Kulttuuri

Isänpäiväkirja x 6 – mukana suosikkikirjailijoiden uutuuksia, Barack Obaman suositus ja syksyn kirjatapaus

Kirja on aina oiva lahja. Isänpäivänä kirjakaupat pullistelevat toinen toistaan houkuttelevimpia vaihtoehtoja. Luimme niistä viisi.

Isänpäiväkirja on vaikea valita, onhan vaihtoehtoja satoja! Valikoimme vuoden 2020 loppupuoliskon kirjoista kuusi kiinnostavaa teosta, jotka kelpaa kääräistä lahjapakettiin.

Lue myös: Jännitystä, herkkiä tunteita ja kiinnostavia naisia – syksyn 2020 parhaat kirjat ovat tässä! Valitse suosikkisi 19 teoksen joukosta

Isänpäiväkirja 2020: Väinö Linnan uusi puoli

1. Karo Hämäläinen: Kansalliskirjailija (WSOY)

”Meillä on perheessä tapana viedä jouluaattona kynttilä Väinö Linnan haudalle. Hän kirjoitti Suomen tärkeimmän kirjan, Pohjantähti-trilogian, ja monta vuotta tuijotin hänen seinään tapetoitua kuvaansa, sillä entinen työpaikkani sijaitsi Finlaysonin vanhassa tehdassalissa, samassa, jossa Linnakin työskenteli. Koska omat sukulaisemme asuvat kaukana, luotamme siihen, että hän vie terveiset perille.

Siksi tartuin erityisen innokkaasti Karo Hämäläisen kuvaukseen, ja luojan kiitos, Kansalliskirjailija ei ole mausoleumi ihmisestä, jonka sotakuvauksen lukevat kaikki nekin, jotka eivät lue mitään muuta. Hämäläisen Väinö Linna on syvästi inhimillinen olento, jota ei aja pelkästään halu kirjoittaa, vaan myös halu rikastua ja kartuttaa mainetta. Ajoittain häntä myös kiusaa, miten sen kauniisti sanoisi, ylikehittynyt omanarvontunto.

Hämäläisen Kansalliskirjailija on muodikas faktan ja fiktion cocktail, ja mikäpä siinä, niinhän koko maailma tuntuu olevan. Romaanissa tehdään siis dokumenttia Linnasta 2000-luvun tyyliin tuotesijoittelua unohtamatta. Toimiiko tämä? Minulla on siitä nyt mielipide, mutta kehotan ottamaan selvää ihan itse!” Riikka Lehtovaara

Saisiko olla tuoretta Nesbøa?

2. Jo Nesbø: Valtakunta, suom. Outi Menna (Johnny Kniga)

”Silloinkin, kun Jo Nesbø ei kirjoita tunnetuimmasta hahmostaan rikospoliisi Harry Holesta, häneltä odottaa sitä.

Valtakunta sijoittuu Norjan takamaille Osin vuoristokylään, jonne vuosia poissa ollut Carl palaa ja esittelee erakkoisoveljelleen ulkomaisen vaimonsa ja kunnianhimoisen hotelliprojektin, joka sijoittuisi vanhan kotitalon lähelle. Kohtaaminen avaa vanhat haavat: kateuden, mustasukkaisuuden ja vaikeat lapsuusmuistot.

Tämän kirjan Harry Hole, lain harmaalla alueella toimiva oikeudenpalvelija, on rotko, veljesten kotitien mutkasta avautuva tiputus, joka on aiheuttanut kuolemia epäselvissä oloissa.” Aino Loikkanen

Tätä teosta Obamakin suosittelee!

3. Téa Obreht: Vedetön maa, suom. Irmeli Ruuska (WSOY)

”Maaginen tarina vie villin lännen maisemiin 1800-luvun lopulle, mikä ei lännenelokuvien perusteella ole mielestäni kovin kiinnostava miljöö. Tartuin kirjaan ainoastaan siksi, että presidentti Barack Obama suositteli sitä. Kyllä kannatti.

Tämä ei nimittäin ole mikään tavallinen villin lännen tarina. Siinä seurataan vuoron perään kahta aivan erilaista ihmistä: syrjäseudulla asuvaa perheenäitiä, jonka mies on kadonnut vedenhakureissulla, ja kamelillaan halki erämaan kulkevaa lainsuojatonta muslimimiestä. Mitä tekemistä näillä kahdella on samassa tarinassa? Se selviää, kun pääsee loppuun asti.

Téa Obrehtin maagisessa maailmassa normaalit raja-aidat eivät päde. Elävät ja kuolleet juttelevat keskenään, samoin ihmiset ja eläimet. Kaikki ovat saman suuren kokonaisuuden osia, ja kaikkia ajaa eteenpäin sama levottomuus. Siitä ei kuolemakaan vapauta.

Obreht rakentaa tarinaa rauhallisesti ja laveasti kertoen niin kuin kunnon lukuromaanissa pitääkin. Sitä mukaa kun tarinan kierrokset lisääntyvät, outo uhan tunne kasvaa, kunnes lopulta salaisuudet paljastuvat.” Sanna Puhto

Syksyn kirjatapaus sopii isällekin

4. Delia Owens: Suon villi laulu, suom. Maria Lyytinen (WSOY)

”Niin kaunis että tekee kipeää”, hehkutti New York Times tätä kirjaa. Allekirjoitan. On syrjäinen rämeseutu 1950-luvun Yhdysvalloissa, on perheensä hylkäämä tyttö, on lähistön hierarkkinen kylä, on syrjintää ja ylemmyyttä. Ja ennen kaikkea valkoiseen roskaväkeen kuuluvan tytön yksinäisyyttä, mutta myös varovaista ystävyyttä ja luottamuksen rakentumista.

Ai niin, on kirjassa myös murhamysteeri, mutta onneksi se ei valtaa tarinaa, vaan tilaa jää tunteille ja luonnolle, sillä marskimaa lintuineen ja rapuineen on yksi ”päähenkilöistä”.

Delia Owens on seitsemänkymppinen biologi, joka on julkaissut aiemmin tietokirjoja. Suon villistä laulusta otettiin alkujaan pieni painos – ja nyt kirjoja on myyty kahdeksan miljoonaa. Ihana tieto on se, että Owens kirjoittaa jo seuraavaa romaania. Siinäkin luonto on läsnä, mutta nyt ollaan savannilla. Sekin on kirjailijalle tuttua seutua, sillä hän on työskennellyt leijonatutkijana.” Mirka Heinonen

Isänpäiväkirja 2020: Nämä kotimaiset toimivat

5. Kjell Westö: Tritonus (Otava)

”Kapellimestari Thomas Brander alkaa pelätä olevansa eilisen tähti, kun rakastettu vaihtaa nuorempaan ja keikkakalenteri tyhjenee. Elämää on kuitenkin myös lentokenttien ja konserttisalien ulkopuolella. Brander on rakennuttanut huvilan saaristoon, josta hän löytää uuden elämänpiirin ja itsensä.

Tritonus tarjoaa parasta Westöä kiehtovassa miljöössä. Hyvän lukuromaanin lumo vie heti mukanaan.” Saija Hakoniemi

6. Tuomas Kyrö: Kirjoituskonevaras (WSOY)

”Jos Mielensäpahoittajat on luettu, kuunneltu tai katsottu, tämä saattaa kiinnostaa. Kyrö kertoo, kuinka sattumalta löytyi vanhan jäärän esikuva, ja kuinka tuo karvalakki päätyi kaikkien tuntemaksi hahmoksi.

Sattumaa on ollut myös ammatin valinnassa. Ja puolison, joka löytyi romanttisesti junan vessasta. Katse terästetään myös maailmaan, josta tehdään hyviä, humaaneja huomioita.” Mia Kuntsi

Vai sittenkin jotain muuta? Mikä isänpäiväkirja teillä avataan paketista? Kommentoi alle!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Isänpäiväkirja x 6 – mukana suosikkikirjailijoiden uutuuksia, Barack Obaman suositus ja syksyn kirjatapaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.