Kulttuuri

Kaipaatko tekemistä yhteisiin illanviettoihin? Asiantuntija vinkkaa parhaat lautapelit aikuisille

Asiantuntija listaa seitsemän aikuiseen makuun sopivaa peliä, jotka pitävät taatusti pelaajansa tyytyväisinä.

Korttien lätkiminen, nopan heittäminen ja pelinappuloiden siirtely ovat monille lapsuudesta tuttuja aktiviteetteja. Lautapelien pelaamisen ei kuitenkaan tarvitse jäädä pelkästään lapsuusvuosien iloksi. Pelaaminen on kasvattanut vuosien saatossa suosiotaan, ja nykyisin markkinoilta löytyy vanhojen tuttujen Monopolyn, Kimblen ja Trivial Pursuitin lisäksi lukuisia pelejä, jotka tempaavat mukaansa aikuisetkin.

Lautapelit.fin myyntipäällikkö Linda Bremer arvelee korona-ajan lisänneen lautapelien kysyntää entisestään. Vuorovaikutus ja sosiaalisuus nousevat uuteen arvoon, kun suurin osa ajasta vietetään kotona etätöitä tehden ja lähikontakteja rajoittaen.

”Ihmiset haluavat viettää aikaa yhdessä. Halutaan nähdä vastustajan ilmeet ja eleet ja olla läsnä. Lautapelejä pelatessahan sitä ollaan”, Bremer pohtii.

Myös lautapelien kilpailulliset elementit saavat Bremerin mukaan yhä useamman innostumaan pelaamisesta. Hyvässä hengessä toisia vastaan mittelöinti sopii myös yhteisen illanvieton ohjelmanumeroksi.

”Harvoin kutsutaan ihmisiä kylään niin, ettei ole suunniteltu mitään tekemistä. Usein joko syödään tai kokataan tai pelataan lautapelejä.”

Lue myös: Netflix-elokuvat: Nämä 10 leffaa kannattaa katsoa juuri nyt

Parhaat lautapelit aikuisille: millainen on hyvä lautapeli?

Bremerin mielestä hyvät lautapelit aikuisille rakentuvat oikeanlaisesta sekoituksesta tuuria ja taktiikkaa. Turhan taktisessa pelissä voittaa aina taidoiltaan paras pelaaja, mutta tuurin astuessa mukaan myös kokemattomammilla pelaajilla on mahdollisuus voittoon.

”Esimerkiksi shakissa voittaa aina parempi pelaaja. On hyvä, että pelissä on olemassa jonkinlainen tuurielementti, mutta tuuria ei saa olla niin paljoa, etteikö pelaaja kokisi tehneensä oikeat valinnat voittaakseen pelin.”

Bremeriä miellyttää monissa aikuisten lautapeleissä myös se, kun jokin piste-elementti pysyy salaisena loppuun saakka. Tällaisissa peleissä kaikkia pisteitä ei näe heti, eikä jo alussa napattu johtoasema välttämättä johda ylivoimaiseen voittoon.

Tuuria, taktiikkaa ja pisteidenlaskun jännitystä sisältävät Bremerin mukaan lähestulkoon kaikki modernit ja uudenaikaiset lautapelit. Esimerkiksi klassikkopeli Catan ja uudempi lautapeli Quest for El Dorado yhdistelevät näitä elementtejä.

Millainen peli kannattaa ostaa aikuiselle lahjaksi?

Lautapeli on viihdyttävä ja pitkäikäinen lahjaidea, mutta oikeanlaisen pelin valitseminen toiselle saattaa tuottaa hankaluuksia. Bremerin mukaan liikkeelle kannattaa lähteä pohtimalla, minkä tyyliselle ihmiselle lahjaa hankitaan, ja onko toiveissa kaksin- vai moninpeli.

”Jos tietää, mistä peleistä kyseinen henkilö on aiemmin pitänyt, pääsee sillä jo pitkälle. Jos ei yhtään tiedä, lähtisin liikkeelle jollakin tutulla ja turvallisella vanhalla klassikolla ja palkitulla perhepelillä, kuten esimerkiksi Menolippu tai Carcassonne.”

Bremerin mukaan kaksi Suomessa jaettavaa suurta pelipalkintoa, Suomen Leluyhdistyksen jakama Vuoden peli -palkinto ja suomalaisten lautapelibloggaajien jakama Pelaajien valinta auttavat kuluttajaa valitsemaan taatusti mukaansatempaavan pelin. Lautapelit.fin myydyimpiin peleihin lukeutuva Quest for El Dorado pokkasi sekä edeltävänä että kuluvana vuonna molemmat palkinnot vuoden parhaana strategia- ja perhepelinä.

”Lisäksi tämän vuoden myydyimpiä pelejä ovat kaikki erilaiset pakohuonepelit, joita löytyy todella paljon monilta eri julkaisijoilta.”

Lue myös Anna.fi: Seikkailua, ongelmanratkaisua, huumoria… Listasimme 10 kiinnostavinta lauta- ja seurapeliä aikuisille

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaipaatko tekemistä yhteisiin illanviettoihin? Asiantuntija vinkkaa parhaat lautapelit aikuisille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.