Mitä katsoa televisiosta jouluna 2019

Mitä katsoa televisiosta ja suoratoistopalveluista jouluna? Listasimme parhaat elokuvat ja uutuussarjat

Mikä onkaan ihanampaa kuin käpertyä sohvalle katsomaan hyvää elokuvaa kiireisen vuoden päätteeksi. Poimimme television ja suoratoistopalvelujen tarjonnasta elokuvia, musiikkia ja kiinnostavia dokumentteja.

Joulun parhaat tv-elokuvat

1. Joulumaa-elokuva: romanttinen lahja elämänmuutosta haikaileville

Joulumaa-elokuvan aluksi ex-aviomies (karismaattinen Tommi Korpela) kyörää auton kesärenkaat ex-vaimonsa Helenan (taitava Milka Alroth) kellariin ja lähtee 35-vuotiaan uuden naisystävänsä kanssa joulukukkia hakemaan. Pariskunnan ainoa tytärkin viettää jouluaan ulkomailla.

Lue myös: Listasimme syksyn 2019 parhaat tv-sarjat – poimi tästä oma suosikkisi!

Viisikymppinen Helena itkee ensimmäisenä erojoulunaan elegantissa olohuoneessaan viinilasiinsa, kunnes ystävätär Ulli (itsenäinen Mari Rantasila) keksii, että naisten pitää lähteä maalle viettämään joulua kauaksi murheista ja sotkuisista ihmissuhteista.

Idealistisen nuorenparin pitämällä suurpiirteisellä maatilalla tarjotaan vain vegaanikinkkua. Isäntäpari näyttää nyykähtävän luomutilansa pitämiseen, ja uneton nuori emäntä tuskailee naisena olemisen raskautta. Helena ja Ulli ihastelevat ensin nuoren parin idylliä, kunnes huomaavat kolmikymppisen naiselon käänteisen puolen.

Ainoa miesvieras, kätevä Oiva (Martti Suosalo), pelastaa niin isäntäparin kuin Helenan monesta pinteestä. Mari Rantasila näyttää ystävättärenä komediennen kykynsä ja mulkoilee niin, että heikkohermoisemmalla polvet tutisevat.

Sitten rauhaa etsineiden jouluvieraiden polut alkavat yhä useammin risteytyä, ja Helena saa haasteen ruskeiden nappisilmien pitkän katseen siivittämänä. Kunnes yllätys istuu tuvassa. Ketkä lähtevät ja ketkä jäävät?

Inari Niemen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva Joulumaa (2017) on aikuisten naisten elokuva ja se nähdään nyt ensi kertaa televisiossa.

Elokuva Joulumaa Yle TV1 ma 23.12.2019 klo 21. Uusinta 26.12. klo 15.05

2. Onnen kukkuloilla: ruotsalaisessa elokuvassa viisi paria etsii rakkautta

Ruotsalainen romanttinen elokuva Onnen kukkuloilla tuli ensi-iltaan vuosi sitten. Siinä viisi eri-ikäistä pariskuntaa etsii rakkautta. Parien elämät nivoutuvat toisiinsa sattumalta tai sitten harkittujen valintojen seurauksena.

Rakkautta etsivät niin taksikuski, jääkiekkoilija, kirjailija, autokoulunopettaja, näyttelijä kuin eläkeläinen ja koirien päiväkodin hoitaja.

Elokuvan ruotsinkielinen nimi on Lyckligare kan ingen vara, ohjaaja Staffan Lindberg.

Elokuva Onnen kukkuloilla C More alkaen su 22.12.2019.

3. Hienoin hetki: brittifella naisten mahdollisuuksista toisen maailmansodan aikana

Elokuva Hienoin hetki (Their Finest, 2016 Iso-Britannia) kertoo kovista ajoista, kun miehet olivat rintamalla ja nuoret naiset astuivat heidän tilallensa mitä moninaisimpiin työtehtäviin – tietenkin jopa kolmasosan alhaisemmalla palkalla.

Mainostoimiston sihteerinä työskennellyt Catrin pääsee yllättävien sattumusten kautta Dunkerquesta kertovan suurelokuvan käsikirjoittajaksi samalla kun Lontoon pommitukset vielä raivoavat.

Hauskan, koskettavan ja romanttisenkin elokuvan pääosissa nähdään Gemma Arterton, Sam Claflin, Bill Nighy, Richard E. Grant ja Jeremy Irons.

Brittielokuvassa epookki on tietysti kohdallaan ja walesilaista nuorta naista esittävä Gemma Arterton tavattoman taitava ja viehättävä.

Elokuva perustuu vuonna 2009 ilmestyneeseen romaaniin Their Finest Hour and a Half, jonka on kirjoittanut Lissa Evans.

Elokuvan nimi Their Finest viittaa myös sota-ajan pääministeri Winston Churchillin kuuluisaan puheeseen, josta käytetään nimeä This Was Their Finest Hour. Churchill piti puheen 18. kesäkuuta 1940.

Ohjaajana on tanskalainen kokenut ja palkittu naisohjaaja Lone Scherfig.

Elokuva Hienoin hetki Yle TV1 ke 25.12. 2019. klo 20.45.

4. Ihmisen osa: Kari Hotakaisen romaani nyt televisiossa elokuvana

Kirjailija Kari Hotakaisen romaanin innoittama lämminhenkinen draamakomedia Ihmisen osa (2019) kertoo perheestä, joka unohti olevansa perhe, ja Pekasta, joka unohti olevansa vain ihminen.

Pieniä ihmisiä musertavasta nykyajan myllytyksestä kertova tarina on ihastuttanut ja liikuttanut niin kirjana kuin näyttämölläkin.

Rooleissa tähtinäyttelijät Hannu-Pekka Björkman, Leena Uotila, Asko Sarkola ja Ria Kataja. Ohjaus Juha Lehtola.

Elokuva Ihmisen osa Yle TV1 26.12.2019 klo 20.55.

5. Pilvikartasto: visuaalinen supertähtielokuva fantasiamaailmassa

Hollywoodin supertähdillä roolitettu Pilvikartasto on elokuva siitä, kuinka yksittäisten ihmisten teot vaikuttavat toisiinsa nyt, menneisyydessä ja tulevaisuudessa. Kuusi toisiinsa limittyvää tarinaa yhdistävät realismia, tieteisseikkailua ja fantasiaa, sijoittuvat eri aikakausiin ja häikäisevät visuaalisuudellaan.

Pääosissa Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Susan Sarandon, Hugo Weaving ja Jim Broadbent. Ohjaajina Matrix-elokuvien ohjaajat Andy Wachowski ja Lana Wachowski sekä Tom Tykwer (Parfyymi, The International).

Elokuva Pilvikartasto Nelonen ma 23.12.2019 klo 21.30.

6. Lady Bird: Oscareita kahminut draamakomedia

Viisi Oscar-ehdokkuutta saanut ylistetty Greta Gerwigin draamakomedia Lady Bird kertoo 17-vuotiaasta Christine ”Lady Bird” MacPhersonista (pääroolissa loistava Saoirse Ronan), joka kaipaa pois kotikaupungistaan Sacramentosta.

Katolisen koulun päätösluokalla hän kamppailee tulevaisuudensuunnitelmien, ystävyyssuhteiden, vanhempien ja rakkauden kanssa. Amerikkalainen elokuva on vuodelta 2017.

Elokuva Lady Bird C Morella alkaen 19.12. 2019.

7. Mielensäpahoittaja: Tuomas Kyrön suosikki aloittaa vuoden 2020

Draamakomedia Mielensäpahoittaja (2014) perustuu Tuomas Kyrön suosittuihin kirjoihin.

Vanhojen hyvien aikojen perään haikaileva Mielensäpahoittaja loukkaa jalkansa ja joutuu vastoin tahtoaan lähtemään pääkaupunkiin hoidettavaksi. Vanha herra joutuu majoittumaan väliaikaisesti kaupunkilaisminiänsä luo. Kommunikaatio modernin miniän ja yrmyn mielensäpahoittajan välillä ei kuitenkaan ota sujuakseen.

Ohjaus Dome Karukoski, pääosissa Antti Litja, Mari Perankoski, Iikka Forss ja Petra Frey.
Elokuva Mielensäpahoittaja MTV3 ke 1.1.2020 klo 19.26.

Joulun parhaat tv-sarjat

1. Uusi suomalaissarja Kakarat kertoo rakkaudesta ja vanhemmuudesta

Vuoden vaihduttua TV2:lla alkaa uusi kotimainen sarja Kakarat. Siinä juuri täysi-ikäisiksi tulleet Joona (Vincent Kinnunen) ja Asta (Elli Melasniemi) ahmivat elämää kyltymättä ja uskovat, että kaikki maailman mahdollisuudet ovat heidän ulottuvillaan.

Nuoret ovat pelottomia ja kuolemattomia, eivätkä malta odottaa, että pääsevät karistamaan pikkukaupunki Loviisan pölyt vaatteistaan.

Suunnitelmaan tulee kuitenkin muutos, kun Asta saa kuulla odottavansa vauvaa. Hän päättää tehdä abortin, mutta on jo liian myöhäistä. Vauva syntyy ja nuorista tulee tahtomattaan äiti ja isä.

Nuoret eivät ole vielä valmiita vanhemmiksi, eivätkä heidän vanhempansa isovanhemmiksi. Piia (Sanna Hietala) ja Mika (Kai Bäckström) saivat Astan ollessaan itsekin vielä nuoria. Nyt he ovat toivoneet iltatähteä jo muutaman vuoden. Joonan vanhemmat Saara (Sari Havas)  ja Henrik (Mats Långbacka) ovat naimisissa, mutta asuvat eri osoitteissa.

Kakarat-sarja sukeltaa syvälle ihmisyyteen ja sen herkimpiin kipupisteisiin. Millainen vanhemmuus on riittävän hyvää? Onko elämänkokemus enää toimivaa valuuttaa, kun nuoret päättävät tehdä asiat toisin? Onko nuorten mahdollista saada sekä vauva että maailman valloitus? Sarja kertoo aikuiseksi kasvamisesta ja vanhemmuudesta. Siitä miten toisesta on välillä helpompi ottaa vastuu kuin itsestään.

Sarjan ovat ohjanneet Juho Kuosmanen ja Markus Lehmusruusu ja pääkäsikirjoittaja on Terhi Arola.

Kotimainen draamasarja Kakarat 1.1.2020 Yle TV2 klo 21 alkaen ja katalogina Yle Areenassa.

2. Uusi suomenruotsalainen sarja Vakuum kertoo nuorista

Linnéa, 21, muuttaa Pohjanmaalta isoäitinsä asuntoon Helsinkiin opiskellakseen journalistiikkaa. Hän odottaa innolla rauhallista opiskelijaelämää ilman suuria sopeutumisongelmia.

Koulua edeltävänä kesänä hän tutustuu Elleniin Porvoosta, joka kirjoittaa feministiseen Astra-julkaisuun. Ellenillä on mielipiteitä, hän on sekä nokkela että sosiaalinen.

Linnéa tapaa myös Viktorin, hurmaavan ja itsevarman miehen varakkaasta Westendistä. Kun Linnéa ja Viktor alkavat viettää enemmän aikaa yhdessä, huomaa Linnéa pian joutuneensa puristuksiin hedonistisen ”Vicken” ja hänen varakkaan piirin sekä Ellenin normikriittisten ystävien väliin.

Alkaa juhlien, uusien vaikutteiden ja valheiden kesä. Pääosissa Siri Fagerudd, Wilhelm Enckell, Vivi Lindberg. Ohjaus Teresia Fant, käsikirjoitus Nina Nordström.

Vakuum alkaen su 22.12.2019 Yle Areena.

3. Psykologinen trilleri Huone 301 tapahtuu Suomessa ja Kreikassa

Kotimaisessa trillerisarjassa Huone 301 Kurtin perheen vanhat salaisuudet alkavat paljastua lomamatkalla Kreikassa. Myös sukuhuvilan tapahtumat kauniina kesäiltana muuttavat koko perheen elämän.

Pääosissa ovat Jussi Vatanen, Antti Virmavirta, Kaija Pakarinen, Andrei Alén, Leena Pöysti ja Kreeta Salminen.

Huone 301 on englantilaisen Kate Asfieldin käsikirjoittama ja tarina nojaa vahvasti brittiläiseen käsikirjoitusperinteeseen. Ohjaus Mikko Kuparinen.

Trillerisarja Huone 301 Elisa Viihde alkaen to 19.12.2019.

4. Tyttö pääosasssa His Dark Materials -sarjassa

Kirjailija Philip Pullmanin suosittuihin Universumin tomu -romaaneihin perustuvassa fantasiasarjassa nuori Lyra (Dafne Keen) saa vihiä lapsikaappauksista – mutta hän itse saattaa muuttaa maailmojen kohtalon.

Tarinassa seikkaillaan usean universumin välillä ja ratkotaan kaikkia koskevaa ongelmaa. Tämä on kuin Harry Potter, mutta ehkä eineen verran fiksumpi – ja on tärkeää, että tyttö on nuorten sarjan kantava voima. Sopii myös aikuisille ja erityisesti yhdessä katsottavaksi.

Sarja His Dark Materials HBO Nordic alkaen 4.11.2019.

5. Salaisuuksien aika kertoo kolmesta sukupolvesta

Saksalainen minisarja Salaisuuksien aika on perhedraama kolmen sukupolven joulusta lapsuudenkodissa tuulisen Pohjanmeren rannalla.

Sarja Salaisuuksien aika Netflixissä.

6. Tanskalaista joulua suomalaisten innoittamana

Hyggen suurmestarit tanskalaiset näyttävät kodikasta joulunviettoa maajussin tilalla.

Maajussin joulu -ohjelmassa (Jul på Kastaniegården, Tanska 2018) jouluvalmistelut ovat jälleen hyvässä vauhdissa. Frank nikkaroi joululahjoja, ja Johan ja Alma auttavat toisiaan joulukuusen jalan kanssa. Inspiraatiota nikkarointiin on saatu Suomen-vierailulla, jolloin hapanjuuritaikinan tekeminen puuastiassa teki Frankiin vaikutuksen.

Theresa ja Frank valmistavat myös ruusunmarjalikööriä. Viimeksi likööri ei ihan onnistunut, joten tällä kertaa he noudattavat ohjetta tarkalleen.

TV-sarja Tanskalaisen maajussin joulu Yle Fem ke 18.12.2019 klo 18.30 ja Yle TV2 21.12. klo 10 sekä Yle Areena.

Joulun parhaat musiikkiohjelmat televisossa

1. Ruotsalaista musiikkia joulukuun iltaan

Jos pidät ruotsalaisesta Tomas Ledinistä ja suomenruotsalaisesta meiningistä, Kulttuuritalolta Helsingistä lähetetään joululauluja, iskelmiä, komiikkaa ja yhteislaulua sunnuntai-iltana ennen joulua.

Mukana on Kalle Moraeus, gospelkuoro His Masters Noise, Hans on the bass, Alexander Lycke ja monia muita.

Illan isäntänä toimii Tanssii tähtien kanssa -ohjelman elegantisti voittanut näyttelijä Christoffer Strandberg.

Musiikkiohjelma Decemberkväll, Yle Fem su 22.12.2019 klo 20 ja Yle Areena.

2. J. Karjalainen Ruisrockissa livenä

Vuosikymmenet vierivät, mutta J. Karjalainen vetoaa aina vain uusiin kuulijasukupolviin. Mestari kesäfiiliksissä Ruisrockin Rantalavalla. Mukana myös haastattelu.

Yle Live: J. Karjalainen Yle TV1 pe 20.12.2019 klo 21.05 ja Yle Areena.

3. Vain elämää vielä kerran: viimeinen jakso huipentuu joulutunnelmiin

Vain elämää -ohjelman kymmenennen kauden viimeisessä jaksossa odotettu vieras kolkuttaa ovelle. Joulukappaleet puolestaan pysäyttävät artistit pohtimaan joulun todellista merkitystä.

Tämän syksyn suositun ohjelman jaksot pyörivät tiheään joulun aikaan televisiossa. Jos et ole syksyn mittaan nähnyt jaksoja, kannattaa seurata ohjelmakaavioita ja hypätä kelkkaan joulutunnelmissa.

Vain elämää -jouluohjelman päätösjakso Nelonen su 22.12.2019 klo 17.30.

Joulunajan parhaat tv-dokumentit

1. Tohtori Zivagon tarina on yksi suurista rakkauskertomuksista

Historiallinen brittidokumentti kertoo kirjailija Boris Pasternakista, joka vaarnasi henkensä julkaistessaan rohkean romaaninsa Tohtori Zivagon.

Romaani kertoo intohimosta vallankumouksen kulisseissa. Tohtori Zivago on yksi 1900-luvun suurista rakkauskertomuksista.

Dokumentti Historia: Tohtori Zivago Yle Teema pe 20.12.2019 klo 20 ja Areena.

2. Uusi dokumenttisarja 100 vuotta täyttävästä arkkitehtuurin Bauhaus-koulukunnasta

Arkkitehti Walter Gropius kehitti Bauhausin nimellä toimivan taide- ja arkkitehtuurikoulun vuonna 1919. Weimarista Dessaun kautta Berliiniin siirtynyt koulu sai toimia aktiivisesti vain joitakin vuosia, mutta sen merkitys näkyy edelleen ympäri maailman.

Gropius keksi yhdistää taiteen, arkkitehtuurin ja käsityöläisyyden parhaat puolet tavallisen ihmisen hyväksi. Kolmiosainen dokumentti kertoo, kuinka Bauhausin idea syntyi ja mikä on sen merkitys tavallisille ihmisille myös tänään.

Dokumenttisarja Bauhausin maailma Yle Teema ti 17.12.2019 klo 20 ja Yle Areena. Seuraava jakso ti 24.12.2019 ja ti 31.12.2019.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mitä katsoa televisiosta ja suoratoistopalveluista jouluna? Listasimme parhaat elokuvat ja uutuussarjat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X