Kulttuuri

Tunnetko jo Slovenian herttaisen pääkaupungin? Nappaa tärpit iloiseen Ljubljanaan

Slovenian pääkaupunki Ljubljana on helppo ottaa haltuun yhden päivän aikana. Helppokulkuinen ydinkeskusta suorastaan kutsuu tutustumaan siihen jalkaisin. Keskustaa halkoo Ljubljanicajoki, jonka varrelta löytyy viihtyisiä kahviloita ja kävelyteitä.

Nauti aamiainen Ljubljanan keskustorilla

Päätän tutustua heti aamutuimaan runoilija Vodnikovin mukaan nimetyn aukion aitoon toritunnelmaan.

Lue myös: Koe 7 unohtumatonta elamystä: nämä matkat jokaisen tulee tehdä kuolemaa

Aivan Ljublianan ydinkeskustassa sijaitsevan torin kojuista löytyy juustoja, muhkeita kukkakimppuja, tuoreita hedelmiä sekä käsitöitä.

Aikaisin aamusta torin tunnelma on mukavan leppoisa, eikä aurinko porota vielä liian kuumasti. Paikalliset siemailevat torikahvilan pöydissä kahvia.

Torin kojuista löytää vihanneksia, kukkakimppuja, hedelmiä sekä käsitöitä. © Anu Kiiveri

Kassiini sujahtaa tuliaisiksi muun muassa tuoretta hunajaa, mineraalirikasta suolaa ja sokerissa paahdetuttuja manteleita.

Sateen yllättäessä toriin voi tutustua myös katetun alueen myyntikojuja tutkien. Perjantai-iltaisin torilla järjestetään huiman suosion saavuttanut Open Kitchen -tapahtuma, jossa slovenialaiset kokit valmistavat ruokaa asiakkaiden silmien edessä.

Lähde kävelylle joenvarteen

Ljubljanan kompakti koko sekä helppokulkuisuus ovat mainioita syitä tutkia keskustaa kävellen tai pyörällä.

Jatkan torilta aivan kivenheiton päähän valkoiselle Kolmoissillalle. Siltaa pitkin pääsee vanhasta kaupungista keskustaan.

Kolmoissilta on tunnettu kohtaamispaikka ja ehkä eräs kaupungin kuvatuimmista kohteista. Aivan sillan tuntumassa on vaaleanpunainen Fransiskaanikirkko, jonka portailla juon aamukahvini.

Ljubljanan symboli on lohikäärme ja suuntaan seuraavaksi kahden lohikäärmepatsaan vartioimalle sillalle. Tarinan mukaan Ljubljanan kaupunki on perustettu sillan kohdalle, sillä roomalaiset kukistivat täällä hurjan lohikäärmeen.

Gelateria Romantikassa kannattaa maistaa kanelilla tai slovenialaisella potica-kakulla maustettua jäätelöä.

Päivän lämmetessä jäätelöhammastani alkaa kolottaa, joten poikkean sisään Gelateria Romantika -jäätelöbaariin. Jäätelötiskissä on tarjolla hieman erikoisempia makuja kuten kanelilla tai slovenialaisella potica-kakulla maustettua jäätelöä. Päätän kokeilla kanelin makua. Reilunkokoinen annos maksaa noin 2 euroa.

Syö lounasta suositussa Monstera-bistrossa

Käveltyäni keskustaa ristiin ja rastiin maistuu lounas.

Suuntaan suosituksesta aivan ydin keskustassa sijaitsevaan Monstera-bistroon. Ulospäin vaatimattoman näköisessä ravintolassa on vain muutamia pöytiä. Paikka on remontoitu tyylillä ja skandinaavisen hillitysti.

Tilaan kahden ruokalajin lounaan. Saan eteeni makoisaa sosekeittoa uunituoreella leivällä höystettynä.

Paikan parrakas omistaja, Bine Volcic, on kotimaassaan tunnettu kokki, joka on esiintynyt myös televisiossa. Slovenialaisella otteella mutta trendikkäällä twistillä valmistettujen ruokien menu vaihtuu usein. Pääruoaksi valitsemani hitaasti kypsytetty liha perunasoseen kera on niin täyttävää, että jälkiruoka jää vain haaveeksi.

Monstra Bistron parrakas omistaja Bine Volcic on kotimaassaan tunnettu tv-kokki

Ruokajuomana maistelen talon valkoviiniä, jota myös paikalliset juovat usein lounaalla. Sloveniassa annosten koot ovat reiluja, eikä vieras saa koskaan poistua talosta nälkäisenä.

Hintaa kahden ruokalajin lounaalle tuli noin 18 euroa.

Rentoudu Ljubljanan Tivoli-puistossa

Ruoan jälkeen päätän kävellä Tivoliin, Ljubljanan suurimpaan puistoon.

Suuressa puistossa on hyvin hoidettua nurmikenttää, mutta myös luonnontilassa olevia viheralueita.

Hiekkakentällä pieni ryhmä joogaa omassa rauhassaan. Muutamaa pyöräilijää lukuun ottamatta tunnelma alueella on rauhallinen.

Puiston halki kulkevan hiekkatien varrella on taidenäyttely.

Kaupunkilaiset saapuvat Tivoliin piknikille ja ulkoilemaan.

Keskikesällä viihtyisä puisto herää eloon, kun paikalliset saapuvat sinne piknikille ja rentoutumaan.

Lue myös: Puutarhurin matkakohteet: tunnetko nämä Englannin ihanat puutarhat?

Oikeastaan harmittaa, että en ottanut itse mukaan vilttiä ja retkieväitä, sillä nurmikko vaikuttaa kutsuvalta.

Alueella toimii myös museo, joka toimii alueen renessanssityylisessä linnassa. Laajalta ulkoilualueelta löytyy myös muun muassa eläintarha.

Ihaile maisemia jokiretkellä

Ljubljanan kaupunkikuvaan kuuluvat ehdottomana osana kaunis Ljubljanicajoki ja sitä ylittävät lukuisat sillat.

Usean kerran päivässä liikennöivät jokiveneet tekevät tunnin mittaisia ajeluita pitkin ikonista jokea. Hintaa retkelle kertyy 10 euroa aikuiselta ja 5 euroa lapsilta.

Verkkainen jokilaiva lipuu pitkin jokea, samalla kun ihailen Ljubljanan rakennusten kaunista arkkitehtuuria.

Ssporttinen tapa tutustua Ljublianaan on hypätä sup-laudalle.

Katsoessani vehreitä joenpientareita on helppo ymmärtää, miksi Ljubljana on valittu muutama vuosi takaperin Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi.

Veneretki vie lukuisten siltojen ali ja ohi joenvarren kahviloiden. Vastaan tulee muita turistiveneitä, mutta muutoin joella on kiireetön ilmapiiri.

Lue myös: Koe Keski-Euroopan ihanat joulutorit vaivattomasti jokiristeilyllä

Jos haluaa kokeilla sporttisempaa tapaa tutustua kaupunkiin, voi hypätä sup-laudalle.

Tee ostoslöytöjä Ljubljanan vanhassakaupungissa

Ljubljanan idyllinen vanhakaupunki jugendrakennuksineen jää Linnavuoren ja Ljubljanicajoen väliselle alueelle.

Suuntaan pieniin liikkeisiin, joista löydän tuliaisiksi käsintehtyä suklaata, paikallista hunajaa ja kurpitsansiemenöljyä.

Vanhassakaupungissa on paljon ihania pikkuputiikkeja.

Katutaiteilijoiden ympärille on kokoontunut paljon yleisöä ja minäkin seuraan tovin erään esiintyjän soitantaa. Tunnelma on kävelykaduilla melko vilkas, vaikka turistikausi on vasta aluillaan.

Tutkin hieman kapeita kujia, joita risteilee alueella paljon. Istahdan aurinkoiselle terassille tarkkailemaan ohi kulkevia kaupunkilaisia.

Ihmettelen, sillä kenelläkään ei tunnu olevan kiire mihinkään.

Kiipeä Ljubljanan linnalle

Ljubljanski grad eli Ljubljanan keskiainainen linna seisoo ylväänä kukkulan päällä. Kiinnitin huomiota linnan ylvääseen ulkomuotoon jo saapuessani kaupunkiin.

Vanhastakaupungista lähtee jyrkkä hiekkatie huipulle ja päätän kiivetä sinne jalkaisin.

Ljublianan linnan pihalta voi nähdä yli kaupungin.

Yllättävän haastava nousu saa hengästymään, mutta onneksi olen varautunut hyvillä jalkineilla. Hiekkaisessa mäessä vastaan tulee liukastelevia turisteja, joten alaspäin aion napata näköalahissin.

Valoisan aikaan linnan pihalta voi nähdä pitkälle yli kaupungin. Illalla Ljubljanan kaupunki kylpee valoissa ja linnan uumenissa voi myös illallistaa. Linnaan on ilmainen sisäänpääsy, mutta linnan torniin joutuu maksamaan pienen sisäänpääsymaksun.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tunnetko jo Slovenian herttaisen pääkaupungin? Nappaa tärpit iloiseen Ljubljanaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.