Kulttuuri

Tiedätkö, miten Suomen lippu pitää säilyttää? Testaa, kuinka hyvin tunnet siniristilippumme

Lippu salkoon! Suomen lipun päivää vietetään juhannuspäivänä. Laadimme lipun merkkipäivän kunniaksi hauskan testin.

Suomen lippu on yksi suomalaisuuden tärkeimmistä symboleista. Lipun nostaminen salkoon onkin hieno tapa juhlistaa elämän iloja ja arvokas keino osoittaa kunnioitusta sekä kertoa surusta.

Suomalainen lippukulttuuri on salliva, joten lipun voi nostaa salkoon melko matalalla kynnyksellä muinakin kuin virallisina ja suositeltavina liputuspäivinä.

Yleensä Suomen lippu nousee salkoon jostain muusta syystä kuin itsensä tähden, mutta juhannuspäivänä lippu liehuu myös omaksi kunniakseen. Silloin vietetään Suomen lipun päivää.

Lue myös: Mikäs se siellä liehuu? Testaa 10 kysymyksen visalla, kuinka hyvin tunnet eri maiden liput!

Kuinka hyvin tunnet Suomen lipun käyttöön liittyvät periaatteet? Testaa!

Suomen lippu saavutti asemansa vuonna 1918

Useimmiten Suomen lipusta nähdään kansallislippu eli tavallinen siniristilippu. Lipusta on olemassa myös kaksi muuta tyyppiä käyttötarkoituksen mukaan: suorakaiteinen valtiolippu ja kielekkeinen valtiolippu.

Ennen Suomen itsenäistymistä Suomen virallisena lippuna oli ensin Ruotsin ja sittemmin Venäjän lippu. Ruotsin ja Venäjän alaisuudessa Suomella oli virallinen vaakuna mutta ei lippua.

Keskustelu Suomen lipusta ja kansallisväreistä alkoi viritä jo 1800-luvun puolivälissä. 1850- ja 1860-luvuilla esitettiin useita erilaisia ehdotuksia Suomen lipuksi, ja tuolloin lipun väreiksi vakiintuivat sininen ja valkoinen. Virallista asemaa lippu ei kuitenkaan vielä tuolloin saanut.

Virallisesti siniristilippu hyväksyttiin Suomen lipuksi vuonna 1918. Lippuluonnoksen laativat samana vuonna taiteilijat Eero Snellman ja Bruno Tuukkanen.

Lähteet: Sisäministeriö, Presidentti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiedätkö, miten Suomen lippu pitää säilyttää? Testaa, kuinka hyvin tunnet siniristilippumme

Sinun täytyy kommentoidaksesi.