Ihmiset

Tunnetko kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin rakkaustarinan? Rutiköyhä prinssi ei ollut toivevävy, kerrotaan Seurassa

Kuningatar Elisabet tapasi prinssi Philipin 13-vuotiaana ja rakastui suin päin. Rakastavaiset kirjoittelivat toisilleen läpi toisen maailmansodan, kerrotaan Seurassa.

Prinssi Philip ei ollut varsinainen toivevävy. Rutiköyhä prinssi oli elänyt vuosikaudet kiertolaiselämää sukulaisten hoteissa, kerrotaan Seurassa. Silti kuningatar Elisabet avioitui komean Kreikan ja Tanskan prinssi Philipin kanssa 20. marraskuuta 1947.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip ehtivät olla naimisissa yli 73 vuotta. Pari ammensi avioliitostaan voimaa. Elisabet kutsui puolisoa tuekseen ja turvakseen. Philip oli Seuran mukaan ainoa henkilö, joka saattoi kohdella Elisabetia kuin tavallista ihmistä.

Lue myös: Muistatko kuningatar Elisabetin Suomi-vierailun? Metsässä tarpova monarkki on painunut monen sydämeen – katso ikimuistoiset kuvat

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip tutustuivat maailmansodan aattona

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip tutustuivat vuonna 1939 toisen maailmansodan aattona. Kuninkaallinen perhe vieraili Dartmouthin kuninkaallisessa laivasto-oppilaitoksessa, jossa Philip opiskeli. Elisabet oli vain 13-vuotias, ja rakastui korviaan myöten neljä vuotta vanhempaan Philipiin.

Nuoret olivat tavanneet ensimmäisen kerran jo viisi vuotta aiemmin. He olivat kolmansia serkuksia, kumpikin kuningatar Viktorian jälkeläisiä.

Sota syttyi, ja toisiinsa ihastuneet nuoret kirjoittelivat toisilleen. Philip palveli laivastossa ja Elisabet eli kotimaassaan kuninkaallisen perheen kanssa. Kirjeenvaihdon myötä suhde syveni. Kun sota päättyi, pari ei aikaillut. Kihlaus julkaistiin 9. heinäkuuta 1947, ja häitä vietettiin reilut neljä kuukautta myöhemmin.

prinssi Philip, prinssi Charles ja prinsessa Anne kuningatar Elisabetin kanssa
Kuningatar Elisabetillä on ollut elämänsä aikana yli 30 corgia. Windsorin linnan puutarhassa otetussa perhekuvassa kuningattaren vierellä poseeraavat prinssi Philip, prinssi Charles ja prinsessa Anne. Kuva on vuodelta 1959. © OM-arkisto

Elisabetin velvollisuudet menivät usein perheen edelle

Pari sai neljä lasta kahdessa erässä. Esikoinen prinssi Charles syntyi vuonna 1948 ja prinsessa Anne pari vuotta myöhemmin. Prinssi Andrew syntyi 1960 ja kuopus, prinssi Edward vuonna 1964.

Elisabetin on kerrottu nuorena äitinä pelänneen vanhemmuutta. Kuopuksen syntymän jälkeen hän oli kuitenkin jo rennompi äiti ja otti jopa puolentoista vuoden äitiysvapaan.

Elisabet oli hyvin velvollisuudentuntoinen työssään, ja se näkyi myös perhe-elämässä. Esimerkiksi prinssi Charlesin ollessa 15-vuotias ja Annen kolme, vanhemmat lähtivät puoleksi vuodeksi matkoille Kansanyhteisön maihin. Lapset jäivät henkilökunnan hoidettavaksi.

Philip kuoli huhtikuussa 2021. Vain neljä päivää hautajaisten jälkeen Elisabet osallistui henkilökuntansa jäsenten eläköitymisjuhliin ja palasi työn touhuun.

Lue myös Seuran juttu: Kuningatar Elisabet nousi tragedian kautta hallitsijaksi – Monarkin omistautuminen ja velvollisuudentunto ajoivat osin ohi perheen ja omien tunteiden

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tunnetko kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin rakkaustarinan? Rutiköyhä prinssi ei ollut toivevävy, kerrotaan Seurassa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.