Mitä kirjahyllysi kertoo sinusta? Tee veikeä testi!

Vastaa seitsemään kysymykseen ja selvitä, mitä kirjahyllysi kertoo sinusta ihmisenä!

Englantilainen näytelmäkirjailija ja käsikirjoittaja Alan Bennett on sanonut: ”Kirjahylly kertoo omistajastaan yhtä paljon kuin vaatetus, sillä ihmisen omistama kirjakokoelma on muovautunut hänen persoonallisuutensa ohjailemana samaan tapaan kuin hänen kenkänsä ovat mukautuneet hänen jalkojensa muotoon.”

Mitä sinun kirjahyllysi kertoo sinusta? Selvitä asia vastaamalla seitsemään kysymykseen!

Lue myös: Nyt loppui kirjojen konmaritus! Kirjahylly tekee näyttävän paluun olohuoneeseen

Testaa: Mitä kirjahyllysi kertoo sinusta?

Lue myös: Ääneen lukemisessa voi piillä ratkaisu lasten hiipuvaan lukuinnostukseen – ja 5 muuta syytä, miksi ääneen lukeminen kannattaa

Muutama kuuluisa kirjahylly

  • Latvian kansalliskirjastossa on ”kansalaisten kirjahylly”, jonne latvialaiset ovat lahjoittaneet kirjoja. Hyllystä löytyy niin tavallisten latvialaisten kirjoja kuin merkkihenkilöidenkin lahjoituksia. Esimerkiksi jokainen Latvian hallituksen jäsen luovutti hyllyyn itselleen tärkeän kirjan vuonna 2018. Myös esimerkiksi prinssi Edward ja paavi Franciscus ovat lahjoittaneet vierailuillaan kirjoja hyllyyn.
  • Myös hirmuhallitsijat ovat olleet lukutoukkia – tai ainakin kiinnostuneita kirjahyllyjensä täyttämisestä. Hitlerillä oli yli 16 000 teoksen yksityinen kirjasto, Stalin omisti 11 000 kirjaa.
  • Ikean Billy-kirjahylly saattaa olla maailman kuuluisin kirjahylly: ensimmäinen hylly valmistettiin vuonna 1979, ja sen jälkeen Billy-hyllyjä on myyty yhteensä 110 miljoonaa kappaletta ympäri maailman. Joka vuosi myydään yhteensä seitsemän miljoonaa kappaletta Billy-hyllyjä. Hyllyn suunnitellut Gillis Lundgren kertoi luonnostelleensa Billy-hyllyn alun perin lautasliinaan.
  • Marilyn Monroen kirjahyllystä löytyi vino pino klassikoita, muun muassa Albert Camusin Putoaminen, Jack Kerouacin Matkalla, Ernest Hemingwayn Jäähyväiset aseille, Gustave Flaubertin Rouva Bovary ja Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljekset. Lisäksi Monroen hyllyssä oli Watty Piperin lastenkirja Sinnikäs sininen veturi. Kirjassa on lyijykynällä tehtyjä piirroksia, ja on epäilty, että Monroe on taiteillut ne kirjan sivuille lapsena.
  • Sir Thomas Phillips omisti 1800-luvun alussa kirjakokoelman, johon kuului 50 000 kirjaa ja 60 000 käsikirjoitusta. On arvioitu, että kirjat ovat maksaneet jotakin 200 tuhannen ja neljännesmiljoonan punnan väliltä. Phillips asui kartanossa, jossa oli 20 huonetta. Niistä 16 oli omistettu hänen kirjoilleen. Mies osti kirjoja valtavalla vauhdilla. Hän saattoi esimerkiksi ostaa kaikki jossakin kirjakaupassa saatavilla olevat kirjat kerralla.
  • Liekö monikaan henkilö historian saatossa ollut yhtä tarkka kirjahyllynsä järjestämisestä kuin brittiläinen Samuel Pepys (k. 1703). Pepysin kokoelmaan kuului tasan 3000 kirjaa, jotka hän järjesteli 12 mittatilaustyönä teetettyyn kaappiin. Kirjat numeroitiin pienimmästä suurimpaan kultaisilla numeroilla ja aseteltiin hyllyihin näyttäviin rivistöihin numerojärjestykseen.

Lähde: Annie Austen: Hulluna kirjoihin (Minerva Kustannus, 2020, suom. Sirpa Saari)

Avainsanat

Keskustelu

Jutussa on yksi iso ongelma: siinä ei oteta huomioon, että kirja”hylly” voi olla lasiovinen. Minulla on runokaappi, luonnontiedekaappi ja kansatiede -/historiakaappi. Romaaneja minulla ei ole eikä tule.

Rakastan kirjoja, voimakkaita naisia, historiaa, jännitystä, kaikilla kielillä suomi, ruotsi, englanti ja saksa sekä ranska.
Kirjallisuus vie mukanaan ja on tärkeää; hetki tästä elämästä jossakin muualla seikkailemassa.

Jo ensimmäiseen kysymyksee
Ei voi vastata!!!! Kirjahylly voi olla myös itse tehty tai ostettu jostain muualta huonekaluliikkeestä kuin ikeasta! Muissakin testeissä ei 8teta huomioon esim vastausta jokin muu. Paskoja testejä.

Hmph, olipa testi. ”Onko hyllyssäsi 300 kirjaa?” vai miten se meni. Ja koko ajan hylly yksikössä? Hyllyjä moni seinä täynnä, kirjoja yli 3000 tai yli 5000 tai vielä enemmän.

Tässä ei siis oletettukaan, että joku lukee kaikki hankkimansa kirjat? Minustakin tuli ”hamstraaja”, vaikka tosiaan olen lukenut jokaisen. Entä netti kirjasto, sielläkin on kaikki luettu tai ainakin aloitettu lukea viimeksi hankitutkin.

Ai että 500 kirjaa on jo maanista keräilyä? No, ei meillä olekaan kuin vähän yli 3000 ja koko ajan huomaan puutteita.
En ole lukenut kaikkia – kuka lukee tietosanakirjat kannesta kanteen?

Olisitte edes kysyneet, miten järjestät kirjasi. Tekijän mukaan aakkosiin suomalainen kauno, samoin suomennettu kauno, kohteen mukaan aakkosiin elämäkerrat, tekijän mukaan aakkosiin miehen sotajutut, koon mukaan taidekirjat (tilan puutetta!) aakkosissa pokkarit ja runot.

ja niin, meillä on Lundiaa, suurin osa hyllyistä niin täytetty, että kirjat ovat kahdessa rivissä.

Lukija-ihminen ei pärjää mitenkään ilman kirjastoa. Jos lukee vaikka kirjan viikossa, vuodessa saa maksaa kirjoista reilut 1250e. Keskiverto-ihmiselle se on mahdotonta. Suomessa on maailman paras ja käytetyin kirjastolaitos, lukijan paratiisi.

Maaninen kirjojen kerääjä. Myönnän, en väitä vastaan, mutta kyllä ehdin kaikki lukea. Tuo maanisen keräilijän raja on tosi pieni. Tietysti vanhemmalle ihmiselle on jo kerääntynyt rutkasti kirjoja. Kirjamummin kanssa samoissa aatoksissa. Kirjoja minullakinkahdessa rivissä useassa tasossa.

Olipa lukemattoman ihmisen tekemä testi. Kirjahyllykö se tärkeä on vai kirjat? Hyllyinä on kaksi 30 -luvulta olevaa lasiovellista kaappia sekä itsetehtyjä seinänpituisia hyllyjä. Ja kaikissa kirjoja, ei mitään sisustuselementtejä.

Kommentoi juttua: Mitä kirjahyllysi kertoo sinusta? Tee veikeä testi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X