Kulttuuri

Mikäs se siellä liehuu? Testaa 10 kysymyksen visalla, kuinka hyvin tunnet eri maiden liput!

Lippu on salossa, mutta minkäs maan se nyt oikein olikaan? Pane lipputaitosi koetukselle yllättävän haastavalla lippuvisalla!

Tunnistat varmasti tutun siniristilipun Suomen lipuksi. Ehkä tunnet myös monet muut eurooppalaiset liput: Italian vihervalkopunaiset raidat tai Iso-Britannian Union Jack -kansallislipun. Mutta kuinka hyvin uskot tuntevasi kenties hieman vieraampien valtioiden liput?

Ei muuta kuin taitoja testaamaan täällä kinkkisellä lippuvisalla! Kuka tietää, ehkä paljastutkin suoranaiseksi lipputietäjäksi.

Lue myös: Miksi tänään liputetaan? Testaa, kuinka hyvin muistat liputuspäivät

Usko tai älä, lipuistakin saa kiinnostavia

Luulitko, että valtioiden liput ovat vain tuulessa liehuvia kangaskappaleita, jotka kaivetaan esille lähinnä urheilutapahtumissa? Ehei, niiden taustalta löytyy toinen toistaan mielenkiintoisempia tarinoita. Etkö usko? Kokosimme alle muutamia esimerkkejä.

Lue myös Seura.fi: Akseli Gallen-Kallela suunnitteli hylätyn Suomen lipun esikuvan – löytyi keskeltä Hämettä

1. Filippiinien lippu käännetään ylösalaisin sodan hetkellä

Filippiinien nykyinen lippu, jossa komeilee sinisen ja punaisen vaakaraidan tangonpuoleisessa reunassa valkoinen kolmio, otettiin käyttöön alun perin elokuussa 1997. Lipun on suunnitellut maan ensimmäinen presidentti ja itsenäisyystaisteluakin johtanut Emilio Aguinaldo.

Ainutlaatuista on, että Filippiinien ollessa sodassa lippu käännetään: rauhan aikana lipun yläreunassa on sininen raita, sodan aikana punainen.

Filippiinien lippu käännetään sotatilassa ympäri. 
Filippiinien lippu käännetään sotatilassa ympäri.

2. Joutuuko Iso-Britannia luopumaan kuuluisasta Union Jack -lipustaan?

Yhdistyneen kuningaskunnan kuuluisa Union Jack -lippu on syntynyt yhdistämällä kolme eri lippua: Englannin sinipunainen ristilippu, Skotlannin sinivalkoinen vinoristilippu ja vanha Irlannin kuningaskunnan valkopunaisen vinoristilippu. Monien muiden maiden lipuissa näkyy yhä punasinivalkoinen kuvio muistutuksena historiasta.

Mutta mitä tapahtuukaan kuuluisalle lipulle, jos Skotlanti päättää tulevaisuudessa äänestää itsenäisyyden puolesta?

Oletko huomannut, ettei Union Jackin vinoraidat ole symmetrisiä? 
Oletko huomannut, ettei Union Jackin vinoraidat ole symmetrisiä?

3. Tarinan mukaan idea Itävallan lippuun tuli sotatantereella

Itävallan lippu muodostuu kolmesta vaakaraidasta, joista keskimmäinen on valkoinen ja ylempi ja alempi raita punaisia. Lippua pidetään yhtenä maailman vanhimpina kansallislippuna. Legendan mukaan lipun suunnittelija olisi ollut Itävallan herttua Leopold V, joka olisi hurjan sotataistelun tuoksinnassa ollut yltäpäältä veressä. Kun herttua lopulta poisti vyönsä, sen alta paljastui vitivalkoinen kangas. Punaista, valkoista, punaista.

Todellisuudessa lipun historia lienee kuitenkin aivan toinen.

Keksittiinkö Itävallan lippu sotatantereella? Ehkä ei. 
Keksittiinkö Itävallan lippu sotatantereella? Ehkä ei.

4. Toimiko Tanska edelläkävijänä muille Pohjoismaille?

Tanskan lippua pidetään maailman vanhimpana käytössä olevana kansallislippuna. Näyttääkö se tutulta? Varmasti, sillä sen uskotaan toimineen esikuvana monille muillekin lipuille. Esimerkiksi moni pohjoismainen ristilippu, kuten Suomen kansallislippu, on saattanut ottaa siitä mallia.

Tanskan lippu muistuttaa muodoltaan tuttua siniristilippuamme. 
Tanskan lippu muistuttaa muodoltaan tuttua siniristilippuamme.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikäs se siellä liehuu? Testaa 10 kysymyksen visalla, kuinka hyvin tunnet eri maiden liput!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.