Helena Juntunen

Miksi Olavinlinnassa harjoitellaan kesällä oopperaa pilkkihaalarissa? Helena Juntunen kertoo, mitä kaikkea oopperajuhlien vuoksi pitää kestää

Olavinlinnan katsomossa istuva oopperayleisö ei arvaa, mihin kaikkeen laulajat taipuvat 1400-luvulla rakennetussa linnassa työskennellessään. Aida-oopperan nimiroolia tänä kesänä laulava sopraano Helena Juntunen on esiintynyt oopperajuhlilla yli 20 vuotta. Hän tietää mistä puhuu, kun kertoo kylmästä ja konttaamisesta.

Kesäkuu, jolloin oopperoita harjoitellaan Olavinlinnassa, on ­sopraano Helena Juntusen mukaan olosuhteiltaan haastavin.

Linna on kuin jääkaappi, koska sen kivet ja muurit ovat varastoineet itseensä talven kaiken kylmän ja kosteuden. Lämpötilaero ulkoilmaan voi olla hyvinkin suuri. Helena tietää mistä puhuu, koska hän on laulanut Savonlinnan oopperajuhlilla vuodesta 2000. Hän kokee Olavinlinnan kotinäyttämökseen.

”Harjoittelemme ensimmäiset viikot pilkkihaalarit päällä, pipo päässä ja hanskat kädessä. Ulkomaalaisvahvistukset ovat enemmän kauhuissaan ­kylmästä kuin suomalaiset ja heillä on enemmän varusteongelmaa. Topit ja pikkukengät vaihtuvat heillä ensimmäisten harjoitusten jälkeen.”

Pianistille tuodaan lämmitin, ­mutta satametriä pitkälle näyttämölle ­niitä ei asennetta. Laulaessa pysyy lämpi­mänä, koska se on fyysistä työtä, mutta odotellessa iskee vilu.

”Me laulajathan olemme tottuneet pitämään huolta äänestämme ja meillä on yleensä kilo huiveja kaulassamme muutenkin.”

Lue myös Kotiliesi.fi: Savonlinnan oopperajuhlat saavat Ville Matvejeffista, 32, historiansa nuorimman johtajan: ”Tulemme näkemään tähtikaartissa ikätovereitani”

Helena Juntunen

Sopraano Helena Juntunen on esiintynyt Savonlinnan oopperajuhlilla 2000-luvun alusta lähtien ja pitää sitä kotinäyttämönään. Kuva: Alejandro Lorenzo

Kontatessa tulee mustelmia

Heinäkuussa Olavinlinna on jo lämmin, mutta muita vaatimuksia laulajalle riittää. Näyttämöltä poistumiset ja tulot edellyttävät Olavinlinnassa kiipeilyä tikapuissa ja ryömimistä pienten ikkuna-aukkojen läpi – välillä vannehameessa ja peruukki päässä. Mustelmia tulee vaikka kulkureiteille on teipattu retkipatjaa pehmikkeeksi, jotta polvet ja pää eivät hajoa.

”Lavan puolen vaihto voi vaatia 15 minuutin jumpan, koska lavan ­takana ei ole mitään lavan suuntaisia kulkureittejä. Aina pitkää mennä vähintään kolme kerrosta ylös tai alas.”

Myös linnan yläbastionista laskeutuvissa kiviportaissa laulaja saa olla sisääntuloissa tarkkana. Varpaitaan ei saisi katsella, kun pitää laskeutua ylväänä tai eteerisenä näyttämölle, mutta vaaransa siinä piilee.

”Aina sitä miettii, että miten sitä jalkansa osumaan, ettei tule rymisten alas.”

Tänä kesänä Helena laulaa Giuseppe Verdin Aida-oopperan nimiroolin ja tietää, että myös Olavinlinnan pääskyset osallistuvat taas musisointiin.

”Miten ne osaavatkin aina oikeassa kohdassa yhtyä esitykseen.”

Juntunen kehuu Olavinlinnan akustiikkaa poikkeuksellisen hyväksi, mikä on laulajalle ”balsamia”.

”Sitä hämmästelevät myös ulkomaiset laulajat.”

Savonlinnan oopperajuhlat 31.7.2022 saakka. 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miksi Olavinlinnassa harjoitellaan kesällä oopperaa pilkkihaalarissa? Helena Juntunen kertoo, mitä kaikkea oopperajuhlien vuoksi pitää kestää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X