Kulttuuri

Olisitko pärjännyt telkien takana 90-luvulla? Tee testi ja selvitä, olisitko ymmärtänyt vankien puhetta

Mitä tarkoittaa venkula? Entä kuka on piruntorjuntaupseeri? Millainen vanki on sisilisko? Vankilaslangi on 1990-luvulla ollut täynnä toinen toistaan kummempia ilmauksia. Kuinka hyvin sinä ymmärrät 30 vuotta vanhoja slangi-ilmaisuja?

Muutama vuosikymmen sitten vankien puheessa hörhö tarkoitti todella kauan vankilassa lusinutta henkilöä, saunareissu lyhyttä tuomiota kaltereiden takana, läkkiotsa poliisia ja kylkirauta puukkoa.

Vankien puhe oli niin kirjavaa, että Leo Lipsosen mukaan edes vartijat eivät täysin ymmärtäneet vankien puheenpartta. Tämä selviää Lipsosen vuonna 1990 kirjoittamasta vankilaslangikirjasta.

Ymmärrätkö sinä, mitä vangit kolme vuosikymmentä sitten eri sanoilla tarkoittivat? Tee 10 kysymyksen testi ja selvitä asia!

Lue myös: Kuinka hyvin sinulta sujuu Stadin slangi? Tee 10 kysymyksen hauska testi!

Sujuuko vanha vankilaslangi sinulta? Tee testi!

Lue myös Seuran juttu: Rankimpien rikosten analysointi on Hannu Lauerman arkea: ”On pystyttävä näkemään eri puolet ihmisestä ja yritettävä ymmärtää hänen motiivejaan”

Sanoja sardiinipurkissa

Vanhasta vankilasanastosta löytyy omat terminsä erilaisille vangeille, vartijoille, poliiseille, selleille, vangittuna olemiselle, naisille ja huumeille. 

Nuorimpia vangeista kutsuttiin nimityksillä nuorisopoika, bilitsu ja pupupoika. Jo jonkin aikaa kaltereiden takana elänyt linnakundi oli venkula, kaikista pisimpään vankeinhoitolaitoksen huostassa ollut puolestaan hörhö tai hörhäke

Vankilassa lusittiin, haukattiin limppua tai nokittiin pullaa. Sellistä käytettiin esimerkiksi nimityksiä koppi, skobe, yksiö, osake tai sardiinipurkki. Vartijoita vangit kutsuivat erilaisilla halventavilla nimityksillä. Monet johtajista saivat myös erilaisia lempinimiä.

Myös naisille löytyi vankien puheessa koko joukko erilaisia nimityksiä: osa räävittömämpiä, osa säädyllisempiä. Gimma-sanaa käytettiin minkäikäisestä naisesta tahansa.

”Vanhalle vangille samanikäinen, ehkä jo seitsemääkymppiä heittelevä vaimo voi vallan hyvin olla gimma”, Leo Lipsonen kirjoittaa kirjassaan Vankilaslangin sanakirja

Vankilasanastossa korostuivat myös erilaiset huumeidenkäyttöön ja huumeisiin liittyvät sanat. Esimerkiksi mömmöt, pöppelöt ja jyvät tarkoittavat huumeita yleisellä tasolla. Lenkkari tarkoittaa amfetamiinia, dulla kannabista. 

Lue myös: Nuoruuden törttöilyt johtivat vankilakierteeseen ja eroon omasta lapsesta – nyt Maria haluaa auttaa vaikeuksissa olevia nuoria: ”Pääsin itse nousemaan niin syvältä”

Leo Lipsonen muistuttaa, että vankiloille erityinen sanasto saattaa antaa liian pelkistetyn ja yksipuolisen kuvan vankiloista ja vangeista: vangit eivät ajattele vain rikoksia, huumeita ja naisia. 

”Todellisuudessa vankien tunteiden kirjo on vähintään yhtä suuri kuin siviilienkin, mielialojen muutokset nopeita ja rajuja. Harmaat ja mustat sävyt ehkä vallitsevat, mutta seassa vilahtaa kirkkaampiakin värejä”, Lipsonen kirjoittaa. 

Tavallisista asioista puhuessa vangit käyttävät kuitenkin samaa sanastoa kuin kaltereiden ulkopuolella elävät. Vankilaslangista ei löydy sanastoa hellien tunteiden ilmaisemiselle. 

Lähde: Leo Lipsonen: Vankilaslangin sanakirja (VAPK-kustannus, 1990)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Olisitko pärjännyt telkien takana 90-luvulla? Tee testi ja selvitä, olisitko ymmärtänyt vankien puhetta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.