Neljäntienristeys, Amélie, Everstinna… listasimme syksyn kiinnostavimmat teatteritärpit

Syksyn teatteritarjonnassa pääsee sukeltamaan paitsi koko ihmiskunnan historiaan Mr. Luontoäänen selostamana, niin myös sukupolvien matkaan savupirteistä hyvinvointi-Suomeen. Kiinnostavissa uutuksissa kerrotaan myös henkilökohtaisesti vanhenemista ja häpeästä. Musikaalitarjonta vastaa muun muassa romantiikannälkään.

Jokaiselle jotakin: naurua, liikutusta, järkyttymistäkin. Teatterisyksy 2019 tarjoaa jokaiselle jotain.

Luontodokumentti ihmisestä

Jos rakastat Avara luonto-dokumenttien kertojan, Jarmo Heikkisen, ääntä niin nyt sitä on kuultavissa Kansallisteatterin päänäyttämöllä. Teemaltaan ja kokeilevalta toteutukseltaan syksyn hyvin kiinnostavaksi tapaukseksi noussee Yuval Noah Hararin kansainväliseen bestseller-teokseen pohjautuva Sapiens. Näytelmän sanotaan olevan valloittava luontodokumentti ihmisestä. Siinä kuljetaan ihmiskunnan historian alkuhämäristä nykyaikaan ja tulevaisuuteen sekä pohditaan ihmislajin erityislaatuisuutta, kykyä kertoa tarinoita. Mihin kaikkeen ihminen luovuudessaan ja tuhoavuudessaan päätyykään? Vahvasti audiovisuaalisen teoksen sovituksesta ja toteutuksesta vastaavat dramaturgi Minna Leino sekä ja WAUHAUS-ryhmä.

Ensi-ilta 11.9

Teatterisyksy 2019: Savupirteistä hyvinvointi-Suomeen

Lahden kaupunginteatterissa on tartuttu Tommi Kinnusen kiitettyyn bestselleriin Neljäntienristeykseen. Nuoren Aino Kiven sovittamana ja ohjaamana tullaan näkemään kertomus vahvuudesta, heikkoudesta, poikkeavuudesta ja häpeästä. Se on neljän sukupolven tarina savupirteistä hyvinvointi-Suomeen perhesalaisuuksien varjossa.

Kätilö-Maria joutuu lunastamaan paikkansa vanhoillisessa Kuusamossa 1900-luvun alussa. Hän saa aviottoman lapsen ja päättää jäädä itselliseksi. Marian tytär Lahja kouluttautuu valokuvaajan apulaiseksi ja löytää puolisokseen nauravaisen Onnin. Tämä vaikuttaa maailman parhaalta isältä. Sota vie puolisot erilleen ja sodasta palaava mies on muuttunut. Jälleenrakennuksen koittaessa Lahja saa selville puolisostaan jotain, mitä ei haluaisi tietää.

Ensi-ilta 9.10.

Lue myös: Tommi Kinnunen esittelee kotinsa ja lempipaikkansa Turussa: ”Kaikki on lähellä”

Everstinna Helsingin Kaupunginteatterissa, teatterisyksy 2019

Teatterisyksy 2019 Helsingissä: Heidi Herala Everstinnana

Everstinna pohjoisesta

Rosa Liksomin kiitettyyn romaanin pohjaa Everstinna Helsingin kaupunginteatterissa. Meänkielisen monologiromaanin näyttämöversion everstinnana nähdään Heidi Herala. Tarinassa seurataan Suomen vaiheita itsenäisyyden alkutaipaleilta, sotien läpi nykyhetkeen asti. Eversti täyttää nuoren runotytön ajatukset, he kulkevat yhdessä eräretkillä pohjoisessa ja Rovaniemen natsieliitin juhlissa. Rakkaus muuttuu vähitellen julmaksi. Kyseessä on kasvutarina, jossa ei raadollisia piirteitä puutu. Näytelmän on ohjannut ja dramatisoinut Susanna Airaksinen.

Ensi-ilta 2.10

Hurmiota ja häpeää

Kymmenen vuotta sitten KOM-teatterissa hyvin suosituksi näytelmäksi noussut Odotus saa nyt jatkoa. Valehtelijan peruukissa -näytelmä on edeltäjänsä tapaan omaelämäkerrallinen esitys, jonka keskiössä ovat Pirkko Saisio ja Marja Packalén. Koska tekijät ovat vanhentuneet kymmenen vuotta, pohditaan Valehtelijan peruukissa, mitä on ikääntyminen ja mitä se, että rajan takana alkaa olla enemmän tuttuja kuin rajan tällä puolen. Odotettavissa on kiinnostavaa draamaa ja varmasti hauskaakin, kun naiset käyvät läpi ihmissuhteidensa käännekohtia sekä itsehäpäisyn ja hurmioitumisen hetkiä. Tekstin ovat tehneet Heini Junkkaala, Marja Packalen ja Pirkko Saisio. Junkkaala vastaa ohjauksesta.

Ensi-ilta 12.9

Amelie Turun kaupunginteatterissa, teatterisyksy 2019

Teatterisyksy 2019 Turussa: Marketta Tikkanen Ameliena

Teatterisyksy 2019 tuo pariisilaistunnelmia

Turun kaupunginteatteri tarjoilee musikaalin ystäville Amélien,joka kutsuu katsojan mukaansa maailman romanttisimpaan kaupunkiin. Siellä voi tulla vastaan mitä mitä vain, kun antaa mielikuvituksen viitoittaa tietä, luvataan. Amélie Poulainin yksinäinen lapsuus kasvattaa hänen mielikuvituksestaan elämässä vahvasti roihuavan voiman. Aikuisena Amélie käyttää kaiken tarmonsa ja luovuutensa levittääkseen hyvää mieltä ympärilleen ja vauhdittaakseen naapuruston lemmensuhteita. Turussa on luvassa iloa, energiaa ja kissa-hiiri-leikkiä. Musikaalin ohjaa Reija Wäre. Musikaali perustuu vuonna 2001 ilmestyneeseen, Jean-Pierre Jeunet’n ohjaamaan romanttiseen ranskalaiseen komediaelokuvaan.

Ensi-ilta 13.9.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Neljäntienristeys, Amélie, Everstinna… listasimme syksyn kiinnostavimmat teatteritärpit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X