästä tulee tapahtumarikas festivaalikesä.

Perinteinen ennustus: Kun laskiaisena on kova pyry, keväällä tulee hyvin silakoita.

Moderni ennustus: Kun laskiaisena on lumimyrsky, junaliikenne on sekaisin ja joka tuutista tulee suoria uutislähetyksiä.

Rasvainen ruoka lupasi karjaonnea – nyt kermaviikset tuovat iloa 

Perinteinen taika: Nauti laskiaisena laskiaisvehnää, niin seuraavana kesänä vilja kukoistaa eikä halla kiusaa.

Moderni taika: Osta laskiaiseksi pulla kaupasta, niin seuraavassa kuussa saat pienemmän sähkölaskun, eikä omatunto soimaa.

Perinteinen taika: Laskiaisena nautittu rasvainen ruoka, kuten siansorkat, takaavat lypsävät lehmät ja lihavat siat. Jos rasvaa tihkuu syödessä ruoasta sormille, älä pyyhi sitä pois. Rasva sormissa varmistaa hyvän viikatteen käsittelytaidon.

Moderni taika: Laskiaisena tarjottu herkku, kuten kermainen pulla, takaa kahvipisteellä tyytyväiset työkaverit. Jos kermaa jää suupieliin, älä pyyhi sitä pois. Kerma suupielissä kesken Teams-kokouksen varmistaa päivän hersyvimmät naurut.

laskiaispulla
Laskiaispullat tulivat Suomeen Ruotsista 1800-luvulla. Aluksi ne olivat säätyläisten suosimia leivonnaisia. Nykyään pullat ovat koko kansan ruokaperinne. © iStockphoto

Perinteinen taika: Syö laskiaisena siansorkkaa, niin karjaonni suosii.

Moderni taika: Suosi laskiaisena sohvannurkkaa, niin suoratoisto-onni suosii.

Perinteinen taika: Pidä ruokaa pöydällä koko laskiaispäivä, niin sitä riittää koko vuodeksi.

Moderni taika: Pidä karkkia pöydällä koko päivä, niin pussi on tyhjä illalla.

Mäenlasku ja avoimena hulmuava tukka takasivat hienot pellavat – nyt toivotaan menestystä somerintamalle

Perinteinen taika: Kun nainen pitää laskiaisena tukkansa auki ja harjaa sitä ahkerasti, pellavan kasvu on turvattu.

Moderni taika: Jätä tukka kampaamatta ja sido pompulalla päälaelle. Säästät aikaa, ja huolettoman trendikäs kampaus on taattu.

Perinteinen taika: Mene laskiaissaunaan jo päivällä äläkä puhu saunanlauteilla. Muuten hyttyset syövät tulevana kesänä.

Moderni taika: Mene laskiaissaunaan uimahallissa tai kuntosalilla äläkä unohda kertoa kanssasaunojille sometilisi nimimerkkiä. Muuten seuraajamääräsi painuvat pakkasen puolelle kesään mennessä.

saunominen
Päiväsaunassa istuttiin ennen suu supussa, jotta hyttyset eivät kiusaisi tulevana kesänä. Nyt saunotaan julkisissa tiloissa, jotta sähkölasku olisi pienempi. Hiljaa ei todellakaan olla, vaan nykyihminen käyttää kallisarvoisen aikansa verkostoitumiseen. © iStockphoto

Perinteinen ennustus: Mitä pidemmälle mäkeä laskiessa lasku luistaa ja mitä valkoisemmat ovat laskijan vaatteet, sitä pidemmäksi ja valkoisemmaksi pellava kasvaa.

Moderni ennustus: Mitä pidemmälle mäkeä laskiessa lasku luistaa ja mitä valkoisemmat ovat laskijan vaatteet, sitä varmemmin kura tarttuu ja sitä enemmän tarvitset tahranpoistoainetta ja pitkää pinnaa.

Perinteinen mäenlaskun huudahdus: Pitkiä pellavia, hienoa hamppua, nauriita kuin lautasia ja lanttuja kuin nurkanpäivät! Naapurin pelloille tuppuroita ja tappuroita!

Moderni mäenlaskun huudahdus: Paljon Instagram-tykkäyksiä, kuviin tulppaanikimppua, pullia kuin lautasia ja somehittejä kuin pyllyttimet! Naapurin inboxiin parhaat meemit ja riimit!

Perinteisten laskiaishuudahdusten -ennusteiden ja -perinteiden lähteet: Sirpa Karjalainen: Juhlan aika : suomalaisia vuotuisperinteitä (1994, WSOY), Yle Elävä arkisto, Jyväskylän yliopiston museo 

Lue myös Anna.fi: Laskiaispulla sitruunalla, pistaasilla, suolakinuskilla… nämä ovat 6 ajankohtaisinta pullamakua

Kommentoi

Kommentoi juttua: Päivitimme laskiaisennustukset nykypäivään sopiviksi! Lue, mitä tarkoittaa, jos laskiaisena sataa räntää tai puhut vahingossa saunan lauteilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.