Kulttuuri

Nyt se on selvillä: tämä on suomen kielen kaunein sana! Lukijat äänestivät 10 kauneinta sanaamme

Kotilieden lukijat äänestivät suomen kielen kauneimmaksi sanaksi äidin. Asiantuntijan mukaan sana on saattanut alun perin syntyä lapsen jokeltelun seurauksena.

Mikä on suomen kielen kaunein sana? Pyysimme Kotilieden lukijoita äänestämään kielemme sanaa, jossa on heidän mielestään erityinen tunnelataus tai sanaa, joka sointuu suussa poikkeuksellisen kauniisti.

Äänestyksessä oli mukana 30 eri tavalla kaunista sanaa, joista lukijat saivat äänestää omaa suosikkiaan. Sanat äänestykseen valittiin lukijoiden Facebookissa ehdottamien suosikkien pohjalta.

Voittaja oli ylivoimainen. Suomen kauneimmaksi sanaksi nousi sana äiti. Lähes annetusta 1400 äänestä sana äiti haali jopa 17 prosenttia.

Voittajan kohdalla on selvää, että äänestäjien vaakakupissa on painanut äänteiden lisäksi myös sanan vahva tunnearvo ja merkitys.

Toiselle sijalle nousi sana pumpulipilvi. Kolmanneksi puolestaan tuli sana rakas.

Lue myös: Suomen kielen ärsyttävin sana on kotoisin Turusta – lukijat äänestivät 20 suomen kielen ärsyttävintä sanaa

suomen kielen kaunein sana
Tältä näyttää sääilmiö, jota kutsutaan pumpulipilviksi. © iStockphoto

Syntyikö suomen kielen kaunein sana lapsen jokeltelusta?

Mistä tämä suomen kielen kauneimmaksi sanaksi äänestetty sana on sitten peräisin? Kielitoimiston sanakirjan toimittaja Ilona Paajasen mukaan sana äiti on todennäköisesti vanha germaaninen lainasana – onhan suomen kieli saanut paljon aineksia vieraista kielistä. 

On myös esitetty ajatus, että sana äiti ei olisikaan laina, vaan alkuperä saattaisi olla lapsen jokeltelussa.

Paajanen ei ollut juuri yllättynyt voittajasanasta. Sana äiti on nimittäin ollut kärkisijoilla myös muissakin vastaavissa äänestyksissä. 

”Äitihän on aika ainutlaatuinen sana suomen kielessä. Ei ole toista sanaa, joka rimmaisi sen kanssa. Se ei oikeastaan muistuta mitään muuta sanaa”, hän sanoo.

Sen sijaan pumpulipilven sijoitus tuli hauskana yllätyksenä asiantuntijallekin. Pumpulipilvellä viitataan pumpulia muistuttaviin poutapilviin.

”Vielä 50–60-luvuilla sana pumpuli on kuitenkin tarkoittanut ensisijaisesti puuvillaa. Suomen kielessä sana pumpulipilvi on siis varsin nuori.”

Oletko samaa mieltä äänestystuloksen kanssa? Mikä on sinun mielestäsi suomen kielen kaunein sana?

Lue myös: Oletko todellinen murremestari? Tee 12 testiä ja selvitä, kuinka hyvin hallitset suomen murteet

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nyt se on selvillä: tämä on suomen kielen kaunein sana! Lukijat äänestivät 10 kauneinta sanaamme

Sinun täytyy kommentoidaksesi.