Mikä ihmeen analfabeetti? Testaa 10 kysymyksellä, kuinka hyvin hallitset sivistyssanat!

Ovatko sivistyssanat hyppysissäsi? Selvitä asia hauskan testin avulla!

Sivistyssanat ovat toisista kielistä lainattuja sanoja, jotka eivät ole täysin kotiutuneet suomen kieleen. Sivistyssanoissa on usein esimerkiksi suomen kielelle vieraita äänteitä. Monet sivistyssanat ovat latinalaista, kreikkalaista ja englantilaista alkuperää.

Kuinka hyvin sivistyssanat ovat sinulla hallussa? Tee testi ja ota selvää!

Lue myös: Jompi kumpi vai jompikumpi? Kirjoitetaanko nämä sanat yhteen vai erikseen? Testaa, kuinka hyvin tunnistat yhdyssanat 

Testaa, ovatko sivistyssanat hyppysissäsi

Lue myös: Kuinka hyvin hallitset lyhenteet? Tee 10 kysymyksen testi!

Sivistyssana vai vierassana?

Tavallisessa kielenkäytössä puhutaan monesti sivistyssanoista. Kielitieteissä käsitettä pidetään kuitenkin vanhentuneena. Ennen hienolta kuulostavat vierasperäiset sanat esiintyivät lähinnä tieteellisissä julkaisuissa ja kulttuuri-ihmisten puheessa. Sivistyssanoja käyttämällä pystyi osoittamaan, että kuuluu sivistyneiden ihmisten joukkoon.

Nykyään sivistys on kaikkien saatavilla. Sivistyssanan käsitteelle ei sinänsä ole siis tarvetta. Kielitieteessä sivistyssanoja kutsutaan nykyään vierassanoiksi. Vierassanat jaetaan yleislainoihin, erikoislainoihin ja sitaattilainoihin.

  • Yleislainoja ovat vierasperäiset sanat, jotka ovat kotoistuneet suomen kieleen. Tällaisia sanoja ovat esimerkiksi hotelli ja virus.
  • Erikoislainoja ovat vierasperäiset sanat, joissa on vieraskielisiä äänteitä. Tällaisia sanoja ovat esimerkiksi byrokratia ja inflaatio.
  • Sitaattilainoja ovat vierasperäiset sanat, joita käytetään suomen kielessä sellaisinaan. Tällaisia sanoja ovat esimerkiksi exlibris ja tax-free.

Lähde: Kielitoimiston sanakirja ja Matti Räsänen: Vierassanojen kirjoitusongelmat (Kielikello 3/2002)

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mikä ihmeen analfabeetti? Testaa 10 kysymyksellä, kuinka hyvin hallitset sivistyssanat!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X