Kulttuuri

Vau, mitä uusia miesten nimiä pian lisätään kalenteriin! Äänestä, mikä 15 nimestä on suosikkisi

Vuonna 2025 nimipäivän suomalaisesta nimipäiväkalenterista saavat muun muassa rap-artisteina tunnetut Jare Brand ja Jare Tiihonen eli Cheek. Äänestä jutun lopussa suosikkiasi kalenteriin lisätyistä uusista miesten nimistä.

Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin lisätään 15 uutta miehen nimeä vuonna 2025, kertoo Helsingin yliopisto tiedotteessaan. Nyt selvitetään, mikä nimistä on Kotilieden lukijoiden suosikki. Voit äänestää mieluisinta uutta miesten nimeä jutun lopussa.

Miespuolisista julkisuuden henkilöistä oman nimipäivänsä saavat ainakin rap-artistit Cheek eli Jare Tiihonen ja JVG-duosta tuttu Jare eli Jare Brand, laulaja Ilja Teppo sekä jääkiekkomaalivahti Kevin Lankinen.

Suomalainen nimipäiväkalenteri saa lisäksi 18 uutta naisten nimeä. Kaikkiaan suomalainen nimipäiväkalenteri täydentyy siis 33 uudella nimellä.

Joukossa ei ole yhtäkään suomen kieleen pohjautuvaa nimeä.

”Suomalaisten nimenanto on selvästi kansainvälistynyt. Siksi kalenteriin on nyt hyväksytty useita vierasasuisiakin nimiä, kuten Jessica, eikä Jessika, tai Linus, eikä Liinus”, nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala kertoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Lue myös: 20 000 suomalaista ei voi olla väärässä! Tämä on suomen kielen ihanin miehen nimi

Näin nimi päätyy suomalaiseen nimipäiväkalenteriin

Helsingin yliopisto ylläpitää suomalaista ja suomenruotsalaista nimipäiväkalenteria. Nimipäiväkalenteria päivitetään viiden vuoden välein. Edeltävä nimipäiväuudistus on tehty vuonna 2020.

Kalenterinimeksi pääsyn ehtona on nimen yleisyys. Jotta nimi pääsisi suomalaiseen nimipäiväkalenteriin, sen pitää olla nimenä vähintään 500 naisella tai miehellä. Nimen yleisyys perustuu Digi- ja väestöviraston tietoihin.

Vuoden 2025 nimipäiväuudistuksen pohjana on käytetty vuoden 2020 aineistoa, johon on koottu alkuvuonna 2018 elossa olleiden suomen- ja ruotsinkielisten suomalaisten ensimmäiset etunimet. Aineistoa on päivitetty vuosina 2018–2022 syntyneiden lasten ensimmäisillä etunimillä.

Uudet nimet sijoitetaan nimipäiväkalenteriin niin, että nimipäivä on samana päivänä sekä suomalaisessa että suomenruotsalaisessa kalenterissa.

Vuoden 2025 nimipäiväuudistuksen suomenkielisestä nimipäivälistasta vastasi nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala ja suomenruotsalaisesta nimipäivälistasta filosofian tohtori Leila Mattfolk.

Lue myös Anna.fi: Archie Harrison ihastuttaa! Näin nimitutkija kommentoi prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin yllättävää nimivalintaa: ”Kuninkaallisia perinteitä ei noudatettu”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vau, mitä uusia miesten nimiä pian lisätään kalenteriin! Äänestä, mikä 15 nimestä on suosikkisi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.