Kulttuuri

Hienostunut New Haven: 5 matkavinkkiä

Lennot New Yorkiin varattu, mutta kiinnostaako myös itärannikon seesteisempi elämänmeno? Tee päiväretki pittoreskiin New Haveniin, jonne Yalen perinteikäs yliopisto tuo tyylikästä tunnelmaa.

Junalla New Yorkista New Haveniin

Matka Manhattanilta New Haveniin taittuu junalla noin kahdessa tunnissa. Junia lähtee usein – ruuhka-aikaan jopa parinkymmenen minuutin välein.

Lue myös: New York lasten kanssa

Matkaan voi hypätä joko rumalta ja ruuhkaiselta Pennsylvania Stationilta tai jo 105-vuotiaaksi ehtineeltä Grand Central Terminalista, joka kuuluu New Yorkin nähtävyyksiin.

Upein veistoksin ja kattomaalauksin mahtipontisesti koristettu asema päätyi vuonna 1968 purku-uhan alle, mutta newyorkilaiset puolustivat sitä kiihkeästi presidentin leski Jacqueline Kennedy Onassis etunenässä.

Nykyään asema on herkkukauppoineen ja ravintoloineen elämyskeidas. Aseman kanssa samana vuonna avattu pohjakerroksen osteribaari kuuluu kaupungin perinteikkäimpiin pistäytymispaikkoihin.

Matka Isosta omenasta New Haveniin alkaa tyylikkäästä Grand Central Terminalista, jonka herkkukaupoista on mukava hankkia matkaeväät. © iStock

Matkalla kohti koillista juna ujuttautuu ensin läpi afroamerikkalaisesta kulttuurista tunnetun, urbaanina sykkivän Harlemin. Vähitellen maisemat muuttuvat yhä vehreämmiksi ja saavutaan Connecticutin postikorttimaisen somana tunnettuun osavaltioon.

Rantarataa pitkin puksuttelevan junan ikkunasta pilkottaa Atlantti. Matkan varrelle mahtuu monia tutustumisen arvoisia taajamia, kuten jo vuonna 1644 englantilaissiirtolaisten asuttama satamakaupunki Bridgeport.

Yalen kampusalue kruunaa New Havenin

Jo New Havenin rautatieasemalla tunnet saapuneesi yliopistokaupunkiin. Iso osa kanssamatkustajista on todennäköisesti reppuselkäisiä amerikkalaisnuoria, jotka ovat sonnustautuneet Yalen vaakunalla ja nimellä somistettuun paitaan.

Äveriään kauppamies Elihu Yalen lahjoituksen avulla perustettu opinahjo on kaupungin suurin työnantaja ja pitänyt sivistyksen soihdun roihumassa jo vuodesta 1701.

 

Yalen kampusalueen arkkitehtuuri näyttäytyy historian ja modernismin cocktailina. © iStock

Tämä Yhdysvaltain kolmanneksi vanhin yliopisto lasketaan niin sanottuihin Ivy League -yliopistoihin, jotka tunnetaan hulppeiden lukukausimaksujen ohella myös tiukoista pääsyvaatimuksista.

Brittisiirtolaisten vuonna 1637 perustama New Haven tunnetaan ensimmäisenä amerikkalaiskaupunkina, jolle suunniteltiin asemakaava. Siksi nykyään noin 130 000 asukkaan kaupunki on tyylikkyydessään poikkeuksellinen.

Lue myös: Paola Suhonen rakastaa automatkailua ja antaa 5 yllättävää road trip -vinkkiä

Kaupunkikävelystä tekee erityisen elämyksellisen Yalen kampusalue. Vihreiden nurmikenttien keskellä kohoaa historiaa henkiviä rakennuksia, jotka tuovat mieleen ikääntyneemmät brittiesikuvansa Oxfodissa tai Cambridgessä. Mukaan mahtuu myös arkkitehtuuria mullistaneita moderneja rakennuksia, kuten suomalaissukuisen Eero Saarisen suunnittelema, 1950-luvun mittaan toteutettu jäähalli.

Historian ja arkkitehtuurin rakastajat voivat osallistua opiskelijoiden opastamille kierroksille.

Nauti taiteesta New Havenin museoissa

New Havenin hienostunut ilmapiiri vetää puoleensa kulttuurireissaajia. Monen ykköskohteeksi kaupungissa kohoavatkin sen häkellyttävät museot.

Yale University Art Galleryn (1111 Chapel Street) kokoelmissa on niin antiikin veistoksia kuin modernien mestareidenkin, kuten Pablo Picasson ja Vincent van Goghin, teoksia.

Kokoelmien läpikäyntiin on syytä varata aikaa, sillä vanhasta osasta ja lisäsiivestä koostuva museo tarjoaa eurooppalaisserkkujaan laajemman runsaudensarven.

Samalla kadulla sijaitseva Yale Center of British Arts (1080 Chapel Street) avaa taiten kuratoiduilla näyttelyillään brittitaiteen kehitystä aina 1500-luvulta nykypäivään. Piipahda myös ihmettelemässä nykytaidetta Art Spacessa (50 Orange Street), jonka näyttelyt vaihtuvat tiuhaan ja joka tarjoaa myös nuorille taiteilijoille mahdollisuuden saada teoksiaan esille.

Kulttuurin ystävä voi heittäytyä piknikille musiikin säestyksellä. The Greeninä tunnetussa keskuspuistossa järjestetään kesäkuukausina jatsin ja klassisen musiikin konsertteja. Jos eväitä ei ole tullut varattua mukaan, purtavaa saa ruokakojuista.

Herkuttele hummerilla

Kuten Amerikassa aina, myös New Havenissa ravintolakattausta voi kuvailla vähintäänkin kansainväliseksi.

Kaupunkiin mahtuu niin japanilaisia, latinalaisamerikkalaisia kuin italialaisiakin ravintoloita. Monessa menu on sopeutettu amerikkalaisille makuhermoille mieluisaksi ja annoskoot huimaavat massiivisuudellaan.

Mehukas hummeri on itärannikon maineikkain herkku. © Mirva Saukkola

Paikalliselle keittiölle on ominaista merenherkkujen käyttäminen. Varsinkin hummereita meri suo runsaasti. Niiden nauttiminen ei ole hienostelua, sillä tyypillisin tapa tarjota saksiniekka on grillattuna voisulan kera.

Reilun meiningin ravintoloissa, kuten Lenny’s & Joe’s Fish Talessa (501 Long Wharf Drive) saa myös hummeripataa ja hummerinlihalla aateloitua Mac and cheese -makaroniuunivuokaa.

Lue myös: 6 ohjetta äyriäisten ystävälle

Amerikassa moni himoitsee myös mehevää pihviä. Jack’s Bar + Steakhouse (212 College Street) mykistää jättiläispihveillään. Sen runsaat brunssit kruunaavat viikonlopun.

Shoppaile mukavasti New Havenissa

New Yorkin hälinä ja ihmiskuhina voi ahdistaa monia. Ostosten tekeminen seesteisessä New Havenissa voi sujua mukavammin.

Moni suuntaa Campus Customs -liikkeeseen (57 Broadway) hankkimaan sen himoitun Yale-t-paidan tuliaisiksi.

Dwell New Haven (1022 Chapel Street) taas vetoaa yksilölliseen sisustajaan tai pukeutujaan, joka arvostaa artesaanituotteita eri kulttuureista.

Vintage-aarteet ja etniset korut ihastuttava yliopistokaupungin vaihtoehtoväkeä. © Mirva Saukkola

Kivenheiton päässä siitä sijaitsee Wave Gallery (1046 Chapel Street), joka myy käsin tehtyjä laatukoruja. Niitä löytyy myös museoiden lahjatavaraliikkeistä. Kirpputori- ja antiikkiliikefani voi bongata hauskoja retrolöytöjä EBM Vintagesta (839 Chapel Street).

Monet New Havenin kadut on rauhoitettu autoilta, joten shoppailu on seesteistä. © iStock

Jos käytettävissäsi on auto, voit myös hurauttaa kaupungin ulkopuolelle edullisille outlet-ostoksille. Clinton Crossing Premium Outlets (20 Killingworth Tpke Clinton) ja Tanger Outlets (314 Flat Rock Pl, Westbrook) kauppaavat sopuhintaan amerikkalaisten Ralph Laurenin, Gapin ja Michael Korsin vaateimperiumien tuotteita.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hienostunut New Haven: 5 matkavinkkiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.