Oletko todellinen murremestari? Tee 12 testiä ja selvitä, kuinka hyvin hallitset suomen murteet

Suomi on pullollaan eri murteita, ja sekös on hienoa! Tee joukko Kotilieden huippusuosittuja murretestejä ja selvitä, millä tolalla murretietämyksesi on.

Suomi on erittäin murrerikas kieli. Sitä se on ollut jo tuntuvan tovin. Suomen murteet ovat syntyneet aikana, jolloin valtaosa suomalaisista eleli koko ikänsä samassa kylässä tai pitäjässä. Niinpä monelle kylälle ja pitäjälle muodostui oma tapansa jutella.

Nykyään tilanne on toinen, ja perinteisten murteiden on ennustettu ja pelätty vähitellen katoavan. Niin ei ole kuitenkaan käynyt.

”Kyllä murteet säilyvät – muodossa tai toisessa – niin kauan kuin ihmiset jaksavat huuliaan heiluttaa”, vakuutti kielentutkija Erkki Lyytikäinen Kotilieden haastattelussa.

Murteiden arvostaminen vaikuttaa itse asiassa vain kasvaneen. Monelle omalla murteella poriseminen onkin iso osa identiteettiä, eräänlainen tapa kiinnittyä maailmaan ja ihmisiin ympärillä.

Kaikki suomalaiset eivät puhu murretta, mutta moni pystyy vaihtamaan murretta jopa lennosta. 

”Meillä kaikilla suomea äidinkielenään puhuvilla on valtava repertuaari eri tyylejä käytössämme. Vierasta kieltä puhuttaessa se on yleensä paljon kapeampi”, kertoi suomen kielen apulaisprofessori Johanna Vaattovaara Kotiliedelle aiemmin. 

Lue myös: Muuttuuko murteesi eri seurassa? Tutkija selittää tapaa, jolla voi jopa lepyttää vaikean ihmisen

Suomen murteet: Testaa taitosi 12 visalla! 

Kukaan ei voi turista kaikkia suomen murteita suvereenisti. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö useista murteista ja puhetavoista voisi olla jonkinlaista tuntumaa.

Kuinka hyvin sinä hallitset erilaiset murteet ja puhetavat? Kokosimme tähän juttuun Kotilieden 12 huippusuosittua – ja leikkimielistä – testiä, jotka panevat kokeneenkin kielikonkarin koetukselle.

Nääs ja kyl maar! Puhutko Tampereen murretta niin sujuvasti, että Matti Näsä ja Timo Jutila olisivat ylpeitä? Kuinka hyvin sinulta luonnistuu ristiriitaisia tunteita herättävä Turun murre?

Helsinkiläistä puhetapaa ei ole nimitetty koskaan murteeksi, mutta testaa nyt hyvä ihminen siitäkin huolimatta, kuinka sujuvasti osaat Stadin slangia!

Perinteisesti murteet on jaettu kahteen pääryhmään: itä- ja länsimurteisiin. Joidenkin tutkijoiden mukana myös pohjoismurteet voidaan erottaa omaksi alueekseen.

Osaatko Rovaniemen murretta, miten hyvin poriset Oulun murretta? Testimme kertovat vastauksen. Samalla voit testata, osaatko meänkieltä, jota puhutaan Tornionlaaksossa Ruotsissa ja Suomessa. Meänkieli yhdistää luovasti suomen ja ruotsin kieliä.

Savon murre ei päästä kuulijaansa tai lukijaansa helpolla, ellei sitten satu olemaan savolainen. Etelä-Karjalan murre ei sekään ole simppeleimmästä päästä. Entä miten sinulta sujuu Saarijärven murre

Länsi-Suomi on pullollaan hauskoja murteita, jotka saattavat saada niihin perehtymättömän päästään pyörälle! Rauman murre on monen korvaan niin erikoista, että se ei kuulosta suomelta ensinkään. Porin murre ei sekään luonnistui ihan jokaiselta.

Etelä-Pohjanmaan murre on monelle tuttua Lauri Tähkän musiikista. Mutta tiedätkö, mitä eteläpohjalainen tarkoittaa, kun hän puhuu kusiluistimista?

Lähteenä käytetty myös: Kotus

Avainsanat

Keskustelu

Van, miksettä maeninnunna Kaenuun murretta? Se oesi haoska testata, siihen ei taevu ihan jokkaenen. Koettakaapa seoraavalla kerralla muistoa sehi!

Mä oon savosta, enkä kyl mitää ymmärtäny noita sanoja? Puhunko mä sit jotain muuta, vai enkö ymmärrä omaa murretta?

Kommentoi juttua: Oletko todellinen murremestari? Tee 12 testiä ja selvitä, kuinka hyvin hallitset suomen murteet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X