Mitä kirjaa Sofi Oksanen odottaa? Kirjailijat paljastavat suosikkinsa syksyn kirjauutuuksista

Pyysimme Sofi Oksasta, Heidi Köngästä, Riikka Ala-harjaa ja muita syksyn kirjailijoita valitsemaan kirjasadosta teoksen, jonka he ehdottomasti haluavat lukea. Entä kenelle he suosittelevat omaa uusinta kirjaansa?

Sofi Oksanen odottaa Édouard Louisin kirjaa Ei enää Eddy

”Louis’n Ei enää Eddy (Tammi) pureutuu yhteiskunnallisiin, eriarvoisuutta tukeviin rakenteisiin. Hän on tuonut yhteiskuntaluokan uudella tavalla keskustelun polttopisteeseen.

Louis on ollut pitkään erittäin käännetty ja suosittu muualla. On kiinnostavaa nähdä, herättävätkö teokset Suomessa samanlaisen luokkakeskustelun kuin muualla.”

 

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen kirjoitti Helsingistä ja Ukrainasta, äidistä, lapsista, rakkaudesta ja lapsitehtailusta.

Sofin uusin teos: Koirapuisto (Like)

Liken kustannusjohtaja Päivi Paappanen suosittelee: ”Vilpittömästi aivan kaikille. Romaani luotaa Ukrainan lähihistoriaa ja päähenkilönsä vaiheita psykologisen trillerin koukuttavuudella. Tarina pitää otteessaan heti ensisivuista lähtien, ja tapahtumat jäävät elävinä mieleen vielä kirjan loputtuakin.”

Lue myös: Sofi Oksanen: ”Kauneusalan ongelmat tulivat kotikulmilleni”

Eira Mollberg odottaa Kurt Sontheimerin elämäkertaa Hannah Arendtista

Hannah Arendt – Suuren ajattelijan elämä on nyt suomennettu. Hannah Arendtin elämässä kiinnostavat erityisesti vaiheet, jolloin hänen ajatuksensa eivät myötäilleet valtavirtaa.”

Eira Mollbergin kirjasta Villahousuhäpeä on tehty myös näytelmä, jota esitetään teatteri Avoimissa ovissa.

Eiran uusin teos: Villahousuhäpeä (Tammi)

”Kirjani on dokumenttiromaani lamaannuttavasta häpeästä. Olen ollut hyvin työorientoitunut, identiteettini riippui työstä. Kun työt yhtäkkiä menivät alta, tuli häpeä ja päihderiippuvuus. Kirjaan voi samaistua kuka tahansa, joka on joutunut luopumaan siitä, minkä varaan on rakentanut elämänsä.”

Lue myös: Lukutoukka, testaa tietämyksesi: Tunnistatko kirjan tyylilajin jo kannesta?

Riikka Ala-Harja odottaa Antti Hurskaisen kirjaa 22

”Antti Hurskaisen 22 (Siltala) -teoksen alaotsikoksi on laitettu ’kertomus syömisestä’. Pidän kovasti Hurskaisen esseistiikasta. Tämä on vuonna 1986 syntyneen Hurskaisen ensimmäinen romaani.”

Riikka Ala-Harja

Riikka Ala-Harja kirjoitti bensankäryisestä reissusta: kahdesta naisesta ja yhdestä ruotsalaisesta autosta.

Riikan uusi teos: En Saab (Otava)

”Suosittelen kaikille, tietysti! En Saab on yhdenpäivän maantieromaani, jonkinlainen suomalainen sekoitus Thelma ja Louise -leffaa ja Sergio Leonen spagettiwesterniä. Halusin kirjoittaa kirjan, joka olisi yhtä aikaa kulmikkaan hauska ja silti rakkauteen pettymisen kuvauksessa tosi ja syvä.”

Inka Nousiainen odottaa Claes Anderssonin kirjaa Seuraavaksi Jätkäsaari

”Olen iloinen, että hakiessani Seuraavaksi Jätkäsaari (WSOY) trilogian edelliseen osaan nimikirjoitusta sain sanottua: sinun takiasi maailma on parempi paikka. Claes oli suuri persoona, joka jätti jälkeensä monipuolisen, lempeän ja humaanin perinnön.”

Inka Nousiainen

Inka Nousiainen kirjoitti näyttelijä Eeva Soivion veljen katoamisesta ja sen jälkeisestä surutyöstä.

Inkan uusin teos kirja: Mustarastas (WSOY)

”Kirjani kertoo läheisen katoamisesta. Toivelukija on kuka tahansa, jolla on sopiva hetki pienelle linnulle. Toivon, että kirja välittäisi lohtua, jota itse koin tarinan äärellä. Näin, miten järjettömän surun kanssa voi oppia elämään. Kaltaiseni kasariteinit löytävät kosketuspintoja yksityiskohdista.”

Heidi Köngäs odottaa Sirpa Kähkösen kirjaa Muistoruoho

Muistoruoho (Otava) sijoittuu 1970-luvulle, mikä kiinnostaa minua. Kähkönen on erinomainen lapsuuden kuvaaja, ja teoksessa lukija seuraa tapahtumia tytön näkökulmasta.”

Heidi Köngäs

Heidi Köngäs kirjoitti sota-ajasta nuoren, rakastuneen naisen näkökulmasta.

Heidin uusi teos kirja: Mirjami (Otava)

”Sotakirjat käsittelevät yleensä miehiä rintamalla. Itse kerron naisista kotirintamalla. Arki oli raskasta, mutta kirjassani on myös huumoria ja hullua rakkautta. Suosittelen sitä kaikenikäisille naisille ja myös miehille. Mirjami olisi erinomainen isänpäivälahja.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mitä kirjaa Sofi Oksanen odottaa? Kirjailijat paljastavat suosikkinsa syksyn kirjauutuuksista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X