Telkkari auki torstai-iltana! Koukuttava tv-dokumentti kertoo, miten äidin puhelu pelasti kidnapatun suomalaisnaisen

Vastavalmistunut Marissa Jaakola päätyi työvoimatoimiston avoimen työpaikan kautta kaapatuksi Tunisiaan ja lopulta kuukausien piinan jälkeen henkihieverissä turvaan. Arto Halosen ohjaama dramatisoitu dokumentti on koskettava, hurja – ja ehdottomasti katsomisenarvoinen.

”Olen kiitollinen siitä, että tänä päivänä olen äiti ja että elämässäni on ihmisiä, jotka rakastavat minua ja joita minä rakastan”, Marissa Jaakkola kertoo viime syksynä ilmestyneessä kirjassa Takaisin valoon (Like), jonka hän kirjoitti yhdessä Ari Väntäsen kanssa.

Marissa Jaakola avaa kirjassaan ja viime syksynä samaan aikaan julkaistussa, samannimisessä dramatisoidussa dokumenttielokuvassa kidnappaustaan, joka tapahtui vuonna 2007. Nyt johtavan dokumentaristimme Arto Halosen ohjaama dokumenttielokuva Takaisin valoon esitetään Yle TV1:ssä 11. huhtikuuta kello 19.

Dokumentissa puhuvat Marissan kaappauksen tapahtumiin osallistuneet ihmiset. Lisäksi heidän toimiaan kuvataan näyttelijöiden esittäminä, dramatisoituina kohtauksina.

Kaikki arvostelijat eivät ole tästä ratkaisusta pitäneet, mutta muun muassa Ilta-Sanomien kokenut elokuvakriitikko Tarmo Poussu antoi lokakuussa elokuvalle neljä tähteä ja kehui sen koskettavuutta.

Unelmien työ oli syötti

Merkonomiksi valmistunut Marissa Jaakola löysi unelmiensa työn lakiasiantoimiston projektiassistenttina. Esimies oli kansainvälinen, kohtelias ja luotettavan oloinen. Ensiksi piti perustaa toimisto Suomeen ja sitten muihin maihin, kuten Saksaan.

Pian Marissa oli matkalla Euroopassa, ja esimies ohjaili hänen matkaansa sinne ja tänne ja muutti koko ajan suunnitelmia. Assistentti ja esimies tapasivat lopulta Italiassa, josta Marissan piti jatkaa Tunisiaan perustamaan uusia toimintoja.

Perillä alkoivat vaikeudet. Pian paljastui, että kyseessä ei ollut oikea työsuhde ja vielä vähemmän todellinen oli esimies, liekö lakimiestä nähnytkään. Marissa huumattiin ensimmäisen kerran. Mies takavarikoi Marissan puhelimen, passin ja lompakon.

Kuukausia vankina eri paikoissa

Vangittua Marissa Jaakolaa siirrettiin paikasta toiseen, milloin hän oli hotellissa, milloin asui paikallisten ihmisten hoteissa. Mies mursi hänen tahtonsa lyömällä ja potkimalla, huumaamalla väkisin ja jopa seksuaalisella väkivallalla.

Kun Marissan fyysinen ja psyykkinen kunto romahtivat, samalla romahtivat miehen ilmeiset suunnitelmat saada ihmiskaupan uhrinsa tuottamaan.

Pakeneminen oli kuitenkin huonossa kunnossa olevalle naiselle mahdoton ajatus. Eihän hän edes tiennyt, missä päin Tunisiaa oli. Hän oli koko ajan sekavassa tilassa ja valmistautui kuolemaan.

Sitten syttyi toivon kipinä. Marissa sai asuinperheen pienen tyttären avulla yhteyden äitiinsä ja ex-mieheensä. Nämä puolestaan saivat Suomen Tunisian-suurlähetystön virkailijat tutkimaan asiaa.

Paikallinen poliisi tuli kyllä paikalle, mutta oli kuin ei olisi Marissaa nähnytkään, kun ”lakimies” puhutteli heitä puhelimessa.

Henkihieverissä suoraan sairaalaan

Lopulta virkailijat saivat poliisia korkeamman viranomaisen apuun ja nämä menivät yhdessä etsimään Marissaa. Hänet vietiin sekavana ja erittäin huonossa kunnossa sairaalaan. Lääkärien mukaan hän oli vain muutamien tuntien päässä kuolemasta.

Vasta kun voimat hieman palautuivat, edessä oli matka koti-Suomeen. Jälleen mentiin suoraan sairaalaan.

Edessä oli uuden elämän rakentaminen sirpaleista, sillä Marissa kärsii pelkokohtauksista ja posttraumaattisesta stressistä.

Lisäksi hän velkaantui pahasti kaappauksen yhteydessä, sillä mies oli petkuttanut hänet maksamaan luottokortilla unelmien työhön liittyviä menoja. Myös asunto oli mennyt alta.

Uusi elämä piti koota sirpaleista

Taistelu ihmisyyden säilyttämiseksi on ollut kova. Marissa Jaakola on saanut apua terapiasta, taiteesta ja yhteydestä Jumalaan. Hän on myös pystynyt opiskelemaan ja perustamaan perheen.

Marissa Jaakola selviytyi uskomattomalla tavalla vapaudenriistosta, josta valitettavasti monet tytöt ja naiset eivät selviä. Ihmiskauppa on edelleen valitettavan helppoa ja riskitöntä tekijöille.

Takaisin valoon -dokumentti torstaina 11.4. klo 19 Yle TV1:llä.

Keskustelu

Eikö TE-toimisto tarkasta yhtään tarjoamiensa työpaikkojen todenperäisyyttä. Pelottava ajatus, että karenssin uhalla haet ns. töitä ihmiskauppiaalta. Toivottavasti tämä ei pääse enää toistumaan kenenkään kohdalla.

Mutta miksi tämä mies ja muut eivät istu vankilassa. Puuttuu tahto pistää järjestäytynyt rikollisuus jota hyväosaiset tekevät, esim ligue du lol, jalkapalloihmisten qatarin ihmiskauppa jne aisoihin

Kommentoi juttua: Telkkari auki torstai-iltana! Koukuttava tv-dokumentti kertoo, miten äidin puhelu pelasti kidnapatun suomalaisnaisen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X