Kulttuuri

Nämä naisten nimet ovat kuolemassa sukupuuttoon – "Eivät kerta kaikkiaan ole trendikkäitä"

Listasimme yleiset naisten etunimet, joita ei annettu yhdellekään tytölle ensimmäiseksi etunimeksi viime vuonna. Kuolevatko nimet sukupuuttoon?

Ritva, Pirjo ja Riitta olivat valtavan suosittuja tyttöjen nimiä 1950-luvulla, ja nimet löytyvät Suomen yleisimpien naisten etunimien joukosta. Näitä nimiä yhdistää kuitenkin myös se, ettei niitä annettu vuonna 2023 yhdellekään suomalaistytölle ensimmäiseksi etunimeksi.

”Suurten ikäluokkien nimet eivät kerta kaikkiaan ole nyt trendikkäitä”, toteaa nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala Helsingin yliopiston almanakkatoimistosta.

Ritvan, Pirjon ja Riitan lisäksi Suomessa ei syntynyt viime vuonna myöskään Seijaa, Sirpaa, Sirkkaa, Eijaa, Merjaa, Päiviä, Tarjaa tai Kirsiä. Nämä nimet olivat erityisen suosittuja 1940–1960-luvuilla.

Suurten ikäluokkien nimet ovat nyt epäsuosiossa

Mutta mistä johtuu, että juuri 1900-luvun puolivälin suosikkinimet ovat painuneet unholaan? Asialle on Saarelma-Paukkalan mukaan monta selitystä.

Ensinnäkään nimenantajat eivät yleensä halua antaa lapsilleen omien vanhempiensa ikäpolvien nimiä.

”Isovanhempien ja varsinkin isovanhempien vanhempien nimet sen sijaan kuulostavat hyviltä.”

Toisekseen äänteillä on merkitystä. Nykyvanhemmat suosivat äänneasultaan pehmeitä nimiä, ja kovia konsonantteja vältellään. Ärrä sorisee niin Ritvassa, Sirkassa kuin Merjassakin. Niin myös Markussa, joka oli 1950-luvulla huippusuosittu pojan nimi ja jota ei annettu viime vuonna yhdellekään lapselle.

Suurten ikäluokkien pehmeät nimet, kuten Anja ja Eila, ovat säilyttäneet paremmin suosiotaan.

”Anja muistuttaa äänteellisesti nykynimiä Minjaa, Tinjaa ja Pinjaa. Ja Eila alkaa E-kirjaimella, joka on tällä hetkellä erittäin trendikäs”, Saarelma-Paukkala toteaa.

Myös suurten ikäpolvien suosikkinimet, jotka ovat kansainväliseltä kuulostavia, kuten Leena, Anne ja Tiina, ovat säilyttäneet suosionsa paremmin kuin supisuomalaiset Ritvat ja Sirpat.

Lue myös Kotiliesi.fi: Nyt se on selvitetty! Tämä naisen nimi on suomalaisten mielestä kaikkein kaunein

tyttöjen nimet.
Yksikään tyttö ei saanut Suomessa viime vuonna ensimmäiseksi etunimekseen Päivi, Merja tai Ritva. © iStock

Nimet voivat painua unholaan tai nousta piankin

On mahdotonta ennustaa, kuoleeko jokin nimi kokonaan sukupuuttoon vai kasvaako sen suosio taas jossain vaiheessa, Saarelma-Paukkala kertoo.

Tällä hetkellä suosiossa ovat 1910- ja 1920-lukujen nimet, kuten Aino ja Helmi.

”Nimien tyypillinen kierto on noin 80–100 vuotta, joten 1940-lukujen suosikkinimen pitäisi alkaa jo vähitellen nousta”, Saarelma-Paukkala toteaa.

Näitä vanhoja suosikkinimiä ei annettu ensimmäiseksi etunimeksi vuonna 2023:

Lue myös Anna.fi: Tiesitkö, mitä Suomen kaikkein yleisimmät nimet Tuula, Ritva, Juha ja Kari tarkoittavat? Monella unohdettu merkitys luonnossa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nämä naisten nimet ovat kuolemassa sukupuuttoon – "Eivät kerta kaikkiaan ole trendikkäitä"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.