Kulttuuri

Tajuatko taidetta?

Abstakti, ei-esittävä taide saa aikaan monia tunteita. Joku ihailee, joku inhoaa, joku ei vain tajua.

Laila Pullisen työ Omakuva


Laila Pullisen Omakuva

Ja niin sen pitääkin, sanoo taidepedagogi Johanna Kull Kuntsin taidemuseosta Vaasassa.
– Taide herättää tunteen, vaikkei sitä ymmärtäisikään.

Kotiliedessä 5/14 on juttu modernista taiteesta. Toimittaja Mia Kuntsi kiertää Laila Pullinen — Valon kaari -näyttelyä lasten kanssa ja pohtii, pitääkö ja voiko taidetta ymmärtää.

Abstraktin taiteen herättämää elämystä voi olla vaikea muotoilla sanoiksi. Eikä tarvitsekaan, joskus pelkkä esteettinen elämys riittää.

Katsotko sinä mielelläsi abstraktia taidetta? Pyritkö ymmärtämään, mitä taiteilija on yrittänyt teoksellaan sanoa? Herättääkö taide sinussa tunteita?

Kerro ajatuksistasi!

Laila Pullinen – Valon kaari avoinna Kuntsin modernin taiteen museossa
Vaasassa 20.4. asti

Kuva: Vesa Aaltonen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tajuatko taidetta?

Sierra1.6

Taidetta ei tarvitse ymmärtää! Olen huomannut ihmisten käyttävän väärin ymmärtää-verbiä, kun puhutaan taiteesta. Itse kuuntelen klassista musiikkia, koska pidän siitä -en kuitenkaan aina ”ymmärrä” sitä. Monet sanovat minulle, etteivät halua kuunnella klassista musiikka, koska eivät ymmärrä sitä -he kuitenkin tarkoittavat tällä ei ymmärtämisellä sitä etteivät pidä po. musiikista. Ja samanlaisia kommentteja olen kuullut myös tauluista ja patsaista. Minusta näiden ”ymmärtämättömien” olisi syytä aivan ensin ymmärtää ero ymmärtämisen ja pitämisen/inhoamisen välillä! Taidetta ei siis tarvitsekaan ”ymmärtää”, mitä tuolla ymmärtämisellä sitten ymmärretäänkin. Itselle käsittämätön visuaalinen tai auditiivinen taideteos voi olla silti sellainen, josta pitää! Siinä voi olla silmiä viehättäviä värejä, muotoja tai sointuja. Ja taideteoksesta ei tarvitse pitää, jos se ei miellytä -oli se sitten ”ymmärrettävä” tai ”ei-ymmärrettävä”.

Tyhmä

En käsitä, miksi minun pitäisi nauttia kaikenlaisista taiteista! Jos lapsi tekee kivan askartelujutun, tykkään tietysti mutta jos aikuinen ”taiteilija” kasaa vanhoja laatikoita ja tulosta pitäisi ihailla ja YMMÄRTÄÄ, en totisesti nayti enkä tykkää.

Minusta ihmisten aliarvioimista, koko ”nykytaide.”

Toimitus

Kiinnostavaa kuulla, miten koette taiteen! Nykytaide herättää paljon ajatuksia. On ihan totta, että kaikki eivät pidä samoista asiosta ja toisaalta voi myös nauttia asioista, joita ei täysin ymmärrä.

Sirpamamma

Olen ”Tyhmän” kanssa samaa mieltä. Lapsilta kysyttiin, mitä he pitävät ”Nykytaiteesta” ja moni ihmetteli, että mitä se on! Lasten suusta jne…..

Sumaya

Laila Pullin omakuvalla ei ole mitään tekemistä taiteen kanssa. Abstraktikin voi kuitenkin olla taidetta, kuten Wasili Kandinsky, Paul Klee, Jackson Pollock.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.