Kulttuuri

Meeri Koutaniemi joutui nuorena junassa huumauksen ja ryöstön uhriksi – rakastaa silti yhä seikkailureissuja

Meeri Koutaniemi on matkustanut maata pitkin nuoresta asti. Edes interraililla tapahtunut ryöstö ei saanut häntä luopumaan seikkailumatkoista. Tänä kesänä Meeri ja puoliso Sami Yaffa reissaavat moottoripyörällä Espanjassa.

Race Across The World Suomi -ohjelmassa kisanneelle ja yli 70 maassa matkustaneelle valokuvajournalisti Meeri Koutaniemelle, 36, maata pitkin matkustamisen suola on siinä, että matkalla voi tapahtua mitä tahansa.

”Nautin yllätyksellisyydestä ja uusien ihmisten kohtaamisesta. Olen tehnyt nuoresta asti reissuja maata pitkin, interreilannut Euroopassa ja kiertänyt valokuvaajana ja toimittajana maateitse Kaakkois-Aasiassa, Afrikan maissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Olen myös tehnyt roadtrippejä Yhdysvalloissa ja prätkällä Etelä-Euroopassa. Nyt olemme juuri lähdössä mieheni Sami Yaffan kanssa maata pitkin prätkäreissulle Mallorcalta Andalu­sian läpi.”

Meeri Koutaniemi ja Sami Yaffa päättivät toteuttaa pitkäaikaisen unelman moottoripyöräreissusta Andalusian läpi.

Yksi hurjimmista reissuista sattui Meerin ollessa parikymppinen. Hän oli voittanut toimittajaystävänsä kanssa interrail-kortit ja heidän tehtävänään oli dokumentoida reissu matkablogiin. Seikkailulähtöinen matka päätyi Serbiaan balkanilaisen musiikin festivaaleille.

”Kun lähdimme yöjunalla Unkariin, meidät huumattiin junassa. Minulta anastettiin 7000 euron arvosta kuvauskalustoa, joita varten olin säästänyt pitkään. Se oli valtava taloudellinen takaisku, enkä saanut omaisuuttani vakuutuksesta takaisin. Tapahtuneen vuoksi urani valokuvaajana oli vähällä loppua ennen kuin oli alkanut.”

Lue myös Anna.fi: Sissi Korhonen, 36, pyöräili yksin Latinalaisen Amerikan halki – ja löysi rakkauden: ”Luotan nykyisin aiempaa enemmän intuitiooni”

Reissu oli lopulta hauska, mutta opettavainen kokemus.

”Matkalla voi tapahtua mitä tahansa, eikä ole täyttä varmuutta, että kaikki tulisi menemään suunnitelmien mukaan. Minun on turha huolehtia etukäteen. Nautin voidessani antautua sille, että kaikki on mahdollista. En tunne pelkoa matkan tekemisestä, vaan mieluummin kutkuttavaa innostusta ja seikkailunhalua.”

Jylhät kallioseinämät Rondan pikkukaupungissa Espanjassa tekivät Meeriin vaikutuksen.
Jylhät kallioseinämät Rondan pikkukaupungissa Espanjassa tekivät Meeriin vaikutuksen. © iStock

Meeri nauttii maata pitkin matkailun ekologisuudesta, rauhallisesta rytmistä ja siitä, että matkustaes­sa tulee kohdanneeksi enemmän ihmisiä kuin lentokentillä.

”Maateitse matkustaminen on verkkaista ja puuduttavaa, ja juuri siksi toimettomuus antaa uusia mahdollisuuksia ajattelulle. Hermosto rauhoittuu jäädessään kiinni vaihtuvaan maisemaan. Se on meditatiivista. Haluan työn ohessa nähdä ja kokea paikallista kulttuuria, luontoa ja maisemia. Paras keino siihen on, että matkustaa maitse.”

Meeri Koutaniemi on ­matkustanut maata pitkin nuoresta asti.
Meeri Koutaniemi on ­matkustanut maata pitkin nuoresta asti. © Meeri Koutaniemen kotialbumi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Meeri Koutaniemi joutui nuorena junassa huumauksen ja ryöstön uhriksi – rakastaa silti yhä seikkailureissuja

Sinun täytyy kommentoidaksesi.