Miksi tänään liputetaan? Testaa, kuinka hyvin muistat liputuspäivät

Onko tänään Kalevalan päivä vai vappu? Testaa, kuinka hyvin muistat Suomen viralliset ja vakiintuneet liputuspäivät.

Onko sinivalkoinen lippu taas salossa, mutta et aivan muista miksi tänään liputetaan? Vai luuletko muistavasi ulkoa kaikki Suomen viralliset ja vakiintuneet liputuspäivät?

Tee testi ja selvitä, kuinka hyvin olet kartalla Suomen liputuspäivistä. Kerro lopuksi kommenteissa, miten pärjäsit!

Lue myös: Liputuspäivät: katso tästä, milloin Suomessa liputetaan

Miksi tänään liputetaan? Juhlan, surun tai ilon vuoksi

Jokaisella suomalaisella on oikeus virittää kansallislippu salkoon silloin, kun liputus on aiheellista. Esimerkiksi omat tärkeät juhlapäivät ovat hyviä syitä liputtaa. Myös suruliputus on arvokas tapa kunnioittaa muistoa, jos joku talon asukkaista on kuollut.

Vaikka Suomessa liputuskulttuuri on melko salliva, kansallislippua tulee kohdella arvostuksella. Perinteisesti lippu ei saa koskettaa maata, kun sitä nostetaan tai lasketaan salosta.

Vanhoja ja kuluneita kansallislippuja ei saa myöskään heittää roskiin, vaan ne tulee hävittää asianmukaisesti polttamalla tai leikkelemällä pieniksi palasiksi. Palaset kuuluu puolestaan hävittää muutamassa eri erässä talousjätteen mukana.

Lue myös Seura.fi: Akseli Gallen-Kallela suunnitteli hylätyn Suomen lipun esikuvan – löytyi keskeltä Hämettä

Myös lipputankojen pituuksien kanssa tulee olla huolellinen. Pituuden tulee olla oikeassa suhteessa talon korkeuteen, ja Suomen lipun koon on oltava oikean kokoinen suhteessa salon korkeuteen.

Hyvä nyrkkisääntö on, että tangon pituus on suunnilleen 1,5 kertaa talonharjan korkeus. Lipun tulee näkyä rakennuksen yli tyynelläkin säällä. Kerrostalossa lipun kuuluu yltää kolmannen kerroksen korkeudelle. Lipputankoon nostettavan lipun tulee puolestaan olla korkeudeltaan kuudesosa tangon korkeudesta.

Lähteet: Finlex, Lipputanko.fi, Sisäministeriö

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miksi tänään liputetaan? Testaa, kuinka hyvin muistat liputuspäivät

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X