
Parhaat kirjat lahjaksi: Joulun kirjavinkit x 13
Kirja on aina hyvä valinta lahjaksi. Kotilieden toimitus kokosi vuoden parhaat lukuromaanit ja dekkarit paketiksi, josta löytyy jokaiselle jotain.
Dekkareita jännitystä kaipaavalle
Potter-kirjailijan faneille Harry Pottereiden luojan J.K. Rowlingin salanimellä kirjoittamassa dekkarissa karun yksityisetsivän puheille tulee pahoin häiriintynyt Billy, joka kertoo nähneensä lapsena rikoksen. Eräs ahdistunut ministeri palkkaa etsivän ja tämän työparin tutkimaan kiristystä, johon Billy liittyy. Älykästä juonenkehittelyä, osuvaa luonnekuvausta – ja romantiikkakin kytee hiljalleen. Robert Galbraith: Valkoinen kuolema, suom. Ilkka Rekiaro (Otava)
Lue myös: 5 x viihdyttävä lukuromaani: epookkia, nostalgiaa ja seikkailua
Nuoreen makuun Simon Kelleher julkaisee blogissaan juoruja lukiokavereistaan. Kun Simon kuolee kesken jälki-istunnon, hänen jälki-istuntotoverinsa tempautuvat epäillyiksi murhatutkintaan. Jokaisella epäillyistä on salaisuuksia, joiden paljastumisen he haluavat estää. The Breakfast Clubin ja Gossip Girlin maailmoista ammentava nuorten aikuisten romaani sopii joululahjaksi jokaiselle yli 14-vuotiaalle dekkarisielulle. Karen M. McManus: Yksi meistä valehtelee, suom. Inka Parpola (WSOY)
Vakoilusta innostuvalle Kun CIA:n tutkija Vivian Miller etsii soluttautuneita venäläisagentteja, hän avaa luvattomasti erään tiedoston. Siellä agenttien kuvien joukossa on hänen aviomiehensä, lastensa isä. Onko kuva virhe – vai onko hän tehnyt virheen rakastumalla vakoojaan? Kirjailija on itse työskennellyt CIA:ssa ja FBI:ssa, joten hän osaa luoda tarinaan kutkuttavia kiemuroita. Poikkeuksellisesti tässä jännitys tuodaankin kotiin, rakkaitten keskelle. Karen Cleveland: Koko totuus, suom. Maija Kauhanen (Gummerus)
Eksotiikan tarpeeseen Tyttö välittää kauneushoitolassa poikaystävänsä pyynnön: hänet pitäisi saada ”siloiseksi kuin persikka”. Karen tekee työtä käskettyä. Parin päivän päästä tyttö löydetään murhattuna. Kirja avaa kiinnostavasti ikkunaa kolumbialaisten naisten epätasa-arvoiseen maailmaan. Siinä rahalla saa oikeutta ja kauneudella valtaa. Naiset tekevät minkä voivat, miehet mitä tahtovat. Melba Escobar: Kauneussalonki, suom. Taina Helkamo (Aula & Co)
Karskiutta kestävälle New Yorkista löytyy ruumis, jonka rintaan on viilletty sana ”syötti”. Ja pian Lontoosta toinen, jonka rinnassa lukee ”nukke”. Agentit molemmin puolin Atlanttia säntäilevät aina pari askelta murhaajan perässä, ja ruumiiden määrä vain kasvaa. Synkkää aihetta piristää kirjailijan pikimusta huumori. Ei suositella herkkähermoisille, vaan ronskin toiminnan ystäville. Daniel Cole: Marionetti, suom. Jaakko Kankaanpää (Gummerus)
Viihdyttäviä ja koskettavia lukuromaaneja
Hänelle, joka rakastaa hienoa kieltä Katja Ketun vahva kirjeromaani ilottelee kielellä niin reippaasti, että heikompi kirjoittaja harhauttaisi lukijan. Nyt sitä ei tarvitse pelätä. Ojibwa-intiaanin ja suomalaisen naisen tytär Lempi, kahdesti syrjitty, muistelee ja etsii totuutta äitinsä katoamisesta Amerikassa vuonna 1973. Samoihin aikoihin Rosen isä menettää muistinsa. Intiaanireservaatissa limittyvät niin tosi ja mystiikka kuin viha ja rakkauskin. Kirja on Finlandia-ehdokkaana. Katja Kettu: Rose on poissa (WSOY)
Lue myös: 5 viihdyttävää kotimaista romaania – ota kirjasuosikit talteen!
Anteron tarinan ystäville Leimikot on hieno päätös Hannu Väisäsen omaelämäkerralliselle sarjalle, joka alkoi Vanikan paloista vuonna 2004. Leimikoissa Antero tarkastelee elämäänsä sidottuna tuoliin kotonaan Pariisissa – ja näin tosiaan tapahtui aikoinaan myös kirjailijalle itselleen. Afrikkalaistaustaisten nuorten ryöstäjien viskoessa Anteron omaisuutta ympäriinsä Antero kertoo heille tarinoita matkoistaan ja kotimaastaan Suomesta. Lisäksi Antero elää läpi Pariisin terrori-iskuja seuratessaan hätääntyneenä tiedotusvälineitä Lounais-Ranskan-kodissaan. Kaksi kotia. Kaksi käännekohtaa, joista on hyvä tarkastella siihen asti elettyä. Aiempien teosten tapaan Leimikot on moniin aisteihin vetoava romaani täynnä tarkkoja kuvia. Hannu Väisänen: Leimikot (Otava)
Inspiraation tarpeeseen Mia Kankimäki jättää päivätyönsä nelikymppisenä ja heittäytyy matkustelemaan ja kirjoittamaan. Toisessa teoksessaan hän kiertää maailmaa ammentaen inspiraatiota 1800-luvun naistutkimusmatkailijoista ja renessanssin unohdetuista naistaiteilijoista. Hurmaava kirja yhdistelee matkakertomusta ja historiankuvausta ja esittelee joukon naisia, jotka ovat löytäneet elämälleen suunnan kapinoituaan oman aikansa normeja vastaan. Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin (Otava)
Isyyttä pohtivalle Nelikymppinen pariskunta menettää lapsensa raskauden puolivälissä. Uusi raskaus saa pian alkunsa, ja kaksosvauvat syntyvät liian aikaisin mutta elossa. Juha Itkosen omakohtainen romaani kuljettaa läpi lapsen menettämisen surun, siitä seuraavan parisuhdekriisin ja keskoskaksosten selviytymistaistelun. Isän näkökulma raskauteen ja vauva-aikaan on kiinnostava ja tervetullut.
Juha Itkonen: Ihmettä kaikki (Otava)
Humoristiselle historian harrastajalle Tositapahtumiin perustuva romaani vie lukijansa 1900-luvun alkuvuosiin. Silloin Atelier Apollo -valokuvaamon perustaja Karl Emil Ståhlberg ryhtyi työryhmänsä kanssa kuvaamaan ensimmäistä suomalaista kinematografista näytelmäelokuvaa, joka sai nimekseen Salaviinanpolttajat. Romaani on hauskaa ja kutkuttavaa luettavaa, mutta huumorin joukkoon on nivottu taidokkaasti myös historiaa ja faktatietoa. Yhtä aikaa sivistävä ja viihdyttävä teos! Tuomas Marjamäki: Siitä tulikin farssi (Docendo)
Uusia ajatuksia janoavalle
Entisille hipeille Nuorena kirjailija Paulo Coelho oli hippi, pukeutui värikkäästi, poltteli marihuanaa ja etsi itseään reppureissaamalla. Omaelämäkerrallinen Hippi kertoo rakkaustarinan ja seikkailee enemmän tapahtumissa kuin mielen syövereissä. Nuori Paulo ja rakkauden kohde Karla tanssivat Hare Krishna -kulkueessa, joutuvat pidätetyiksi ja nauttivat toisistaan. Tekstistä puuttuu kipinää, mutta teos sopii hippinostalgiannälkäiselle. Paulo Coelho: Hippi (Bazar)
Musiikkia ja ruokaa rakastaville Riston valinta on kirkollis-kulinaarinen teos henkilökohtaisella otteella kirjoitettuna. Onkohan kellään muulla tullut aiemmin mieleen kirjoittaa kirjaa, jossa tarjoillaan lukijalle vuoroin musiikkiteoksia ja tietoutta niistä kullekin kirkkovuoden kuukaudelle, ja vuoroin kalaruokien reseptejä? Kaikki tämä ryyditettynä tunnelmapaloilla elämästä Kemiönsaaressa tai tarinoilla lapsuudesta. Musiikkitoimittajan syvällinen tietämys kirkkomusiikista vakuuttaa, mutta rento tarinankuljetus tekee kirjasta luettavan muillekin kuin klassisen musikin suurkuluttajille. Radiossa Riston valinta -niminen ohjelma on löytänyt faninsa jo 12 vuoden ajan. Risto Nordell, Riston valinta (Kirjapaja)
Lohdutusta surevalle Kirjan kannen maalauksessa nuori nainen kelluu joessa kukkia kädessään. Maalauksesta tuli Krista Launoselle tärkeä matkalla läpi surun rakkaan siskon kuoleman jälkeen. John Everett Millais maalasi Ofelia-taulun vuonna 1851. Mitä naiselle oli tapahtunut? Kirjailija näyttää lukijalle taidehistoriaa ja pohtii naisen osaa. Ja suree. Hän kadehtii Viktorian ajan ihmisiä, jotka suruharsoin, surunapein ja mustin vaattein näyttivät surunsa, joka nyt kätketään. Krista Launonen: Ofelian suru (Avain)
Kommentoi
Kommentoi juttua: Parhaat kirjat lahjaksi: Joulun kirjavinkit x 13