Kulttuuri

No nyt on ihania nimiä! Mikä on suosikkisi uusista naisten nimistä, jotka pian löytyvät kalenterista?

Onko suosikkisi Alva, Jessica vai Sinna? Äänestä jutun lopussa suosikkiasi kalenteriin lisätyistä uusista naisten nimistä.

Vuonna 2025 suomalaiseen nimipäiväkalenteriin lisätään 18 uutta naisen nimeä, kertoo Helsingin yliopisto 31. elokuuta 2023 julkaistussa tiedotteessaan. Nyt selvitetään, mikä nimistä on Kotilieden lukijoiden suosikki! Voit äänestää mieluisinta naisten nimeä jutun lopussa.

Suomalainen nimipäiväkalenteri saa lisäksi 15 uutta miesten nimeä. Kaikkiaan suomalainen nimipäiväkalenteri täydentyy siis 33 uudella nimellä.

Joukossa ei ole yhtäkään suomen kieleen pohjautuvaa nimeä.

”Suomalaisten nimenanto on selvästi kansainvälistynyt. Siksi kalenteriin on nyt hyväksytty useita vierasasuisiakin nimiä, kuten Jessica, eikä Jessika, tai Linus, eikä Liinus”, nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala kertoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Lue myös: Nyt se on selvitetty! Tämä naisen nimi on suomalaisten mielestä kaikkein kaunein

Miten nimi päätyy suomalaiseen nimipäiväkalenteriin?

Helsingin yliopisto ylläpitää suomalaista ja suomenruotsalaista nimipäiväkalenteria. Nimipäiväkalenteria päivitetään viiden vuoden välein. Edeltävä nimipäiväuudistus tehtiin vuonna 2020.

Kalenterinimeksi pääsyn ehtona on nimen yleisyys. Jotta nimi pääsisi suomalaiseen nimipäiväkalenteriin, sen pitää olla nimenä vähintään 500 naisella tai miehellä. Nimen yleisyys perustuu Digi- ja väestöviraston tietoihin.

Vuoden 2025 nimipäiväuudistuksen pohjana on käytetty vuoden 2020 aineistoa, johon on koottu alkuvuonna 2018 elossa olleiden suomen- ja ruotsinkielisten suomalaisten ensimmäiset etunimet. Aineistoa on päivitetty vuosina 2018–2022 syntyneiden lasten ensimmäisillä etunimillä.

Uudet nimet sijoitetaan nimipäiväkalenteriin niin, että nimipäivä on samana päivänä sekä suomalaisessa että suomenruotsalaisessa kalenterissa.

Vuoden 2025 nimipäiväuudistuksen suomenkielisestä nimipäivälistasta vastasi nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala ja suomenruotsalaisesta nimipäivälistasta filosofian tohtori Leila Mattfolk.

Lue myös Anna.fi: Nimipäiväonnittelut: Tiesitkö laulut, joiden nimessä on Anna, Aino, Kristiina, Tarja, Minna…? Lähetä hyvälle ystävälle!

Kommentoi

Kommentoi juttua: No nyt on ihania nimiä! Mikä on suosikkisi uusista naisten nimistä, jotka pian löytyvät kalenterista?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.