Pokkarit eivät enää vedä, mutta noidat ja seksi kiinnostavat kovakantisinakin – näitä kirjoja jonotetaan tänä syksynä

Ihmiset haluvat lukea nyt erityisesti tietokirjoja, erityisesti tarinallisia sellaisia. Selvitimme, mitä kirjoja jonotetaan tänä syksynä kirjastoissa ja mitkä myydään loppuun kirjakaupoista.

Kysyimme kolmelta kirja-alan ammattilaiselta, mikä kirjamaailmassa vetää tänä syksynä.

Lue myös: Parhaat uutuuskirjat x 7 – Kotilieden toimitus valitsi suosikkinsa: nämä kirjat haluat lukea!

Millaiset kirjat ovat nyt nousussa maailmalla?

Katja Leino, Gummeruksen myynti- ja markkinointijohtaja:

”Maailmalla trendinä näkyy ­noidista kertovat kirjat. Meiltäkin tulee tänä syksynä noidista sekä romaani että tietokirja, joka kertoo noidista ja noitavainoista ennen ja nyt.

Seksiä syksyn kirjoissa on paljon. Sarah J. Maasin Valtakunta-sarjan ensimmäinen osa on vähän kevyempää kauraa, mutta sitten meno muuttuu.

Myös lukijoiden halu tietokirjoihin näkyy, ja siihen vastataan. Erityisesti kysyntää on tarinallisille tietokirjoille.

Trendi, joka jatkuu tämänkin syksyn kirjoissa, ovat autofiktiot, kuten Antti Röngän esikoisromaani Jalat ilmassa. Kalle Päätalo on oikeastaan autofiktion isä, ja tänä vuonna on hänen 100-vuotisjuhlansa.”

Mitä kirjoja hankitaan nyt kirjastoon?

Informaatikko Laura Kärpijoki, ­Helsingin kaupunginkirjasto:

”Nimekkäiden kirjailijoiden teokset ovat varmoja nakkeja, kuten Olli Jalosen Merenpeitto. Myös tietyt elämäkerrat, esimerkiksi Jari Tervon Loiri, ovat kysyttyjä.

Myös populaaritietokirjallisuus, niin sanottu brainy books, on nousussa, esimerkkinä Idiootit ympärillämme.

Perusdekkarit vetävät aina. Kun johonkin dekkarisarjaan tulee uusi osa, sitä kysytään. Ja lasten tietokirjoille kirjastoissa olisi enemmän kysyntää kuin niitä Suomessa julkaistaan.

Valtaosa Helsingin kaupunginkirjaston syksyn uudesta suomalaisesta kirjallisuudesta on tilattu kustantajien ennakkotietojen perusteella jo viime keväänä.”

Mikä myy kirjakaupassa juuri nyt?

Kirsti Kemppainen, Akateemisen ­kirjakaupan hankintapäällikkö:

”Tämä syksy on meillä vahvaa muistelmien, elämäkertojen ja historiakirjojen aikaa. Myös niihin liittyvät keskustelut kirjakaupoissa vetävät hyvin kuulijoita. Esimerkiksi Erkki Liikasen muistelmilta odotamme hyvää myyntiä.

Viime vuosina selvää nousua ovat tehneet brainybooksit, joista Yuval Noah Hararin Sapiens on tunnetuin esimerkki. Tietokirjallisuus kaikkinensa myy hyvin.

Lue myös: Mikä on paras kirja ikinä? Kerro suosikkisi ja äänestä nyt!

Perinteinen kirjaformaatti tuntuu olevan tietokirjassa yhä paras käyttöliittymä. Sen sijaan pokkarit eivät vedä entiseen tapaan. Ehkä syynä on osittain se, että ihmiset ovat harkitsevimpia sen suhteen, mitä ostavat fyysisenä esineenä.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pokkarit eivät enää vedä, mutta noidat ja seksi kiinnostavat kovakantisinakin – näitä kirjoja jonotetaan tänä syksynä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X