Kulttuuri

Mitä kannattaa lukea tänä talvena? 6 kirjallisuuden ystävää paljastaa: ”Kirja herätti pakahduttavan tunteen, jota on vaikeaa sanoittaa”

Nyt on aika ottaa käteen kuppi kuumaa juomaa ja käpertyä nojatuoliin lukemaan hyvää kirjaa!

Maailma on niin täynnä hyvää luettavaa, että joskus pää menee pyörälle vaihtoehtojen äärellä. Silloin toisen kirjallisuutta rakastavan lukijan suositus auttaa.

Pyysimme kuutta kiinnostavaa kirjallisuusihmistä paljastamaan viime aikojen vavahduttavimmat lukukokemukset. Nämä kirjavinkit johtavat mieleenpainuvien lukukokemusten äärelle!

Lue myös: Lojuuko kotonasi pino kirjoja ilman paikkaa? Nämä 11 ratkaisua saavat kirjojen säilytysongelmat katoamaan – ja huokailemaan ihastuksesta

Kirjailija Roope Lipastin kirjavinkit talveen:

Roope Lipasti
Kirjailija Roope Lipastin uusin romaani Porakonekirjoittaja (Atena) ilmestyy maaliskuussa 2023. Romaani kertoo viisikymppisestä kirjailijasta, joka kohtaa omintakeisia lukijoitaan ja joka päätyy hakemaan uutta työpaikkaa. Lipastin lasten seikkailuromaani Palavan kaupungin lapset (WSOY) palkittiin helmikuussa Runeberg Junior -palkinnolla.  © Riikka Kantinkoski

Leena Parkkinen: Neiti Steinin keittäjätär (Otava, 2022)

Neiti Steinin keittäjä

”Jännä ja huima historiallinen romaani Paraisilta Pariisiin ja viime vuosisadan alkupuolelle. Leena Parkkinen on tosi taitava rakentamaan ajankuvaa, sitä oikein tuntee siirtyvänsä sata vuotta taaksepäin! Kirja sopii kelle tahansa, mutta ruokakuvaustensa ansiosta etenkin ihmisille, joilla on toisinaan nälkä.”

Eeva Turunen: Sivistynyt ja miellyttävä ihminen (Siltala, 2022)

Sivistynyt ja miellyttävä ihminen

”Törmäsin tähän kirjakaupassa täysin sattumalta, avasin sen ihan muina kirjailijoina ja ihastuin heti. Kirja on vähän outo ja tosi hauska. Sen voisi ehkä ihan jo taiton perusteella luokitella jopa kokeilevaksi, mutta ei pidä pelästyä, teksti imee mukaansa.”

Hannu Salmi: Tunteiden palo – Turku liekeissä 1827 (Otava, 2022)

Tunteiden palo

Hannu Salmi kuvaa Turun paloa jossain määrin kaunokirjallisin keinoin, mutta tiukasti lähdeviitteisiin tukeutuen. Lopputuloksena on dramaattinen ja kiinnostava kuvaus Pohjoismaiden suurimmasta kaupunkipalosta. Ja tietenkin sitä alkaa myös miettiä, millainen Turku voisikaan olla, ellei…”

Kirjagrammaaja ja kirjastonhoitaja Lotta Aution kirjavinkit: 

Lotta Autio
Kirjastonhoitajana työskentelevä Lotta Autio vinkkaa kirjoja paitsi päivätyössään myös Instagram-tilillään @lottareadsbooks. Lisäksi hän on yksi tuoreen @yakirjavinkit-Instagram-tilin perustajista. Tilillä nostetaan esiin ajankohtaisia uutisia ja kirjavinkkejä nuorten aikuisten kirjallisuuden maailmasta. Autio myös juontaa YA-Studio-nimistä kirjallisuuspodcastia.  © Lotta Autio

Claire Alexander: Meredith, yksin (Otava, 2022, suom. Oona Nyström)

Meredith, yksin

”Lukijalle paljastuu heti kirjan alussa, että Meredith ei ole poistunut omasta kodistaan 1214 päivään. Miksi ja miten tähän tilanteeseen ollaan päädytty, avautuu lukijalle hiljalleen.

Tämä on juuri niitä kirjoja, jotka tekee mieli ahmia kerralla. Samaan aikaan haluaisi kuitenkin vain himmailla, sillä jotenkin tarina ja hahmot ovat onnistuneet luikertelemaan mieleen ja sydämeen niin, ettei niistä haluaisi millään luopua.

Meredith, yksin oli ehdottomasti paras kirja, jonka viime syksynä luin! Jään mielenkiinnolla odottamaan mitä muuta Claire Alexander kirjoittaa.”

Annukka Salama: Ripley Nopea yhteys (WSOY, 2022)

Ripley - nopea yhteys

”Tässä on kotimainen YA-kirja eli nuorten aikuisten kirja, jota mietin vielä näin 10 kuukautta kirjan ilmestymisen jälkeen. Jos en ihan päivittäin niin ainakin viikoittain tarina käy mielessäni. Ripley vei lukuhetkellä pitkään jatkuneen lukujumin pois ja se oli pakko ahmia melkein kerralla alusta loppuun. Kirja oli niin raikas tuulahdus YA-kirjojen joukossa, että haluaisin kaikkien lukevan tämän.

Kirjan päähenkilö Isla on sanavalmis nuori gamer-tyttö joka harrastaa muun muassa videopelejä ja lautapelejä. Parasta tässä on se, että lukijan ei tarvitse tietää pelaamisesta mitään nauttiakseen kirjasta.

Olemme äänittäneet kirjasta itse asiassa jakson YA-Studio-podcastiin, jonka toinen juontaja olen. Jakso löytyy nimellä ”Jakso 16: Online-ystävyyttä”. Sieltä löytää pidemmät fiilikset kirjan aiheuttamista tunteista. Itse taidan ottaa nyt keväällä kirjan vihdoin uudelleen luettavaksi!”

Casey McQuiston: Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä (Tammi, 2022, suom. Johanna Auranheimo)

Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä

”Jos haluat uppoutua romanttisen ja seksiä tihkuvan tarinan vietäväksi tänä talvena, kannattaa tarttua Casey McQuistonin ensimmäiseen suomennettuun kirjaan. Kirja on hitti ympäri maailmaa muun muassa Tiktokin ansiosta ja on mielestäni hehkutuksensa ansainnut.

Kuvitteellinen tarina kertoo Yhdysvaltojen presidentin pojasta ja Englannin prinssistä ja heidän rakkaustarinastaan. Lukijana kutkuttavaa on seurata, miten pojat onnistuvat salaamaan suhteensa muulta maailmalta. Mitä jos he paljastuvat? Kuinka käy poliittisten suhteiden ja voivatko rakastavaiset lopulta olla toistensa kanssa? Kirjasta on tekeillä myös elokuva, jota en malttaisi odottaa!”

Kirjailija Heidi Airaksisen kirjavinkit talveen: 

Heidi Airaksinen ja romaani Maa jota ei ole
Kirjailija Heidi Airaksisen uutuusromaani Maa jota ei ole (Siltala) ilmestyi tammikuussa 2023. Romaani on 1920-luvun lopulle sijoittuva historiallinen queer- ja cosy crime -dekkari. Teos on itsenäinen esiosa Airaksisen Vierge Moderne -teokselle.  © Suvi Helle

Ursula Mursu: Myrtti ja noitatukka (Kumma, 2021) Myrtti ja kudelmataika (Kumma, 2022)

Myrtti ja noitatukka ja Myrtti ja kudelmataika

Ursula Mursun Kuuilma-sarja on ihastuttanut minua moninaisella hahmokavalkadillaan, taianomaisilla tarinoillaan ja Apila Pepitan värikylläisillä kuvilla. Tässä sarjassa ilahduttaa myös se, että pääosassa ovat lapsi, täti ja puhuva pehmo – melkein kuin omassa elämässänikin!

Lisäksi mielikuvitukselliset otukset ja kohtaamiset turvallisten taikaihmisten kanssa puhuttelevat minua kerta toisensa jälkeen. Suosittelen kaikille lapsille ja aikuisille, jotka tarvitsevat taikaa elämäänsä – ja kukapa ei tarvitsisi!”

Tiina Tuppurainen: Sinä olet perheeni (Karisto, 2022)

Sinä olet perheeni

Sinä olet perheeni on kotimaista queer-kirjallisuutta parhaimmillaan! Kirjan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat hahmot tuntuvat tutuilta, heidän elämänsä autenttiselta ja tarinansa aidoilta. Tällaista sateenkaarevaa kirjallisuutta olen aina kaivannut, ja onneksi sitä alkaa löytyä myös kotimaisen kirjallisuuden kentältä.

Suosittelen kaikille sateenkaareville ihmisille, jotka haluavat nähdä itsensä kirjan sivuilla, ja kaikille muillekin! Tekee terää jokaiselle lukea vähemmistökokemuksista vähemmistön itsensä kirjoittamana!”

Juha Rautaheimo & Sari Raunio: Vaeltavat Vainajat (Siltala, 2023)

Vaeltavat vainajat

”Kotimainen lempidekkarisarjani Mortui non silent sai tammikuussa jatkoa toisella osallaan Vaeltavat vainajat. Kirjailijaparivaljakko Rainio & Rautaheimo ovat jälleen luoneet koukuttavan tarinan, jonka henkilöhahmot ovat inhimillisiä ja todentuntuisia.

Tarinankerronta on lämminhenkistä ja koskettavaa, ja nautin jokaisesta hetkestä tämän kirjan parissa. Suosittelen dekkareiden ystäville, mutta myös kaikille kirjallisuuden ystäville. Niin hyvin tämä on kirjoitettu, että uskon sen kiinnostavan myös dekkareiden parissa vähemmän viihtyviä!”

Kirjabloggaaja Aino-Maria Savolaisen kirjavinkit: 

Aino-Maria Savolainen
Aino-Maria Savolainen tunnetaan Amman lukuhetki-kirjablogin pitäjänä. Jo 13 vuoden ikään ehtineessä kirjablogissa vinkataan hyvää lukemista ja tutkaillaan kirjallisuusilmiöitä eri näkökulmista. Lisää kirjavinkkejä löytyy Instagram-tililtä @amman_lukuhetki

Anna Englund: Lautapalttoo (Siltala, 2022)

Lautapalttoo

”Lautapalttoo oli minulle yksi viime vuoden vaikuttavimmista kirjaelämyksistä. Teos on tyylikäs kokonaisuus, kompaktista koostaan huolimatta suuri tarina.

Kirjassa eletään 1930-lukua Pohjanmaalla. Päähenkilö Elena valmistaa yhdessä aviomiehensä ja anoppinsa kanssa ruumisarkkuja. Eräänä päivänä kaikki muuttuu, kun asiakkaaksi tulee kaupunkilainen Lydia, jota Elena ei saa sen koommin mielestään. Tavallinen arki muuttuu yhtä äkkiä hohdokkaaksi. Mutta kuinka suhtautua rakkauteen, jolle Elenalla ei ole edes nimeä?

Kenelle: historiallisten romaanien ystäville, onnellisia sateenkaariloppuja kaipaaville.”

Joonatan Tola: Hullut ihanat linnut (Otava, 2023)

Hullut ihanat linnut

”Tätä kirjaa olen odottanut ehkä eniten kevään uutuuskirjoista. Joonatan Tolan esikoisteos Punainen planeetta hurmasi minut. Siinä keskiössä oli kertojan isä, nyt on äidin tarinan vuoro. Lukiessa tekee mieli nauraa ja itkeä yhtä aikaa. Vaikka kirjailija kertoo omakohtaisesti repivästä, raastavasta lapsuudestaan, on lapsen näkökulma ja sisarusten yhteishenki aseistariisuvaa.

Kenelle: autofiktion ystäville, hirtehistä huumoria kaihtamattomille.”

Lue myös: Traagisen lapsuuden kokenut kirjailija Joonatan Tola: ”En olisi kirjoittanut näitä kirjoja ilman pitkää psykoterapiaa”

J. S. Meresmaa: Kerberos (Myllylahti, 2022)

Kerberos

”Milloin olet viimeksi lukenut nuortenkirjan? J. S. Meresmaan säeromaanit ovat erinomainen tapa tutustua 2020-luvun nuortenkirjallisuuteen. Teemat ovat suoraan nykynuorten ja nuorten aikuisten elämästä. Vaikka asiat ovat vaikeita, kaiken yllä leijuu toiveikkuus.

Kerberos on trilogian kolmas osa, ja suosittelen lämpimästi myös edeltäviä osia: Dodoa ja Khimairaa. Säeromaani on kirjallisuudenlaji, joka on yhdistelmä proosaa ja runoutta. Ne tarjoavatkin matalan kynnyksen kirjojen ja lyriikan maailmaan.

Kenelle: ajankohtaisuutta kaipaaville ja niille lukijoille, jotka haluaisivat lukea runoja, mutta se tuntuu hankalalta.”

Kirjailija J. P. Koskisen kirjavinkit: 

JP Koskinen
Kirjailija Juha-Pekka Koskiselta julkaistaan kevättalven 2023 aikana jopa kolme teosta: historiallinen romaani Nouseva kuu (Like) maaliskuussa, alakoululaisten jännitysromaani Tähtitornin vampyyri (Karisto) helmikuussa ja nuorten scifi-romaani Puhdas valhe (Aviador) maaliskuussa.  © Toni Härkönen

Virpi Hämeen-Anttila: Vapauden vahdit (Otava, 2022)

Vapauden vahdit
Vapauden vahdit voitti helmikuussa 2023 Suomen dekkariseuran myöntämän Vuoden johtolanka -palkinnon. 

”Historiallisen rikosromaanisarjan yhdeksäs osa on viihdyttävää luettavaa. Kirjan päähenkilö Karl Axel Björk seikkailee yksityisenä etsivänä 1920-luvun Helsingissä. Ajankuvaus herättää henkiin vanhan Helsingin sekä nostaa esiin jo kadonneen maailman tavat ja käytöskoodit.

Kirja sopii lukijoille, joita viehättää mennyt maailma.”

Tapani Bagge: Punamusta Baby (Docendo, 2022)

Punamusta baby

”Väinö Mujusen värisarja on edennyt jo seitsemänteen osaan. Mujunen seikkailee 1950-luvulla sodanjälkeisessä Suomessa, jossa vielä haetaan oikeaa suhtautumista itänaapuriin. Kirja sopii toiminnan ja huumorin ystäville, Mujusen seurassa ei ehdi pitkästyä.”

Peter Englund: Marraskuu 1942 (WSOY, 2022)

Marraskuu 1942

”Tietokirja, joka kertoo toisen maailmansodan eräästä käännekohdasta. Tuttuun tapaan Peter Englund tuo suuren historian esiin pienten ihmisten kautta. Kirja sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneet historiasta ja sen vaikutuksesta tavallisiin ihmisiin.”

Kirjailija ja kirjastonhoitaja Sini Helmisen kirjavinkit: 

Sini Helminen
Kirjailija Sini Helmisen YA-trilogian päätösosa Kalma (Myllylahti) ilmestyy maaliskuussa 2023. Teos yhdistelee  urbaania fantasiaa, kauhua ja sateenkaariromantiikkaa. Sarjan edellinen osa Sysi (Myllylahti) huomioitiin Topelius-palkintoehdokkuudella. Helminen ylläpitää myös For YA -nimistä Youtube-kanavaa, joka on pullollaan kirja- ja kirjoittamisvinkkejä.  © Janne Luotola

Tomi Kontio: Isäni on hipsteri (Teos, 2022) 

Isäni on hipsteri

”Finlandia junior -palkitun Tomi Kontion Isäni on hipsteri on samaan aikaan hersyvän hauska ja sydämen sulattava kirja, jonka upeaa kieltä jää maistelemaan. Siinä äitinsä menettänyt poika yrittää selvittää, mitä se oikein tarkoittaa, kun isää sanotaan hipsteriksi. 

Minun oli lukiessani useamman kerran pysähdyttävä pyyhkimään kyyneliä poskilta, ja parhaat kohdat oli luettava ääneen. Isäni on hipsteri sopiikin niin luettavaksi ääneen yhdessä lasten kanssa kuten myös aikuisen lukijan käteen.”

Elina Pitkäkangas: Sang (WSOY, 2022)

Sang
Sang palkittiin Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry:n myöntämällä Topelius-palkinnolla talvella 2023.

Elina Pitkäkankaan Sang on mieletön fantasiaeepos, jonka sielua raastavien käänteiden pyörteissä lukijan on pakko rutistaa tiukasti kiinni nojatuolinsa käsinojista.

Maailmanrakennukseltaan häkellyttävän yksityiskohtainen ja omaperäinen Sang sijoittuu Fusangiin, valtioon tulevaisuuden Itä-Aasiassa. Päähenkilö Dawei on orpo nuorukainen, joka joutuu kamppailemaan julmia yhteiskunnallisia epäoikeudenmukaisuuksia vastaan. Sangin maailmassa oli pakko elää mukana sydänverellään ja kirja jätti jälkensä pitkäksi aikaa.”

J. S. Meresmaa: Kerberos (Myllylahti, 2022)

Kerberos

J. S. Meresmaan Kerberos on säkeinöivä säeromaani, joka käsittelee muun muassa aseksuaalisuutta, masennusta ja polysuhteita. Päähenkilö Tuukka on tuttu sivuosasta Meresmaan aiemmista loistavista säeromaaneista Dodo ja Khimaira.

Kerberos on samaan aikaan älykäs ja ajankohtainen, itkettävä ja naurattava, kieli painavasta sisällöstä huolimatta keveää ja kaunista. Kerberos herätti pakahduttavan tunteen, jota on vaikeaa sanoittaa. Vieraamman lajityypin ei kannata antaa säikyttää itseään pois elämyksen ääreltä.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä kannattaa lukea tänä talvena? 6 kirjallisuuden ystävää paljastaa: ”Kirja herätti pakahduttavan tunteen, jota on vaikeaa sanoittaa”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.