Kulttuuri

Löytöretkellä Emiraateissa: Arabiemiraatit tarjoaa turistille perinteitä ja luksusta

Ensimmäistä kertaa Arabiemiraateissa vierailevan pää menee helposti pyörälle. Ellei auringosta niin ihmeellisistä nähtävyyksistä.

1. Anna suukko vasta hotellissa

Arabiemiraateissa – kuten toki matkaillessa aina – paikalliset tavat kannattaa ottaa huomioon. Julkinen halailu tai kädestä pitäminen eri sukupuolten välillä on kielletty. Säästä siis matkatoverin suukottelu hotellihuoneeseen!

Pukeutua voi sen sijaan melko vapaasti. Juoksulenkille turisti voi lähteä topissa ja sortseissa ja rantaelämää vietetään uima-asussa. Vierailu moskeijaan onnistuu kuitenkin vain, jos naisen hiukset on peitetty huivilla, eivätkä olkapäät ja polvet ole paljaat. Arabiemiraatit koostuu seitsemästä emiirikunnasta, Abu Dhabista, Dubaista, R’as al-Khaimasta, Fujairasta, Sharjahista Ajmanista ja Umm al-Qaiwainista, ja se perustettiin vasta 1971. Lisää maan kulttuurista, tavoista ja uskonnosta kerrotaan kulttuuriaamiaisilla, joita järjestetään sheikki Mohammed bin Rashid Al Maktoumin perustamassa keskuksessa.

arabiemiraatit on sekoitus perinteitä ja modernia luksusta

2. Aavikko kutsuu nauttimaan rauhasta

Suomesta lennetään yleensä Dubaihin. Vain 45 minuutin päässä kentältä sijaitseva, hiekkadyynien keskelle rakennettu Al Mahan matala hotellialue istuu maisemaan kuin beduiiniteltta. Yksityisyys on taattu. Täällä asutaan erillisissä sviiteissä, joista jokaiseen kuuluu oma uima-allas.

Alueella liikutaan kävellen tai golfkärryillä. Ympärillä on luonnonsuojelualue. Aavikolla juoksevat vapaina muun muassa arabialaiset oryx-antiloopit.

Tunnelma on ainutlaatuinen. Osa vieraista jättääkin tullessaan kännykkänsä ja tietokoneensa hotellin vastaanottoon ja ottaa ne mukaansa vasta lähtiessään.

Tekemistä kaipaava voi nauttia kylpylän hoidoista, osallistua opastetulle luontoretkelle, tutustua haukkametsästykseen tai lähteä kamelisafarille vasta illalla tähtien loistaessa tummansinisellä taivaalla.

3. Kultaa, tähtiä ja luksusautoja

Maserati, Ferrari, Bentley. Koskaan en ole nähnyt niin paljon loistoautoja kuin täällä. Maallikko ihailee sulavia muotoja, autoharrastaja saa irti enemmän ja ymmärtää, mikä harvinaisuus eteen milloinkin pysähtyy.

arabiemiraatit on sekoitus perinteitä ja modernia luksusta

Rekisterikilvellä on oma viestinsä. Mitä pienempi numerosarja, sitä vauraampi on omistaja.

Tuttu sanonta ”kaikki ei ole kultaa, mikä kiiltää”, ei täällä pidä paikkaansa. Kulta kiiltelee hotellien sisustuksissa, moskeijoissa ja kultakoruja kauppaavissa soukeissa eli markkinapaikoissa. Hinta vaihtelee kullan maailmanmarkkinahinnan mukaan ja tinkiminen kuuluu asiaan. Tinkiminen kannattaa, sillä hintaa saa hilattua alaspäin sinnikkäällä neuvottelulla. Dubaissa kultasouk sijaitsee Deiran kaupunginosassa.

Luksus suorastaan kävelee vastaan myös kauppakeskuksissa, joissa shoppailemaan tulleet, maahan asti ulottuvaan abyyaan pukeutuneet naiset kulkevat merkkilaukku käsivarrella.Liikkeiden valikoimiin kuuluvat länsimaisten luksusmerkkien lisäksi arabimaailman trendikkäät tuotteet.

4. Taatelia kamelinmaitosuklaan kera

Ostaisin taateleita. Minkälaisia taateleita? Tosiaan, ollaan maassa, josta löytyy yli 300 erilaista taatelilajiketta. Jotkut saattavat muistuttaa suomalaismarketin taateleita, mutta useimmat ovat mehukkuudessaan ihan eri luokkaa.

arabiemiraatit on sekoitus perinteitä ja modernia luksusta

Jos haluaa maistaa jotain todella erilaista kuin kotona, kannattaa haukata taatelia, joka on päällystetty kamelinmaitosuklaalla. Hyvä tuliainen muuten.

Paikallinen herkku on myös kikherneistä, seesaminsiementahnasta, sitruunasta ja valkosipulista valmistettava vaalea tahna, hummus. Hummusta löytyy niin hotellin aamiaispöydästä kuin useita eri ruokalajeja sisältävältä meze-lautaseltakin.

Ravintolaruoan hinta on sidoksissa ravintolaan ja alueeseen. Esimerkiksi Ra’s al-Khaiman emiirikunnassa kaksi henkilöä syö hyvän lounaan noin 20 dirhamilla (noin 4 euroa), ja jos meze-lautanen keskimäärin maksaa 10–15 dirhamia, täällä hinta on 5 dirhamia.

Vaikka muslimit eivät juo alkoholia, ravintoloista, kaupoista ja hotelleista sitä saa. Ainoastaan yksi emiirikunta poikkeaa käytännöstä. Sharjassa ei myydä eikä tarjoilla alkoholia, ei edes hotelleissa.

5. Maailman suurin, korkein ja pyörein

Olo on epätodellinen. Onneksi on ilta ja pimeää, eikä korkeusero maailman korkeimman rakennuksen Burj Khalifan 124. kerroksen ja maanpinnan välillä paljastu kunnolla lievästä korkeanpaikanpelosta kärsivälle.

On rakennuksessa muutakin nähtävää. Lähempänä maata sijaitsee muun muassa Armani-hotelli, jonka sisustukseen tapetteja ja maljakoihin aseteltuja kukkia myöten tunnettu suunnittelija yhä edelleen vaikuttaa. Hotellissa on useita ravintoloita, joista buffet tarjoaa koskaan näkemästäni laajimman valikoiman jälkiruokia.

arabiemiraatit on sekoitus perinteitä ja modernia luksusta

Matkalla Dubaista Abu Dhabiin kannattaa pitää silmät auki etenkin silloin, kun ohittaa jättikolikon näköisen rakennuksen. Aldar HQ on maailman ensimmäinen pyöreä ja litteä pilvenpiirtäjä. Kun tämä jättikolikko alkaa häämöttää taivaanrannassa, tuntuu kuin olisi siirtynyt avaruuselokuvaan, niin futuristinen se on.

Abu Dhabissa sijaitsee maan suurin moskeija, joka nimettiin Yhdistyneiden arabiemiirikuntien perustajan ja ensimmäisen presidentin Zayid ibn Sultan Al Nahyanin mukaan. Moskeijassa on maailman suurin käsinkudottu yhtenäinen matto ja maailman suurin kattokruunu. Valkoisesta marmorista tehty pyhättö kirisi kauneutta vertailtaessakin taatusti kärkisijoille.

Dubaista löytyvät niin maailman eniten kallellaan oleva kuin eniten kierteelläkin oleva rakennus. Jos joku kertoisi, että täällä on myös maailman ensimmäinen liikkuva hotelli, uskoisin senkin.

Ota huomioon

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 1/17.

Lue myös:

Matka: Näe kolme maata Dubain-risteilyllä Suunnitteletko lomareissua? Katso tästä maailman turvallisimmat matkakohteet Koe 7 unohtumatonta elämystä – nämä matkat jokaisen tulee tehdä ennen kuolemaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Löytöretkellä Emiraateissa: Arabiemiraatit tarjoaa turistille perinteitä ja luksusta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.